ICT vijesti iz Srbije

PRIPREMIO NIKOLA MARKOVIĆ

Zastupljenost ICT-a
Raste primjena računala i Interneta u Srbiji. Republički zavod za statistiku proveo je sedmo istraživanje o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija koje je obuhvatilo stanje na početku 2012. godine i sprovedeno je po Eurostat metodologiji. U Srbiji 55,2% domaćinstava ima računalo i to je povećanje za 3,1% u odnosu na 2011. godinu. Internet priključak ima 47,5% domaćinstava i to je povećanje za 6,3% u odnosu na prošlu godinu. Širokopojasnu internet konekciju ima 38% domaćinstava što je povećanje za 7 %. Svaki dan računalo koristi više od 2.500.000 osoba, a 2.100.000 osoba koristi Internet gotovo svaki dan. Rezultati istraživanja pokazuju da 98,7% poduzeća s više od 10 zaposlenih koristi računalo u svom poslovanju što je povećanje od 0,6% u odnosu na prethodnu godinu. Internet priključak ima 97,7 % poduzeća, a 73,8% ima web-stranicu. Kao što se vidi, rezultati istraživanja pokazuju umjeren rast primjene računala i Interneta u Srbiji u 2012. godini.

Predsjednik
Prof. dr. Dejan Milojičić izabran za predsjednika Društva za računalne znanosti (Computer Society). Društvo okuplja više od 100.000 vrhunskih stručnjaka za računalstvo u svijetu. Prof. dr. Dejan Milojičić diplomirao je i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Izgradio je znanstvenu karijeru u SAD-u i sad radi u kompaniji ”Hewlett-Packard“. Profesor Milojičić radi na razvoju vrhunskih informatičkih tehnologija i ima jedanaest priznatih patenata.

Ugrožena privatnost
Privatnost građana je ugrožena jer se pri korišćenju interneta, društvenih mreža i mobilnih servisa na njima ostavlja veliki broj osobnih podataka koji se poslije iskorištavaju u razne svrhe. O ugroženoj privatnosti razgovaralo se za okruglim stolom koji je organiziralo Društvo za informatiku Srbije i Udruženje informatičke djelatnosti Privredne komore Srbije. Pošlo se od toga da je privatnost pravo građanina da čuva svoje osobne podatke te da ne dozvoljava njihovo iskorištavanje mimo zakonskih ovlaštenja. Osnovni problemi su: nepotpunost propisa, neadekvatno reagiranje države te needukativnost građana, posebno mladih, o potrebi zaštite svoje privatnosti.

Roboti nastupaju...
Otvorena manifestacija ”Dani budućnosti: Robotika”. U Beogradu je na manifestaciji ”Dani budućnosti: Robotika” predstavljeno više od 25 robota među kojima i najnapredniji humanoidni android na svijetu ASIMO iz Japana koji hoda, izvršava naredbe, priča... ASIMO se publici se obratio na engleskom jeziku, rekavši da je prvi put u Srbiji i da mu je drago što je tu. Pokazao je i svoja umijeća - da može naručiti piće, nositi poslužavnik, trčati, penjati se uza stube, mahati rukama...
Predstavljen je i robot NAO namijenjen istraživanjima koji bi u budućnosti trebao biti servisni robot za pomoć starijima i djeci te održavati red u kući i radnim prostorima. Prof. dr. Veljko Potkonjak s Elektrotehničkog fakulteta skrenuo je pažnju na rad Beogradske škole robotike i akademika Miomira Vukobratovića koji je tu školu osnovao osamdesetih godina prošlog stoljeća i osmislio teoriju takozvane “točke nultog i momenta”.

Transformacija u suvremeni IT
Kompanija “Coming” organizirala je “IT skup o cloud computingu”. Generalni direktor “Cominga” Drago Samardžić govorio je kako ih je na to potaknuo uspjeh i zanimanje za virtualizaciju jer je to najpouzdaniji način za smanjivanje operativnih IT troškova u prosjeku za 50 posto. Samardžić je naglasio kako bi Srbija primjenom “cloud computinga” pri nabavi IT opreme uštedjela oko 200 milijuna eura, a uz to bi godišnje uštedjela još 250 milijuna eura na troškovima električne energije za hlađenje u data-centrima.

Povećanje prihoda
Ukupni prihod IT kompanija povećan za  2,2 posto. Sto najvećih IT kompanija po prihodu u Adriatik regiji prošle je godine ostvarilo ukupni prihod od 2,53 milijarde eura. Te kompanije ukupno zapošljavaju više od 13.000 radnika, a IDC Adriatics objavljuje da je najveća kompanija po prihodu M San Grupa iz Zagreba s ostvarenih 246 milijuna eura. Među prvih pet su još Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, IBM i regionalni sistem integrator S&T Group. Kao pružatelji IT usluga i proizvođači softvera vodeće tri kompanije su: ComTrade Group, S&T Group i Asseco SEE, dok je na četvrtom mjestu hrvatski Combis. Među distributerima IT opreme vodeća kompanija je M San Grupa, a slijede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada.

eGovernment
Održan skup XVI IS DOS (eGovernment konferencija). U Beogradu je 9. listopada održan skup XVI IS DOS (eGovernment konferencija). Među ostalima u radu skupa sudjelovao je i Damir Baralić direktor predstavništva kompanije InfoDom u Beogradu koji je prezentirao sustave: podrška radu organa uprave, planiranje i nabava, eInspektor i eRačun. Svi ti projekti već su uspješno primijenjeni u Hrvatskoj i BiH, a kompanija InfoDom je vrlo zainteresirana da ih plasira i u Srbiji. Procijenjeno je kako bi primjena eRačuna u Srbiji omogućila uštedu od oko 110 milijuna eura godišnje. Održana je i panel diskusija ”Što cloud computing donosi eGovernmentu”. Koristi od clouda su višestruke jer se smanjuju troškovi za infrastrukturu i operativni rad, a suradnja s data centrom je fleksibilnija i bolja. Primjena clouda nije prijetnja nego šansa, iako je nužan oprez što se tiče sigurnosti državnih podataka.

e-trgovina
Novi zakon o deviznom poslovanju značajno će pospješiti elektroničku trgovinu preko Interneta, najavio je državni tajnik u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić.
U novom zakonu bit će ukinute mnoge birokratske procedure. Predloženo je ukidanje Deviznog inspektorata u Ministarstvu finansija i sve one obveze koje su korisnici imali prema deviznom inspektoratu, objasnio je Senić i dodao da su ostale jedino neke nadležnosti Narodne banke Srbije kad je riječ o deviznom poslovanju.

Ugrožen srpski jezik
U Beogradu je održan međunarodni skup “Dan jezičkih tehnologija”. Domaći i inozemni stručnjaci ukazali su na značaj primjene jezičkih tehnologija u digitalnom dobu. Na skupu su predstavljeni rezultati primjene projekata META-NET i CESAR. META-NET je mreža izvrsnosti za multijezičku ravnopravnost. Kroz projekte META-NET i CESAR analizira se kako na europske jezike utječe sve intenzivnija digitalizacija informacija, znanja i svakodnevnog jezika. Nedavna istraživanja na META-NET-u pokazala su da je srpski jezik ugrožen. Jezici za koje se ne osigura strojno prevođenje nemaju budućnost. Analiza je pokazala da je 21 europski jezik ugrožen i da postoji opasnost da nestanu.

Anonimna prijava
Softver “Perun” i prijava korupcije ostaje anonimna. Dnevne Internet-novine “Južne vesti” iz Niša, razvile su softver “Perun” koji omogućuje da prijava korupcije ostane anonimna. Na taj način prijavitelj ostaje potpuno anoniman. “Perun” koristi i softver TOR koji se slobodno skida s adrese www.torprojects.com, a služi da se svaki put mijenja trasa komuniciranja i tako osigura anonimnost osobe koja dostavlja podatke o potencijalnoj korupciji. Kad se pokrene softer TOR treba ići na web www.perun.južnevesti.com i pratiti daljnje upute. Time se osigurava potpuna anonimnost osobe koja elektronički prijavljuje korupciju. Više podataka o tom softveru može se naći na portalu www.perun.rs.

Hitne mjere
Potrebne su hitne mjere za razvoj informacijskog društva. Stefan Lazarević državni tajnik za telekomunikacije, informacijsko društvo i poštanski promet te mr. Nebojša Vasiljević pomoćnik ministra za informacijsko društvo razgovarali su 30. listopada 2012. s predstavnicima Društva za informatiku Srbije o najaktualnijim zadacima u daljnjem razvoju informacijskog društva u Srbiji. Predstavnici Društva za informatiku su na osnovi saznanja s niza stručnih skupova iznijeli prijedloge za hitne mjere u poticanju informatizacije u Srbiji. Rečeno je da je stanje lošije od potreba i stvarnih mogućnosti te da u stručnoj javnosti postoji mišljenje kako se primjene ICT faktički sve više pomiču prema periferiji društvenih zbivanja u Srbiji. Vlada i javnost moraju se suočiti sa stvarnim stanjem koje umjesto općeg razvoja stagnira već četiri godine. Sve to može imati još teže posljedice na budući razvoj zemlje. Stefan Lazarević i mr. Nebojša Vasiljević zahvalili su se na iznesenim ocjenama stanja i predloženim mjerama te naveli da i sami imaju slična saznanja što ih je motiviralo na niz akcija koje su već poduzeli za stvaranje Akcijskog plana najhitnijih budućih aktivnosti, iniciranje formiranja Savjeta za informatiku na razini Vlade i dr.

Suradnja s Amerikancima
Memorandum o suradnji u oblasti ICT-a između Srbije i SAD. Memorandum su u prostorijama kompanije ”Microsoft software” u Beogradu potpisali potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić te veleposlanik SAD-a u Srbiji Michael Kirby.
Predsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je potpisivanju Memoranduma i pritom napomenuo da učinkovitost državnih institucija i konkurentnost u gospodarstvu nameće potrebu za bližom suradnjom u oblasti informacijskih tehnologija s SAD-om.
Potpredsjednik Vlade Ljajić rekao je da spomenuti dokument predstavlja i poziv američkim kompanijama da ulažu u srpsko gospodarstvo u oblasti informacijskih tehnologija. Ambasador Kirby je istaknuo da je zadovoljan time što su američke kompanije u Srbiji već proširile svoje poslovanje, a neke to planiraju učiniti u budućnosti, a nada se da će „kao i Microsoft zapošljavati više mladih ljudi nego što je u početku planirano“.

EMC certifikat
Dobivanje EMC certifikata je velik uspjeh srpske IT industrije. Kompanija Asseco SEE iz Srbije predstavila je u Beču novo rj?šenje ASEBA Banking Process Suite (ASEBA BPS) koje je jedno od najopsežnijih sustavnih rješenja za upravljanje dokumentima u bankarstvu.
Naše softversko rješenje ASEBA Banking Process Suite, predstavljeno na prestižnoj svjetskoj konferenciji “IT tehnologie - Momentum Vienna 12” koja je održana u Beču od 5. do 8. studenoga, dobilo je certifikat svjetskog IT lidera kompanije EMC kao jedno od prvih i najopsežnijih rješenja tog tipa za bankarski sektor trenutno u svijetu.