OČEKIVANJE S RAZLOGOM: >1500 SUDIONIKA NA >120 PREDAVANJA, RADIONICA I OKRUGLIH STOLOVA

WinDays13

KRAJEM STUDENOGA, Microsoft Hrvatska još je jednom podsjetio na dobar poslovni običaj kojega se u Hrvatskoj malo tko drži – planirati važna javna i stručna događanja dovoljno rano da svi zainteresirani mogu tome prilagoditi svoje planove. Direktor Microsofta Ivan Vidaković najavio je na press-konferenciji inspirativnim uvodom još mjesecima udaljenu poslovno-tehnološku konferenciju WinDays (22. - 26. travnja 2013.). Tom prigodom zamolili smo direktoricu WinDaysa13 Dubravku Salopek i direktora sadržaja tehnološke konferencije Tomislava Tipurića za odgovore na nekoliko pitanja vezana uz daljnji


Dubravka Salopek,
direktorica konferencije WinDays13

P: Gospođo Salopek, kao direktorica konferencije WinDays 2013 osjećate li potrebu ili pritisak  pripremiti veću i bolju konferenciju od prethodne? Je li to realno u sve težim gospodarskim uvjetima?
O: WinDaysi iz godine u godinu rastu i svake godine nastojimo napraviti još bolju i kvalitetniju konferenciju od prethodne. Dakle, nema pritisaka, samo velika želja WinDays tima da iduća konferencija bude još uspješnija. A kako smo u razdoblju predstavljanja niza novih Microsoftovih proizvoda, rješenja i uređaja, sigurna sam da će WinDays13 biti vrlo atraktivna i vrijedna konferencija za sve sudionike.

P: Vidite li u nekim tehnološkim priredbama koje su se posljednjih godina učvrstile na hrvatskom konferencijskom kalendaru opasnost da WD izgubi epitet najveće i najbolje?
O: WinDaysi su, s presjekom ključnih tehnoloških i gospodarstvenih tema, vodeća konferencija na domaćem kalendaru te među ključnim događanjima u regiji. I na WinDays13 konferenciji očekujemo sudjelovanje više od 1500 sudionika koji će imati prilike nazočiti na više od 120 predavanja, radionica i okruglih stolova.

P: Zamijetili smo da je prošlogodišnja poslovna konferencija tematski propustila istražiti suovisnost gospodarskog razvoja i primjene ICT-a tako da se mogla mirne duše održati u sklopu nekih turističkih, poljoprivrednih ili drugih dana. Hoće li to biti slučaj i na WD 2013?
O: Informacijske su tehnologije jedan od pokretača gospodarstva, kroz nova rješenja koja vode smanjenju kapitalnih investicija i operativnih troškova i kroz stvaranje novih poslovnih prilika za domaće stručnjake. Ključne su pretpostavke, na kojima gradimo teme poslovnog smjera konferencije, primjena novih tehnologija u poslovanju, kreiranje proizvoda i usluga visoke tehnološke vrijednosti te činjenica da budućnost donosi nove industrije i načine proizvodnje, što će nužno tražiti nove profile stručnjaka i veću kvalitetu radne snage.


Ivan Vidaković, Dubravka Salopek i Tomislav Tipurić najavljuju WinDays13

P: Iako iznos kotizacija nije porastao čak od 2011. godine ne čini li Vam se da je odnos izrazito nepovoljan za pristup tehnološkom sektoru? Tu nije riječ o odnosu pružene vrijednosti već o potrebi da se na tehnološki dio privuče mlađa, talentirana i vrlo zainteresirana publika nesrazmjerno manjih financijskih mogućnosti od sudionika iz poslovnih krugova?
O: Cilj WinDaysa nije profit već želja da na jednom mjestu u isto vrijeme privučemo što više talentiranih stručnjaka svih dobnih skupina i pružimo im atraktivan i relevantan sadržaj. Kako bismo što širem krugu zainteresiranih omogućili sudjelovanje na konferenciji uveli smo i kategoriju kotizacija za studente s popustom od 40%. Također, do 3. III. 2013. traje razdoblje early bird prijava po povoljnijim kotizacijama.

P: Nakon prve najave sljedećih WinDaysa, možete li nam dati nešto više konkretnih obavijesti o naglascima i temama tehnološke konferencije?
O: Tehnološki smjer WinDaysa bit će kao i uvijek prilika za upoznavanje razvojne zajednice s novostima u tehnologiji i poslovanju te s novim poslovnim prilikama, a bit će predstavljene i domaće implementacije te studije slučaja primjene rješenja kao što su Windows 8 platforma, SQL Server, obitelj rješenja Dynamics (AX, CRM i NAV) i još mnogih novih funkcionalnosti Windows Azurea. Nominacije za tehnološka predavanja su u tijeku.


Tomislav Tipurić,
direktor sadržaja tehnološke konferencije WinDays13

P: Gospodine Tipurić, Vi ste i na prošlogodišnjim WD bili urednik sadržaja tehnološke konferencije. Neki komentatori zamjerili su da je Vaše programsko usmjerenje bilo previše izražajno te da su izostala dubinska razmatranja novijih sistemskih rješenja (što je na ranijim WD bio traženi sadržaj). Slažete li se s takvom ocjenom? Hoće li se takav pristup i zašto, ponoviti i na WD 2013?
O: Na sadržaju WinDays konferencije radi urednički tim sačinjen od vrhunskih stručnjaka iz svih područja IT-a. Prošlogodišnja je konferencija bila u finoj ravnoteži između developerskih predavanja i predavanja za IT profesionalce (što mogu potvrditi i brojke), a bit ću slobodan reći da je to bio slučaj i s uvodnim predavanjima na WinDays12 Technology, koja su dobro „pokrila“ oba svijeta. Treba spomenuti i činjenicu da se u mnogim temama te dvije skupine inženjera počinju preklapati, tako da je sve teže zamisliti sistemskog inženjera koji ne zna pisati PowerShell skripte ili pak razvojnog inženjera bez dubljeg znanja o sustavu na kojemu će se pokretati njegova aplikacija.

P: Najavljeni su vodeći domaći i strani IT stručnjaci s kojima će sudionici imati prilike izmijeniti iskustva. Koga biste od njih željeli vidjeti na tehnološkoj  konferenciji, a tko je već potvrdio dolazak?
O: Kako bismo pripremili što kvalitetniju konferenciju, ove smo godine još ranije krenuli s pripremom koja uključuje i prijavu predavača i predavanja. WinDaysi su oduvijek bili mjesto na kojemu se moglo čuti predavanja vodećih domaćih i stranih IT stručnjaka i svojevrstan su inkubator dobrih ideja. Kako nam se konferencija bude približavala, objavljivat ćemo više informacija vezanih uz vrhunske predavače putem naših službenih stranica kao i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Vjerujem da ćete biti zadovoljni.

P: Molim Vas da nam date svoje viđenje zadataka i smisla održavanja WinDaysa u bližoj budućnosti.
O: WinDaysi su već dugi niz godina mjesto susreta, mjesto razmjene znanja na kojemu se sklapaju brojna nova partnerstva. Po tome su WinDaysi veći i od samog Microsofta te imaju značaj za IT industriju cijele regije. U skladu s tim imamo odgovornost pružati i stvarati relevantan sadržaj te obrađivati teme koje su u žiži tehnoloških zbivanja u regiji i svijetu. Najnovije tehnologije i podrška poslovanju, otvaranje novih prilika za IT profesionalce u Hrvatskoj, više od 120 predavanja i radionica kao i prilika za druženje te razmjenu znanja i iskustava glavna su nit vodilja svih dosadašnjih, ovih pa i svakih sljedećih WinDaysa, o čijoj vrijednosti svjedoče i izrazito pozitivne povratne informacije sudionika.