ICT tržišta

Novosti BiH

Akvizicije
Tri u dvije godine - Nakon akvizicije kompanija Multicom d.o.o. Tuzla 2007. i Megri d.o.o. Mostar 2008. godine, Leftor d.o.o. Tuzla 21.ožujka 2009. godine preuzeo je i kompaniju Skynet d.o.o. Konjic. Spajanjem kompanija sličnih djelatnosti te udruživanjem njihovih klijenata, tehnologija i znanja, Leftor d.o.o. Tuzla postao je vodeća tvrtka za WEB hosting rješenja u Bosni i Hercegovini s preko 1450 klijenata, kojima pruža uslugu raznih WEB hosting rješenja. Leftor d.o.o.Tuzla osnovan je u drugoj polovici 2006.godine. Kompanija se bavi programiranjem softvera i baznih podataka, e-learning rješenja, interaktivnih internetskih stranica, kao i drugim dijelovima softverskoga inženjeringa i savjetovanja. Trenutačno kompanija ima jedanaest zaposlenih s ambicijama proširenja svojega tima mladih inženjera. Leftor d.o.o. Tuzla posluje na trima lokacijama- dvjema u Tuzli i jednoj u Srebreniku. Iako je mlada kompanija, iza sebe ima velik broj završenih projekata iz područja softverskoga inženjeringa.

Nominacije
Šesti europski inovativni forum za nastavnike, u organizaciji Microsofta, ove je godine okupio stručnjake u obrazovanju i nastavnike iz četrdeset europskih zemalja.150 stručnjaka za inovativan pristup obrazovanju imalo je priliku razmijeniti ideje, iskustva i najbolje primjere iz prakse kako bi objedinili tehnologiju i inovativno obrazovanje u nastavnim planovima.
Microsoft BiH ove je godine uspio uključiti i nastavnike iz Bosne i Hercegovine, koji su za tri projekta s temama iz tehničkih predmeta, povijesti i engleskoga jezika dobili i dvije nominacije za nagradu „Educator's choice“.
Tijekom foruma Microsoft je objavio detalje o ulaganju vrijednome 500 milijuna dolara, koje je namijenjeno unapređenju obrazovnoga sustava i deset novih zemalja iz Središnje i Istočne Europe koje su uključene u program „Partneri u učenju“- inicijativi koja će omogućiti radnicima u obrazovanju prijenos znanja svojim studentima na najbolji način. Nove su članice programa: Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Kipar, Gruzija, Makedonija, Malta, Crna Gora i Uzbekistan.
Pobjednici će na ovogodišnjemu Europskom forumu sudjelovati na svjetskoj konferenciji inovativnih nastavnika, koja se u organizaciji Microsofta održava u Brazilu tijekom jedanaestoga mjeseca.

Inovacije
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) počela je primjenjivati novi način rada u okviru elektronskoga međubankarskog tržišta novca, koji će omogućiti kvalitetniju komunikaciju i rad između CBBiH i komercijalnih banaka te osigurati višu razinu sigurnosti. Naime, dosadašnja se komunikacija između CBBiH i komercijalnih banaka odvijala faksom i telefonom, a odnosila se na kupovinu i prodaju gotovoga novca te prijenos novca u trezor i iz trezora.

Primjenom novoga načina rada sva se kupovina i prodaja, odnosno poslovi s gotovim novcem, odvijaju sistemom koji na određeni način podsjeća na SWIFT jer je svaki posao odlučno pobrojan, a korisničko uputstvo opsežno i detaljno objašenjeno komercijalnim bankama. Banke u elektroničkome obliku imaju poslovni izbornik, iz kojega odabiru posao koji žele obaviti, nakon čega dobiju dokument koji trebaju popuniti samo za tu vrstu posla, slično kao u SWIFT-u. Stari se način rada napušta, ali se ne gasi, već ostaje kao rezervna varijanta koja će se koristiti u slučaju pada novoga sistema uslijed mogućih komunikacijskih problema.
Cilj je projekta trgovina između banaka, koji je primijenjen na vrijeme i u upotrebi je od siječnja 2008. godine. Nakon stavljanja u funkciju osnovnoga projektnog dijela , tim je uspio dogovoriti s izvođačem dogradnju modula u okviru istoga ugovora za rad komercijalnih banaka s CBBiH, potpuno odvojen od osnovne platforme.

Tradicija

QSS Sarajevo već je šestu godinu zaredom održao Enterprise Day 2009. u sarajevskome hotelu „Europa“ na kojem je prisustvovalo nekoliko stotina menadžera i profesionalaca iz područja ICT-ja, a sudionicima je ponuđeno niz zanimljivih prezentacija o najnovijim rješenjima koja omogućavaju jednostavniji i brži pristup podacima, sigurno poslovanje i niže troškove.

Gosti govornici bili su stručnjaci iz priznatih svjetskih kompanija Cisco, IBM, Microsoft, Symatec i Vmware, koji su predstavili novosti iz IT područja u ovoj godini, a savjetnik priznate analitičke kuće IDC Adriatics ponudio je i dodatne obavijesti o pomoći informacijske tehnologije u vrijeme ekonomske krize.

Tijekom konferencije za novinare organiziranoj u sklopu ovoga događaja Isan Selimović, predsjednik Uprave QSS-a, najavio je novu uslugu ove kompanije – Microsoft Exchange Hosting – vodeće rješenje za poslovnu komunikaciju i suradnju u svijetu i naglasio sljedeće: „U protekloj je godini došlo do značajnoga rasta usluga u cjelokupnome portfoliju naše kompanije, a to je i jedan od rijetkih dijelova u IT industriji kojem se predviđa rast u 2009. godini. Sve se više kompanija okreće outsourcingu određenih usluga, što im omogućava da uštede značajna sredstva koja bi inače morali ulagati.“

Boris Žitnik, direktor IDC Adriatics, prezentirao je uvodne podatke IDC istraživanja o IT tržištu u BiH za 2008. godinu i naglasio da je dio usluga u IT sektoru jedan od rijetkih koji je u protekloj godini zabilježio značajan rast. U odnosu na 2007. godinu, ovaj je rast iznosio 21,5% u američkim dolarima, odnosno 13,6% ako promatramo u konvertibilnim markama. 

www.ceppei.ba
U okviru projekta Centra za podršku i promociju europskih integracija, koji realizira Sarajevska regionalna razvojna agencija, pokrenuta je stranica CePPEI na adresi www.ceppei.ba. Na internetskoj se stranci mogu pronaći najaktualnije dnevne obavijesti iz Europske unije, o procesu europskih integracija, regionalnome ekonomskom razvoju i primjeni europskih standarda. Također, na internetskoj će se stranici moći pronaći obavijesti o programima i instrumentima Europske unije, raspoloživim EU fondovima, kao i o mogućnostima primjenjivanja na europske fondove.
Istovremeno, u nastojanju da povisi razinu informiranosti o procesu europskih integracija, o europskim regulativama i standardima, o programima bespovratne podrške te o mogućnostima primjenjivanja na tendere Europske unije, Sarajevska je regionalna razvojna agencija (SERDA) početkom godine osnovala Centar za podršku i promociju europskih integracija (CePPEI). Osnovni je cilj Centra povisivanje razine informiranosti o Europskoj uniji (opće i konkretne obavijesti o Europskoj uniji), o procesu europskih integracija itd. Ciljne su grupe Centra prije svega osnivači SERDA-e, lokalne zajednice. One su mala i srednja poduzeća, nevladine organizacije, mediji, građani....

Vektorizacija
GAUSS s BH Telecomom ugovorio izradu 3D vektorskih gradova. GAUSS d.o.o. Tuzla, jedna od vodećih kompanija za geoinformatička rješenja u regiji, sa zadovoljstvom objavljuje potpisivanje ugovora za vektorizaciju ulica i interesnih objekata za potrebe LBS-a.
GAUSS će u okviru ovoga projekta ažurirati digitalne karte većih gradova u BiH, odnosno vektorizirati ulice i interesne objekte za potrebe BH Telecom d.d. Sarajevo. Projekt se izvodi kako bi se uveli lokacijski bazirani servisi (LBS) zbog čega je BH Telecomu neophodna nabavka dodatnoga određenog broja podataka koji će upotpuniti postojeće digitalne karte BiH .
Izvor će podataka biti novosnimljene geopodloge razmjera 1:2500 i 1:5000, odnosno ažurni avionski ortorektificirani snimci. Digitalni kartografski slojevi koji sadržavaju podatke za gradove isporučit će se u obliku vektorskih podataka; ulične osovine s nazivima ulica; značajni objekti s koordinatama centroida, nazivom i adresom (ulica i broj) za sljedeće gradove: Bihać, Banja Luka, Brčko, Mostar, Travnik, Tuzla, Zenica i Goražde.

Rezultat je kvalitetna podloga za pružanje novih servisa koji, između ostaloga, zahtijevaju i kvalitetan kartografski prikaz kako putem WEB-a, tako i putem WAP-a i MMS-a. Također, ovakva kvaliteta podataka omogućava precizniju navigaciju (rutiranje), geokodiranje (adresiranje) i slične lokacijske usluge. 

Piratstvo
Međunarodno udruženje proizvođača poslovnoga softvera (BSA), vodeća organizacija posvećena promoviranju sigurnoga i zakonitog online okruženja, podržala je nedavnu akciju Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je provedena na području Hercegovine, a s ciljem zaustavljanja nezakonite proizvodnje, raspodjele i prodaje nosača slike i zvuka u BiH.
"Nedavna je akcija u Hercegovini veoma ohrabrujuća za industrije koje su najčešće na meti piratstva i sigurno predstavlja pozitivan znak da se piratstvo više neće tolerirati u BiH. U prilog ovome idu i navodi iz Tužilaštva BiH, po čijem su nalogu pripadnici SIPA-e izvršili pretres u tri grada na ukupno dvanaest lokacija i pronašli veliki broj nosača slike i zvuka te opreme za njihovu proizvodnju ", izjavio je Džemil Sabrihafizović, pravni zastupnik i glasnogovornik BSA u BiH.


Predstavljanje
U sklopu predstavljanja novih tehnologija BH Telecoma, mobile broadbanda i TV streaminga na 3G mreži iz Kongresne dvorane hotela Radon Plaza obavljeni su prvi videopozivi s korisnicima u Tuzli, Mostaru, Banja Luci i Sarajevu. Prvi videopoziv u BIH, kako je rečeno na svečanosti BH Telecoma, u tehnološkome smislu predstavlja povijesni dan za BIH. Prezentacija se održala u sklopu svečanosti „Ponosni na partnere“, na kojoj je ova kompanija dodijelila priznanja poslovnim partnerima i pojedincima za suradnju i promociju BH Telecoma u 2008. godini.

Osim toga, predstavljeni su i prošlogodišnji poslovni rezultati. Ukupni su prihodi ostvareni u prošloj godini iznosili 627,5 milijuna KM dok je godišnji plan prihoda ostvaren 100 posto. Neto dobit iznosila je 143,4 milijuna KM.

„Uspješnost se kompanije mjeri dobiti. No, za nas su važni i drugi pokazatelji, kao što su ulaganja, proširivanje kapaciteta, modernizacija mreže, broj korisnika, održivost na tržištu itd. Trenutno imamo 560.000 fiksnih korisnika, 80.000 dial up i ADSL korisnika te 1.450.000 aktiviranih korisnika u mobilnoj mreži. Sveukupno, imamo više od dva milijuna korisnika“, izjavio je generalni direktor BH Telecoma, Nedžad Rešidbegović.

 

Generalni direktor BH Telecoma, Nedžad Rešidbegović.


Škola

Komitet za zaštitu prava intelektualnoga vlasništva, koji djeluje u Američkoj privrednoj komori BiH (AmCham BiH), održavanjem je posebnoga školskog sata u tri grada Bosne i Hercegovine (Sarajevu, Banja Luci i Mostaru) obilježio svjetski Dan zaštite intelektualnoga vlasništva.
Cilj je projekta podići svijest o značaju intelektualnoga vlasništva u Bosni i Hercegovini, a upravo je to najduži i najteži proces, koji zahtijeva sistematičan pristup. Djeca su budućnost ove zemlje i izgradnju svijesti o zaštiti intelektualnoga vlasništva treba početi s njima. Ovom kampanjom udruženim naporima želimo doprijeti do svih učenika osnovnih škola u Bosni i Hercegovini.Gost predavač Charles English, ambasador SAD-a u BiH


Recro-Net d.o.o. Sarajevo otvorio prvi Cisco Learning centar u BiH

Recro-net, jedna od vodećih ICT kompanija u području umrežavanja, sigurnosnih i sistematskih integracijskih rješenja s djelovanjem i korisnicima u Bosni i Hercegovini, svečano je otvorio Cisco Learning centar, jedini na području Bosne i Hercegovine.
"Ovaj je obrazovni centar nastavak Recro-Netove tradicije, koja je prije nekoliko godina pokrenuta u Zagrebu i trenutačno smo jedini learaning centar u BiH, dakle službeni centar za promoviranje Ciscovih tehnologija i pripreme za Ciscovu službenu ispravnost.", istaknuo je direktor kompanije „Recro-net”, Haris Ćeremida. Prema njegovim riječima, ovo je poseban centar koji će biti posvećen obrazovanju stručnjaka na području korištenja, projektiranja i primjenjivanja mrežnih rješenja. Riječ je o petodnevnim, usko specijaliziranim i intenzivnim smjerovima, gdje će polaznici raditi na originalnoj Ciscovoj radionici , čija vrijednost prelazi iznos od 100.000 KM.


Direktor kompanije „Recro-net“, Haris Ćeremida

 

-----

Stanje bh. ISP tržišta u 2008. godini

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija), jedinstveno regulatorno tijelo nadležno za reguliranje polja telekomunikacija i emitiranja te uređenja radio-frekventnoga spektra u Bosni i Hercegovini, u sklopu svojih redovnih aktivnosti na godišnjoj razini provodi tržišnu analizu tržišta korisnika dozvola za pružanje internetskih usluga u BiH.
Cilj je ovoga izvještaja prikazati tržišno stanje ponuđača usluga internetskoga pristupa u 2008. godini i stupanj primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija u BiH. Izvještaj sadrži podatke o ukupnome broju internetskih pretplatnika na cijelome području BiH, podatke o broju pretplatnika u većim bosanskohercegovačkim gradovima te procjenu broja korisnika interneta, kao i procjenu stupnja korištenja internetskih usluga. Izvještaj pruža i uvid u vrste i karakteristike ponuđenih usluga pristupa internetu, kao i u cijene internetskih paketa na bosanskohercegovačkome tržištu.
Agencija je dostavila posebno strukturiran upitnik svim korisnicima dozvola za pružanje internetskih usluga u Bosni i Hercegovini. Upitnik je sadržavao pitanja o broju i strukturi pretplatnika, vrstama usluga u ponudi, tehničkim karakteristikama i teritorijalnoj pokrivenosti izraženoj s devetnaest najvećih bosanskohercegovačkih gradova.
Uz podatake koje su dostavili pružatelji internetskih usluga, u istraživanju su korišteni i demografski podaci i procjene Agencije za statistiku BiH.
U razdoblju obuhvaćenome istraživanjem, zaključno sa 31.12.2008. godine u Bosni i Hercegovini ukupno je djelovalo 66 pružatelja internetskih usluga. Od njih šezdeset i šest, šezdeset idva su sudjelovala u anketi. U 2008. godini u Bosni i Hercegovini bilo je ukupno 336.163 internetskih pretplatnika dok se procjenjuje da je u istoj godini bilo 1.307.585 internetskih korisnika, odnosno stopa je korištenja interneta u Bosni i Hercegovini za 2008. godinu iznosila 34%.

Kada je u pitanju pristup internetu, statistika pokazuje da je u 2008. godini i dalje značajno prisutan dial-up pristup (analognim modemom i ISDN- om), koji čini 43,9% ukupnoga broja internetskih pretplatnika dok su na drugome mjestu pretplatnici xDSL internetskoga pristupa, koji čine 31% ukupnoga broja internetskih pretplatnika.
Podaci dani u Izvještaju jasno pokazuju da je korištenje interneta u Bosni i Hercegovini u stalnome porastu, s posebnim naglaskom na upotrebu širokopojasnih usluga. Agencija očekuje da će daljnja liberalizacija tržišta telekomunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti prisutvo kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni interneta u Bosni i Hercegovini. Ponuda bržega i jeftinijeg pristupa internetu preduvjet je razvoja informacijskoga društva, a samim time i napretka ekonomije i društva u cjelini.


Dijagram penetracije internetskih korisnika u BiH