Tržišta osobnih računala u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji u prvom kvartalu 2009.

Pad prodaje PC-a

Na tržištima osobnih računala u tri zemlje u regiji: Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, u prvom tromjesečju 2009. prodano je nešto više od 177 tisuća osobnih računala ili 18.7 posto manje nego li u istom kvartalu 2008 godine. Zbirni su to podaci iz odvojenih kvartalnih istraživanja tržišta osobnih računala u te tri zemlje koje je provela analitička tvrtka IDC Adriatics
Slovenija je jedina zemlja koja je zabilježila rast od 8 posto u isporukama PC-a u prvom kvartalu 2009. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Istodobno, u Hrvatskoj je prodaja računala opala za 25 posto, dok je tržište u Srbiji zabilježilo sličnu dinamiku, smanjenjem od 24 posto.

Hrvatska

U Hrvatskoj je u prvom tromjesečju 2009. isporučeno 62,8 tisuća osobnih računala, što je čak 24,9 posto manje nego li u istom kvartalu 2008. godine. Prodaja računala smanjena je u svim segmentima; stolnim, prijenosnicima i x86 poslužiteljima.
Najveći pad u broju isporučenih računala iskazan je kod stolnih računala kojih je isporučeno 28,3 tisuće ili 27 posto manje u odnosu na lanjski prvi kvartal. Pad je odraz migracije sa stolnih na prijenosna računala te slabljenja potražnje u recesijskim uvjetima. Prijenosnih računala isporučeno je 33,0  tisuće uz pad od 23 posto, dok je tržište x86 poslužitelja palo 25 posto, uz ukupnu isporuku 1.385 jedinica.
Snažan pad hrvatskog PC tržište u prvom kvartalu 2009. nastavak je trenda započetog u posljednjem kvartalu 2008. godine. U Hrvatskoj je dodatno, pad u sva tri oblika računala pojačalo odsustvo velikih natječaja i nabavki u korporativnom i državnom sektoru, kao financijske teškoće i nelikvidnost kod velikih reselera PC računala.
Gledano po udjelima prema tipu, najveći dio tržišta u Hrvatskoj, u prvom kvartalu sigurno drže  prijenosnici, čiji udio u ukupnim isporukama porastao na 52.6 posto. Udio stolnih računala pao je na 45.2 posto tržišta. Tržišni udio x86 poslužitelja iznosio je nešto više 2.2  posto.
Vodeći isporučitelj računala na hrvatskom tržištu u prvom kvartalu 2009. ostao je HP, drugu poziciju zauzeo je Lenovo,  dok je na trećem mjestu M San Grupa.

Slovenija

U Sloveniji, u prvom kvartalu ove godine, IDC je registrirao isporuku od ukupno 40,6 tisuća osobnih računala ili 8 posto više nego li u istom razdoblju 2008. godine. Rast prodaje zabilježen je samo u segmentu prijenosnika, čiji je rast iznosio visokih 67 posto. S druge strane, segment stolnih računala pao je za 31 posto, a segment servera za čak 36 posto. Tako je u prvom tromjesečju 2009. bilo isporučeno 25.066 prijenosnika, 14.419 stolnih računala i 1.158 x86 poslužitelja. 
Primat na slovenskom tržištu preuzela je distribucija prijenosnih računala koja u prvom kvartalu 2009. čini 61,7 posto ukupnog PC tržišta zemlje. Tržišni udio stolnih računala je 35,5 posto, dok preostali dio otpada na isporuke x86 poslužitelja.
Prvi kvartal 2009. godine u Sloveniji bio je obilježen financijskom nestabilnošću u kompletnoj privredi, padom izvoza i uvoza, rastom stope nezaposlenosti te velikim padom slovenskog burzovnog indeksa. Navedeno je rezultiralo smanjenom potrošnjom poslovnih subjekata, i općim padom potražnje te sukladno tome, slabijim prodajnim rezultatima u odnosu na isto razdoblje prošle godine u segmentu stolnih računala i servera. S druge strane, vendori i distributeri su s pomoću promotivnih cijena, marketinških kampanja i bogatom ponudom prijenosnih računala, koja se mogu nabaviti po subvencioniranoj cjeni od internet providera, utjecali na visok rast segmenta prijenosnih računala, što je u konačnici rezultiralo rastom cijelog tržišta osobnih računala.
Vodeće mjesto na slovenskom tržištu po ostvarenim rezultatima još uvijek pripada HP-u, slijedi Lenovo, dok je na trećem mjestu Acer.

Srbija

Na PC tržištu Srbije, IDC je u prvom tromjesečju ove godine zabilježio isporuku od ukupno 73,9 tisuća osobnih računala ili 24 posto manje nego li u istom kvartalu prošle godine. Najznačajniji pad vidljiv je u plasmanu x86 poslužitelja, od čak 42 posto. Najveću prodaju iskazala su stolna računala s oko 54 tisuće, ali također s padom od 17 posto. Ukupno je prodano 19 tisuća prijenosnika, i 860 x86 poslužitelja.  Stolna računala čine 73 posto ukupnog PC tržišta te zemlje, prijenosnici 29 posto, a x86 poslužitelji preostalih 1.2 posto tržišta. Nakon veoma uspješne 2008. godine, globalna ekonomska kriza pogodila je i velike distributere hardvera i računalnih komponenti. Opći porast troškova života, smanjenje potrošnje i povećanje nezaposlenosti glavni su razlozi slabljenja prodaje računala.

Com Trade je na vodećem položaju po broju  isporuka PC-a, slijedi Toshiba, dok se trećem mjestu nalazi HP.