Ususret 36. međunarodnom ICT skupu

MIPRO 2013

Opatija, 20.-24. V. 2013.

VODEĆI MEĐUNARODNI ICT SKUP u Jugoistočnoj Europi koji organizira hrvatska ICT udruga MIPRO, uz brojne domaće i strane suorganizatore, pokrovitelje, partnere i sponzore ulazi u trideset i šestu godinu održavanja što je rijetkost i u svjetskim relacijama. Iako mu je ICT temeljno opredjeljenje i orijentacija, MIPRO u prvom redu zastupa rastuće tehnologije pa se sve više i sve češće orijentira i k obnovljivim izvorima energije, ekologiji, nanotehnologiji, novim materijalima. Sve novo naći će svoj odraz i u MIPRO-vom zrcalu.

Nedavno je potencijalnim autorima radova upućen poziv za prijavu radova za deset konferencija/savjetovanja koje definiraju uža područja MIPRO-vih interesa. To su telekomunikacije i informacije, raspodijeljeni računarski i vizualizacijski sustavi, računala u obrazovanju, digitalna ekonomija, računala u tehničkim sustavima, inteligentni sustavi, sigurnost informacijskih sustava, uprava, lokalna uprava i javni servisi, poslovni inteligentni sustavi, mikroelektronika, elektronika i elektronička tehnologija. Uz navedena seniorska savjetovanja tu je i sekcija studentskih radova MIPRO Junior namijenjena preddiplomskim i diplomskim studentima sveučilišta i veleučilišta.

Na svim savjetovanjima dobro su došli i znanstveni i stručni radovi kao i prezentacije tehnologija, proizvoda i usluga. Primaju se radovi domaćih i stranih autora na engleskom i hrvatskom jeziku. Pozitivno recenzirani radovi na engleskom jeziku bit će uvršteni u prestižne baze IEEE Xplore i SCOPUS.

Na skupu MIPRO 2012 prvi put je uvedena nova sekcija MIPRO Inova – inovativni high-tech proizvodi, tehnologije i usluge koja će se održati i na MIPRO-u 2013. Tu sekciju podupire udruga neovisnih izvoznika softvera CISEx i Udruga inovatora Hrvatske koje promoviraju domaću inovativnu djelatnost. Svrha sekcije jest da inovatori iz gospodarstva, ali i iz istraživačkih ustanova, bez pisanja formalnih referata na jednostavan način prezentiraju svoja inovativna rješenja.

Uza savjetovanja i sekcije u programu skupa su i seminari posvećeni ICT-u u elektroprivrednoj djelatnosti (HEP seminar) i seminari posvećeni regulatornoj politici u velikim tehnološkim sustavima (IRP seminar), a organizirat će se i seminari o različitim projektantskim vještinama. Zahvaljujući vezivanju skupa MIPRO s EU tendencijama organizirat će se i prezentacija RIDE aktivnosti usmjerene k infrastrukturnim projektima, posebno u znanstvenoj sferi. Nastavit će se i aktivnost na razvoju MIPRO interaktivne televizije koja je napravila prve korake na skupu MIPRO 2012.

Ostali sadržaji skupa MIPRO 2013 još su u fazi definiranja. Svečano otvaranje skupa u srijedu 22. V. 2013. bit će vjerojatno popraćeno plenarnom temom o konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, o čemu će govoriti vodeći hrvatski menadžeri uz panel raspravu o aktualnim mjerama izlaska iz krize u kontekstu punopravnog članstva u EU. Kao i obično, očekujemo oko 400 pozitivno ocijenjenih referata te oko tisuću sudionika iz 30 do 40 zemalja. Održat će se nekoliko okruglih stolova o aktualnim tehnološkim temama, a organizirat će se i drugi događaji koje predlože i pripreme kompetentne osobe. Vrata su širom otvorena. To treba shvatiti kao poziv svima koji imaju dobru ideju i žele je realizirati. MIPRO je idealan za to. Javite se!

Više o skupu ćete naći na portalu www.mipro.hr gdje možete čitati i kolumne Pogled iz kosa i opis značajnih MIPRO ličnosti pod naslovom MIPRO galaksija.