Vaš odmor

Topusko

U Topusko smo otišli sasvim slučajno i nismo se pokajali. Planirali smo posjet Plitvicama i Rastokama, ali zbog najave lošega vremena i kiše, odlučili smo otići u svega pedesetak kilometara udaljeno Topusko. Mislili smo, kiša nam ne može smetati u zatvorenome bazenu. Na kraju smo se kupali i u otvorenim, spuštali toboganima i uspjeli izgorjeti kao rakovi na svibanjskome suncu.
Topusko se nalazi svega 80 km južnije od Zagreba. Termalni su izvori posljedica erupcije vulkana prije 50 milijuna godina. Prvi se tragovi ljudi javljaju prije 5000 godina, a Rimljani prije 2000 godina osnivaju veliko naselje. Cisterciti osnivaju opatiju 1205. godine, a od crkve Blažene Djevice Marije, iz toga doba, ostao je samo portal, koji se upravo obnavlja. Ovdje se u nekoliko navrata održavao i Hrvatski sabor početkom XVI. stoljeća.

 Nakon posjeta austrougarskoga cara Franza II. započinje 1818. godine izgradnja modernoga lječilišta. Čest je gost  bio i ban Josip Jelačić sa svojom suprugom Sofijom. U njezinu se čast  krajem godine održava nadaleko poznati Sofijin bal, za kojim se vraćamo trenutak u prošlost. 1944. godine ovdje se održalo 3. zasjedanje ZAVNOH-a, a u posljednjem domovinskom ratu trpi mnoga razaranja. Sada je mnogo toga obnovljeno i još uvijek se obnavlja. Nažalost, obnova će za neke povijesne zgrade, koje su sravnjene do temelja, morati sačekati bolja vremena.
Uz sve to, Topusko je poznato po svojim dobro uređenim i održavanim parkovima i šetnicama.
   
TOP TERME

Uz lječilište prije nekoliko godina turističkome je tržištu predstavljena tvrtka TOP TERME d.o.o. i HOTEL TOPLICA, koji su okrenuti individualnim gostima, poslovnim ljudima, sportašima i kongresnome turizmu. Raspolažu s 230 ležaja u obnovljenim sobama s telefonom i TV/SAT- om. U sklopu su hotela dva restorana i dva aperitiv bara, veliki zatvoreni i s njim spojeni manji otvoreni bazen, sportska dvorana, kuglana, fitness, saune, masaže, salon za njegu tijela, stolovi za bilijar i stolni tenis, frizerski salon te poslovnice dvije banke. U dugačkim ćete hodnicima pročitati povijest mjesta, vidjeti kao u muzeju ostatke iz Rimskoga doba i kasnije povijesti, pa čak besplatno surfati Internetom.
   
Drugi je kompleks s pet otvorenih bazena udaljen 100 metara i nalazi se u poznatome engleskom parku. Uz olimpijski bazen, tu su bazeni za djecu, vodeni tobogani, restoran, mini golf, stolovi za stoni tenis i teniski tereni, odbojka u pijesku i dječje igralište.

A la carte restoran, sa svojom cistercitskom kuhinjom i jelima iz doba Bana Jelačića, spada u 100 vodećih restorana Hrvatske. Vrijedi probati neke specijalitete. Cijene su pansiona (290 kn)  veoma povoljne i u pravilu niže nego u sličnim hotelima. Moguće je doći samo i na kupanje. Cijena je cjelodnevne ulaznice radnim danom 30 kn, a s ručkom svega 70 kn. Mi smo bili na otvaranju sezone 16.svibnja.

BP
   

Trg Josipa bana Jelačića 16
44415 Topusko
tel: 044/886-001, 044/886-078
fax: 044/886-417
e-mail: info@topterme.hr
www.topterme.hr