ICT vijesti iz Srbije

PRIPREMIO NIKOLA MARKOVIĆ

Google čestitao Srbiji
Google čestitao Dan državnosti Srbije. Na početnoj stranici srpskoga “Gugla” pojavila se čestitka povodom 15. veljače, Dana državnosti Srbije. Za ilustraciju na “Guglu” (.com i .rs) iskorištena je naslovna stranica Sretenjskoga Ustava. Klikom na čestitku na tome popularnom pretraživaču pokazuju se sajtovi na kojima se govori o Danu državnosti Srbije.
Taj nacionalni praznik obilježava se na kršćanski praznik Sretenje, zato što je toga dana 1804. buknuo Prvi srpski ustanak, a toga je nadnevka 1835. donesen prvi Ustav tadašnje srpske kneževine, koji je označio početak suvremene srpske državnosti.

Prihodi usprkos krizi
Predrag Vraneš, direktor kompanije “S&T Srbija”, ka-že da je usprkos krizi prihod kompanije dostignuo devet milijuna eura, što je rast od pet posto u odnosu na 2010. Poslovna je godina počela dobivanjem ugledne nagrade u Londonu za iznimna IT dostignuća (The European IT Excellence Awards 2011 - za projekt E-Uprava (www.euprava.gov.rs). Godina je završena dobivanjem nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost (www.fqce.org.rs). Predrag Vraneš, direktor “S&T Srbije”, očekuje da će i ove godine prihod kompanije ići uzlaznom linijom i premašiti deset milijuna eura.

Milijun i pol za radna mjesta
NCR otvorio u Beogradu operativni i informacijski centar. Novootvoreni Centar NCR-a u Beogradu trenutačno ima 200 zaposlenih i pružat će podršku na devet jezika: nizozemskome, engleskome, francuskome, njemačkome, grčkome, mađarskome, talijanskome, španjolskome i turskome. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije u okviru je Programa za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj investicija kompaniji NCR dodijelilo jedan i pol milijun eura za nova radna mjesta, rečeno je prilikom otvaranja.

Novo rješenje za bankare
Asseco SEE predstavio rješenje ASEBA BPS. Na EMC IIG samitu o financijama i osiguranju koji je u veljači održan u Barceloni, kompanija Asseco SEE iz Srbije predstavila je svoje rješenje ASEBA Banking Process Suite (ASEBA BPS). ASEBA BPS je softversko rješenje za automatizaciju i optimizaciju bankarskih poslova i ono je iznimno dobro primljeno od međunarodnoga auditorija. To je rješenje već više od godinu dana u produkciji u Komercijalnoj banci i Banci Poštanskoj štedionici, u Beogradu, rekao je Vladan Atanasijević, direktor u kompaniji Asseco SEE.

Najbolji u Europi
Studenti FON-a plasirali se za svjetsku završnicu. Na natjecanju, održanomu 25. veljače 2012. u Londonu, tim je studenata Fakulteta organizacionih nauka (FON) iz Beograda obranio titulu najboljih u Europi u rješavanju “studije slučaja”. Tim FON-a plasirao se za svjetsku završnicu koja će u travnju 2012. biti održana u New Yorku. Rješenja “studije slučaja” ocjenjivao je žiri sastavljen od međunarodnih savjetnika iz područja menadž-menta, financija, organizacije i komunikacija. Na natjecanju su sudjelovale 54 poslovne škole od kojih je većina u svjetskih TOP100 visoko rangiranih.

Novi način glasovanja
Predstavljen jedinstveni birački popis. Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije Milan Marković najavio je da će u Srbiji na predstojećim izborima, prvi put od uvođenja višestranačja, biti korišten jedinstveni birački popis kao elektronička baza podataka.
Prema njegovim ri-ječima, riječ je o najsuvremenijem obliku biračkoga popisa koji u ovome trenutku postoji u zemljama koje su Srbiji uzor. Birači će, kako je objasnio, na predstojećim parlamentarnim i predsjedničkim izborima moći glasovati po mjestu boravišta u zemlji, a ne samo prema mjestu prebivališta. Marković je najavio da će od 15. ožujka 2012. svi birači moći putem sms poruke provjeriti jesu li i gdje su upisani u jedinstveni birački popis.

7000 vijesti
Stvorena je baza podataka od oko 7.000 ICT vijesti. Prilikom obilježavanja jubilarnoga broja 250 IKT BILTENA i desetogodišnjice postojanja IKT Servisa, istaknuto je da je prikupljeno, obrađeno i korisnicima dostavljeno oko 7.000 ICT vijesti, a što je dragocjena baza podataka o najbitnijim događajima iz ICT područja. Te se vijesti svakodnevno objavljuju preko Generalnoga servisa Tanjuga i na portalima Privredne komore Srbije, Uprave za digitalnu agendu, Udruženja e-Razvoj i dr. Zaključeno je da treba još intenzivnije nastaviti s prezentacijama ICT vijesti preko Interneta, širenjem suradničke mreže i stvaranjem veće financijske podrške radu IKT Servisa.

U Srbiji najpopularniji „Chrome“
Prema podatcima „StatCountera“ za posljednja tri mjeseca, udio se „Internet Explorera“ na tržištu pretraživača smanjuje. Ipak, Microsoftov se pretraživač i dalje nalazi na prvome mjestu, ako promatramo globalnu statistiku. Udio je „Internet Explorera“ u veljači ove godine iznosio 35,75%, usluge „Chrome“ 29,84%, a „Firefoxa“ 24,88%. Ako gledamo podatke za Srbiju, stanje je potpuno drukčije. Prema podatcima „StatCountera“ od veljače ove godine „Chrome“ se nalazi na prvome mjestu najpopularnijih pretraživača (39,45%), „Firefox“ je s dosadašnjega prvog mjesta dospio na drugo i ima 38,45% tržišnoga udjela, a „Internet Explorer“ je treći s 13,42%.

Pirati političari
Srpski pirati žele postati partijom. „Srpski pirati” početkom ožujka ove godine počinju s prikupljanjem potpisa na osnovu kojih bi se registrirali kao legitimna politička partija. Potrebnih će 10.000 potpisa za registraciju pirati-aktivisti prikupljati po svim gradovima u Srbiji. U Srbiji su pirati aktivni još od 2008. Ideje su „pirata” širom svijeta i u Srbiji usredotočene na slobodnu komunikaciju i transparentnost financija velikih korporacija, banaka i državnih ustanova.

ACTA u Srbiji:
U organizaciji misije OEBS-a u Srbiji održana je u Domu omladine 9. ožujka 2012. javna rasprava o sporazumu ACTA. O ACTA-i se govorilo kao pitanju ravnoteže između slobode izražavanja i zaštite autorskih prava u suvremenome dobu i kao prikrivenoj namjeri nadziranja internetskih sadržaja. Prof. dr. Saša Gajin rekao je da bi ACTA, kao trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, trebao služiti legitimnim ciljevima, ali je to i potencijalno zadiranje u privatnost. Državna je tajnica za Digitalnu agendu Jasna Matić istaknula da je sporazum ACTA refleks tradicionalnih industrija za zaštitu svojih interesa, ali je također uočljiv i sve jači glas onih koji brane interese umreženoga društva. Šefica je kabineta povjerenika za informacije od javnoga značaja i zaštitu podataka o ličnosti Nevena Ružić upozorila da odredbe iz ACTA-e predviđaju da svi uređaji na kojima se mogu nalaziti podatci (prijenosna računala, telefoni, tableti i dr.), mogu biti pregledani ako se posumnja da se na njima nalazi sadržaj koji krši nečija autorska prava. Među onima koji sporazum podržavaju u raspravi je sudjelovala i Branka Totić, direktorica Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, koja je rekla da će Srbija morati prihvatiti taj sporazum ako to učini i Europska unija.

Srpsko ICT tržište
Promovirana publikacija “ICT in Serbia - At a Glance”. Vojvođanski IKT klaster i GIZ (Deutsche Gesellschaft fur international Zusammenarbeit) su 2. ožujka 2012. u Novome Sadu promovirali publikaciju “ICT in Serbia - At a Glance”. Promocija je bila namijenjena IT kompanijama članicama Vojvođanskoga IKT klastera, a kojih ima 37. Matijević je kao jedan od autora publikacije upozorio na strukturu i vrijednost ICT tržišta u Srbiji, razvoj kadrovskih resursa i istraživanja sa stajališta ICT-a, mogućnosti i zaprjeke za domaće ICT kompanije na inozemnome tržištu i trendove i potencijale u ICT djelatnostima. Prepoznata je potreba razvoja kakvoće i primjene standarda u softverskoj industriji. Predloženo je uvođenje “Serbian SW sertification”.
Domaće IT tržište, za koje se smatra da neće dalje opadati, ostaje i dalje osnovni potencijal razvoja ICT-a u Srbiji.

Nepovratna sredstva
Održan “Info dan” posvećen Pozivu 6. Uprava za digitalnu agendu u suradnji s Privrednom komorom Srbije i Europskom komisijom organizirala je 2. ožujka 2012. “Info dan” posvećen Pozivu 6 u okviru Programa podrške razvoju politike informacijsko-komunikacijskih tehnologija (CIP-ICT PSP). Za ovu su godinu predviđena sredstva u iznosu od oko 135 milijuna eura. Sudjelovanje u Programu otvara mogućnost srpskim kompanijama za dobivanje nepovratnih sredstava za ostvarenje projekata, kao i izvrsnu priliku za suradnju s europskim tvrtkama.

Upad u sajtove državnih tijela
Uhićena jedna osoba zbog računalnoga napada. U Beogradu je 8. ožujka 2012. uhićen G. V. zbog osnovane sumnje da je počinio sljedeća kaznena djela: računalni napad, neovlašten pristup zaštićenome računalu, računalnoj mreži i elektroničkoj obradbi podataka, programiranje i unos računalnih virusa za počinjenje kaznenih djela protiv sigurnosti računalnih podataka. Prema riječima tužitelja za visokotehnološki kriminal Branka Stamenkovića, čim je primijećen pokušaj upada na sajtove državnih tijela, započeta je istraga koja je za svega nekoliko sati dovela do osobe za koju se sumnja da je odgovorna za napad. U akciji razotkrivanja hakerske skupine u Srbiji sudjelovali su, osim Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, SBPOK i Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Republike Srbije.

Dan Internet domena Srbije
U Beogradu je 22. ožujka 2012. obilježen Dan Internet domena Srbije. Program je skupa imao tri bloka. U prvome su bloku prikazane novosti na Internetu u nas i u svijetu. Drugi je blok bio posvećen “Ćirilici na Internetu i Internetu na ćirilici”. U trećem su bloku predstavljeni uspješni projekti na .RS domenu. Predstavljeni su: www.epilion.rs, www.greendesign.rs, www.infolink.rs, www.telegraf.rs, www.tarzanija.rs, www.tetka.rs, www.buzzilla.rs, www.karijera.mingl.rs, www.uplatnica.rs, www.srbodroid.rs i projekt “Čitaj me”.

e-Račun što prije
Društvo za informatiku Srbije i Privredna komora Srbije organizirali su 23. veljače 2012. okrugli stol “e-Poslovanje i primene e-Računa”. Istaknuto je da u Srbiji postoji osnovni pravni okvir za primjene e-Računa i to kroz implemetacije Zakona o elektronskom dokumentu, Zakona o PDV-u i Zakona o računovodstvu i reviziji (koji je u procesu prihvaćanja). U Srbiji postoje pojedinačni slučajevi primjena e-Računa, ali iako su izjednačeni papirnati i elektronički dokumenti, nisu stvoreni uvjeti za masovnu primjenu e-Računa, jer nije utvrđen njezin elektronički format i ne postoji standardizirana infrastruktura za primjene e-Računa. Hrvatski su kolege na okruglome stolu predstavili ostvarene uspjehe i prikazali da usluge informacijskoga posrednika pružaju: Računi.hr, FINA, pošta, neke banke i drugi.

Telenor u fiksnoj telefoniji
Telenor će u drugoj polovini ove godine srpskim građanima ponuditi usluge fiksne telefonije, kaže direktor korporativnih poslova Telenora Goran Vasić. On je istaknuo da je Telenor već krajem siječnja 2012. počeo pružati usluge fiksne telefonije poslovnim korisnicima. Telenor će korisnicima nuditi usluge klasičnoga telefoniranja i širokopojasnoga Interneta. Telenor će se prilikom pružanja usluga fiksne telefonije jednim dijelom oslanjati na infrastrukturu Telekoma Srbije, ali je istodobno počeo razvoj i unaprjeđivanje vlastite mreže. U tijeku je izgradnja optičke infrastrukture od Beograda do bugarske granice.

“Inovirajmo zajedno”
Bio je to moto skupa Cisco Expo 2012. Skup je održan 20. i 21. ožujka 2012. u Beogradu i osnovne su teme bile: inteligentne mreže, Računarstvo u oblaku i mobilnost. Umrežavanjem se povezuju kanali prodaje i kompanije s korisnicima i omogućava Računalstvo u oblaku i novi oblici mobilnosti. Istaknuto je da su društveni mediji, Računalstvo u oblaku, “eksplozija” podataka i porast broja uređaja koje treba umrežiti neki od ključnih trendova. “Inovirajmo zajedno” je put do novih poslovnih procesa i novih poslovnih modela.

Vodič za sigurnu kupnju
Promocija vodiča za sigurnu kupnju preko Interneta. Uprava je za digitalnu agendu 21. ožujka 2012. u Beogradu promovirala vodič za laku i sigurnu kupnju preko Interneta. U vodiču se kupcima daju informacije o ovome: kako biti sigurni prilikom kupnje preko Interneta, kako provjeriti kredibilitet prodavača, na što obratiti pozornost prije i poslije kupnje, kako mogu sigurno plaćati u internetskim prodavaonicama i kako mogu ostvariti svoja potrošačka prava. Besplatno se izdanje vodiča eKupovina može preuzeti na adresi http://digitalnaagenda.gov.rs/ekupovina