ICT Srbija

Vojvođanski klaster
Dvije nove članice Vojvođanskoga IKT klastera.

Nova je redovita članica Vojvođanskoga IKT klastera kompanija E-CAPS iz Novoga Sada koja nudi rješenja i savjetničke usluge iz područja informacijskih tehnologija.Također, nova je počasna članica Poslovni inkubator Novi Sad – BINS, ustanova s kojom Vojvođanski IKT klaster od prije uspješno surađuje. Vojvođanski je IKT klaster uspješno ostvario aktivnosti sufinancirane iz nepovratnih sredstava Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Razvijeni su programi za nekoliko treninga koji će biti održani na Klaster akademiji za članice, a ostvaren je i projekt unaprjeđenja sustava videonadzora Grada Novoga Sada uz sudjelovanje JKP Informatika, Fakulteta tehničkih nauka i kompanije Zesium.


Damir Baralić,
direktor filijale Infodom u Beogradu

InfoDom u Srbiji
Trtka Infodom počinje s aktivnostima u Srbiji.
IT tvrtka Infodom je jedna od vodećih u Hrvatskoj i ona počinje s aktivnostima u Srbiji. Damir Baralić, direktor filijale Infodom u Beogradu, smatra da su iz aktualne ponude IT rješenja za tržište u Srbiji najzanimljiviji: SPIN, rješenje za planiranje i provedbu nabave, e-Inspektor za podršku rada inspekcijskih službi i e-BAP i e-GOP rješenja za upravljanje elektroničkim dokumentima, registrima, portalima i sabirnicama. Imamo nekoliko desetaka izvedenih projekata od kojih bi mnogi zasigurno bili jako poželjni i u Srbiji.

Baralić kaže da je Infodom započeo sa svojim aktivnostima u Srbiji u drugoj polovini 2011. Cilj nam je da u suradnji s domaćim IT tvrtkama ponudimo svoje proizvode i usluge domaćemu tržištu i da im pomognemo riješiti probleme te poboljšati svoje poslovanje. Naše iskustvo i poznavanje određenih područja, zajedno s uspješnim referencama iz regije, osiguravaju brzu i uspješnu implementaciju novih tehnologija i suvremenih rješenja u poslovni sustav naših klijenata.

Analogno/digitalno
Ove je godine predviđen prelazak s analognoga na digitalno emitiranje. Državna tajnica za Digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Jasna Matić najavila je da će ove godine velika pozornost biti posvećena digitalizaciji televizije i uvođenju elektroničke uprave u veći broj državnih tijela u cilju olakšanja administrativnih procedura. Ona je navela da se trenutačno obnavljaju odašiljačke postaje. Drugo, uvest će se elektronička uprava u državna tijela, prije svega elektroničko zakazivanje koje je do sada pobudilo veliko zanimanje građana prilikom podnošenja zahtjeva za nove osobne iskaznice i putovnice.

Nagrada
Uručena nagrada tvrtke OSA Računarski inženjering. Nagradu „Petar Damjanović” za najbolji rad iz područja izradbe strojeva i uređaja programskim paketom AUTODESK Inventor dobio je Aleksandar Milovanović, student Mašinskoga fakulteta u Beogradu za rad “SUS motor – motorcikl”. Tvrtka OSA Računarski inženjering je zastupnik Autodeska na našem tržištu. Autodesk Inventor namijenjen je radu s iznimno složenim sklopovima, a tehnička se dokumentacija dobiva automatskim kreiranjem željenih projekcija modeliranoga dijela ili sklopa.

Izvoz softvera
Srbija izvezla softverâ u vrijednosti od oko 200 milijuna dolara.
Jelena Jovanović, stručnjakinja Privredne komore Srbije za IT, izjavila je za RTS da je Srbija prošle godine više zaradila od izvoza softvera nego od izvoza malina. Konkretno, od izvoza je malina Srbija zaradila 140 milijuna dolara, a od izvoza softvera oko 200 milijuna dolara. Rekordan je izvoz još znatniji ako se zna da ga je postiglo samo oko pet tisuća stručnjaka u 80 domaćih tvrtki. Naši su programeri autori brojnih aplikacija za Simbian, Android i Vindous platforme. Razvijene su aplikacije i platforme za daljinsko očitavanje električne energije, vode i sl. „Tu kažu da smo jedni od najboljih u svetu”, ističe Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Opadanje se nastavlja
Udar na IT industriju. Financijska je kriza utjecala na to da tržište IT industrije u Srbiji već treću godinu zaredom opada. Ono je s 540 milijuna eura u 2008. palo na oko 400 milijuna eura u 2010. Ugrožena je rentabilnost proizvodnje i prodaje računala jer od prodajne cijene IT kompanijama ostaje od 2 do 3 posto. Sada se nad domaćom IT industrijom nadvila i opasnost da se plaćanjem takozvanoga „muzičkoga dinara“ po „Jedinstvenoj tarifi posebne naknade“ još više ugrozi opstanak te djelatnosti. Ta tarifa određuje da se za svaki CD rezač, HI FI rekorder i druge nosače zvuka i slike mora platiti 3 posto od prodajne cijene. Za USB flash drive do 16 GB treba platiti 25 dinara i sl. Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Srbije i Društvo za informatiku Srbije zajedno su s predstavnicima IT industrije osporili visinu naknada u Tarifi.