IDC Outsourcing, Cloud Computing & Print Management Conference 2009.

Outsourcing – jedini rastući segment IT tržišta

U organizaciji tvrtke IDC Adriatics u utorak 5. svibnja u hotelu Antunović u Zagrebu održana je outsourcing konferencija s motom 'Neka nam cloud rastjera oblake', koja je okupila približno 150 stručnjaka i korisnika
Tvrtka IDC Adriatics organizirala je Outsourcing konferenciju s motom Neka nam «Cloud» rastjera «oblake». Konferencija pod nazivom «IDC Outsourcing, Cloud Computing & Print Management» održala se 05. svibnja 2009. godine u hotelu Antunović u Zagrebu i okupila približno 150 stručnjaka i korisnika.IDC Adriatics predviđa da će outsourcing biti jedini rastući segment hrvatskog IT tržišta u 2009. godini. Izračunato je da svaki porast tržišnog udjela outsourcinga u zemlji donosi oko 70 milijuna kuna novih prihoda...
Inače, udio IT usluga pruženih na outsourcing modelu u zemlji iznosi oko 16 posto, bez FINA-e i Apis IT-a oko 8 posto, a u Zapadnoj Europi preko 38 posto.
S Obzirom na trenutačnu nepovoljnu ekonomsku situaciju u svijetu i u Hrvatskoj, ovogodišnja IDC-eva konferencija imala je naglasak na smanjenje internih IT troškova poduzeća uz istovremeno povećanje produktivnosti. Atraktivne teme između ostalih obuhvatile su upravljane usluge (managed services), SaaS (softver kao uslugu), upravljanje aplikacijama, mrežnom strukturom i računalima i rješenja za upravljanje ispisom.
HP-ovi stručnjci, Andrej Steven Horvat i Marko Horvatić održali su predavanja o važnosti outsourcinga za cjelokupno poslovanje poduzeća te upravljanju troškova ispisa.
Andrej Steven Horvat, svoje je predavanje, Outsoucrcing manager HP, fokusirao je na poslovne pritiske koji se održavaju kroz rastuće zahtjeve IT odjela. U svom izlaganju objasnio je ulogu i značaj outsorcinga za bolje povezivanje  IT-a s poslovanjem i kako kroz outsorcing možete smanjiti operativne troškove, postići bolje funkcioniranje IT-a i bolje poslovne rezultate, kao i poboljšanu percepciju o radu IT odjela i njegove važnosti za uspješno poslovanje tvrtke.
U svom predavanju Upravljanje ispisnom okolinom, Marko Horvatić je istaknuo kako upravljati troškovima nije jednostavan izazov. Prepoznati potrebe u današnjem turbulentnom okruženju, nije teško. Međutim, definirati mjerljive ciljeve, realna očekivanja te izvedivi plan za implementaciju rješenja upravljanja ispisnom okolinom samo naizgled se čini kao lak zadatak. Zbog toga Hewlett-Packard kroz HP Managed Print Services metodologiju donose sve potrebne pretpostavke i korake kako bi vaša želja za upravljanje ispisnom okolinom donijela upravo one rezultate koji su optimalni za svaku tvrtku,  mišljenja je Horvatić.
Renato Telen iz Megatrend poslovnih rješenja fokusirao se na data centar. U svom  predavanju Usluge Megatrend dana centra i ISO2701 kao garancija kvalitete,  osvrnuo se na ISO2701 – kontrolu operacije  date centra i kvalitetu usluge korisnicima (SLA); ISO2701 procedure – što kada i kako bez nedoumica; ISO2701  zapisi – sljedivost operacija dana centra;  Risk management – upravljanje rizicima – na vrijeme i bez posljedica; data centar okruženje – IT proizvodnja  24/7 – 3 smjene bez stanke; pogonski sustavi dana centra – dvostruko pa i više; usluge dana centra; smještaj korisničke robe – kolokacija; hosting korisničkih aplikacija – naša oprema vaše aplikacije; disater recovery usluga – kada događaji krenu svojom voljom.
Prema mišljenju Davora Malojčića, predavača iz IBM-a mnoge tvrtke zbog različitih razloga  nisu spremne za potpuni outsorcing – prepuštanje cjelokupnog IT-a uključujući i sredstva i zaposlenike  pružatelju outsorcing usluga. Davanje dijelova infrastrukture na upravljanje specijaliziranim organizacijama manje je rizično i za mnoge prihvatljiv oblik povećanja učinkovitosti usluga uz smanjenje troškova. Isto tako je naveo kako IBM u svom portfelju nudi široki spektar usluga koje korisnicima olakšavaju upravljanje dijelovima infrastrukture kao što su poslužitelji, storage, komunikacije, sigurnost, middleware...
u svojim predavanjima "Ispis u PBZ-u" – kako je rješen sustav ispisa u Privrednoj banci Zagreb i Upravljanje ispisom u Podravci,  Saša Obajdin i Ksenija Godek obuhvatili su primjenu tehnologije upravljanja ispisom u stvarnom životu do produkcije rješenja. U predavanju je iznesen tijek implementacije s osvrtom na probleme koji su se pojavili kao i analiza produkcijskog rješenja u odnosu na očekivanja.
Boris Žitnik, managing direktor, ADC Adriatics u svojoj analizi Cloud Computing – sljedećih 20 godina iznio je predviđanje razvoja IT-a u budućnosti.