OSVRT

Dan integracije 2012

Riječ je o stručnoj konferenciji namijenjenoj IT menadžerima i IT profesionalcima odgovornima za nadzor i upravljanje informacijsko-komunikacijskim sustavima u svojim organizacijama. Konferencija je održana u Splitu, sredinom prošlog mjeseca

KONFERENCIJI JE NAZOČILO pedesetak voditelja i članova informatičkih odjela tvrtki s područja Dalmacije. Osim u Splitu, konferencija se svake godine održava i u Osijeku, Rijeci i Zagrebu, a sveukupno sudjeluje dvjestotinjak ljudi.

Prvo predavanje vezano za obitelj alata System Center 2012 održao je Tomislav Lepušić sistemski inženjer Integra grupe. Kroz predavanje je naglašeno kako je riječ o cjelovitom rješenju namijenjenom nadzoru cjelokupnog informatičkog okruženja. System Center 2012 postavlja krajnjeg korisnika u središte, a implementira najsuvremenije premise kod nadzora IT infrastrukture poput BYOD-a, Cloud-computinga i zelenog IT-a.
Ivan Turk, također sistemski inženjer iz Integre održao je predavanje pod nazivom Bespućima backupa. Govoreći o važnosti ispravne backup strategije naglasio je da takva rutina mora biti što jednostavnija, a centralizacija i deduplikacija su navedene kao osobine koje bi morale biti imperativ dobrog backup alata. Predstavljeni su i konkretni backup alati koje kod svojih klijenata implementira Integra.

Najnoviju generaciju HP-ovih poslužitelja, HP ProLiant Gen8, predstavio je Tomislav Lukačević iz hrvatske podružnice Hewlett-Packarda. Tijekom predavanja moglo se čuti kako je pri dizajniranju te obitelji poslužitelja uzeto u obzir više od 100.000 korisničkih feedbackova, u istraživanje i razvoj uloženo je više od 300 milijuna dolara, a realizirano je više od 900 patenata i 150 dizajnerskih inovacija. Osma generacija te poznate obitelji poslužitelja donosi i jednostavniji portfelj pa je tako informatičkim stručnjacima znatno lakše odabrati pogodni poslužitelj za konkretnu zadaću.
Domagoj Pernar iz Microsofta Hrvatska predstavio je mogućnosti najnovijeg poslužiteljskog operacijskog sustava Windows Servera 2012. Naglašeno je kako je to zasigurno najambiciozniji Microsoftov operacijski sustav jer je u istraživanje tržišta i predviđanje trendova koji će vladati u IT svijetu tijekom sljedećih 7 do 8 godina utrošio gotovo dvije godine prije nego što se uopće krenulo u njegov razvoj. Tijekom istraživanja, Microsoft je zaključio da će tijekom tog razdoblja računalstvo u oblaku zasigurno igrati veliku ulogu pa sustav Windows Server 2012 nudi različite mogućnosti integracije s platformama javnih oblaka i mogućnost kreiranja potpuno zaokruženog privatnog oblaka. Kao i kod HP ProLiant poslužitelja i Microsoft se odlučio za pojednostavljenje portfelja pa tako novi server dolazi u samo dvije edicije - Standard i Datacentr, a jedina razlika među njima je u mogućnostima virtualizacije odnosno broju virtualnih računala koje podržavaju.
Konferencija je zaključena predstavljanjem projekta implementacije PCI-DSS standarda unutar Imex banke čije je poslovanje i osnovne podatke predstavio Damir Jurić - voditelj odjela poslovanja s građanima.
PCI-DSS standard određuje dvanaest sigurnosnih zahtjeva koje bi morao ispuniti svaki sustav za kartično poslovanje.
Ivan Turk je predstavio i implementaciju Fortinet sigurnosne infrastrukture unutar bančinog IT sustava. Kako je riječ o banci sigurnost i tajnost su na prvom mjestu pa se predavanje više temeljilo na mogućnostima Fortinet opreme negoli na konkretnim primjerima implementacije. (sm)