ICT VIJESTI IZ SRBIJE

Dvanaest IT-kompanija među TOP 500

NIN je objavio specijalnu publikaciju TOP 500 kompanija u Srbiji među kojima je i dvanaest kompanija iz oblasti informacijskih tehnologija: ComTrade IT Group B.V, Pin Computers, Saga, Alti, Kim Tec, Asseco See, Ewe Comp, Nordeus, Informatika, RRC, Schneider Electric MNS NS i Institut Mihajlo Pupin. Domaći hardverski sektor uglavnom je orijentiran na promet i sklapanje računala od uvoznih komponenti i 2012. godine je proizvedeno 42.500 računala. Njihove marže su u opadanju. Srpska softverska industrija je sve konkurentnija i na njen razvoj povoljno utječu niski fiksni troškovi, velika dodata vrijednost i relativno jednostavan i jeftin pristup inozemnim tržištima, kaže se u publikaciji TOP 500.

Na vidiku rješenje za e-mail adrese na ćirilici

Najveći problem koji trenutno imaju IDN-domene kakva je i srpska ćirilička jest nemogućnost da se cijela e-mail adresa ispiše na lokalnom nacionalnom pismu, to jest i s lijeve strane znaka @. Ovih dana se pojavila inicijativa azijskih zemalja predvođenih Kinom da se taj problem riješi za sva pisma sa slovima i znakovima kojih nema u engleskom, tako da je realno očekivati da će se ujedno riješiti i srpski problem.

Najava zamjene osobnih iskaznica

MUP Srbije najavio je postupnu zamjenu osobnih iskaznica što obuhvaća i građane koji su dosad iskoristili pravo da imaju osobnu iskaznicu bez čipa. Ta je najava izazvala reakcije u javnosti. U medijima i na tribini koju je organiziralo Društvo za informatiku Srbije rečeno je da građanima treba ostaviti mogućnost biranja osobne iskaznice s čipom ili bez njega. Dosadašnja praksa je pokazala da se servisi e-Uprave mogu koristiti i bez osobne iskaznice s mikročipom i kvalificiranim certifikatom. Dosad oko 1,3 milijuna građana nije prihvatilo osobnu iskaznicu s čipom i njima treba zajamčiti pravo da i dalje imaju osobnu bez čipa.

EMC želi investirati u Srbiji

Predsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić primio je predstavnike američke IT-kompanije EMC i rekao im da je Srbija vrlo zainteresirana za ulaganja u IT-sektor. EMC ima ured u Srbiji i uspješno posluje u prodaji uređaja za skladištenje podataka i backup podataka. U Srbiji gotovo sve banke, osiguravajuća društva, operateri mobilne telefonije i druge veće kompanije koriste opremu koju proizvodi EMC. Predstavnici EMC-a su u razgovoru s premijerom izrazili namjeru da investiraju u IT-sektor u Srbiji.

Posjet tajnika Tesla Memorial Society

Posljednji živi rođak Nikole Tesle i izvršni tajnik Tesla Memorial Society, Inc. William H. Terbo (Trbojević) posjetio je 11. rujna Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Tom je prilikom održan sastanak s državnom tajnicom Tatjanom Matić na kojemu su razmatrane mogućnosti buduće suradnje resornog ministarstva i Tesla Memorial Society na promociji djela i značaja Nikole Tesle. Gospođa Matić je istakla kako smo svi mi obvezni podržati inicijative koje će pridonijeti što većoj afirmaciji djela Nikole Tesle i značaja koji njegovi patenti imaju u stvaranju modernog tehnološkog svijeta. Jedino će tako sadašnje i buduće generacije čuvati uspomenu na jednog od najznačajnijih ljudi u suvremenoj svjetskoj povijesti.

Extreme je stekao i Adobe Education Specialisation

Osim što je jedini Adobe Gold Reseller u Srbiji, Extreme je stekao i Adobe Education Specialisation što znači da tvrtka Extreme ima sve potrebno znanje i iskustvo kako bi pomogla obrazovnim ustanovama da na pravi način nabave i koriste Adobe alate. Specijalizaciju odobrava kompanija Adobe nakon što su poduzeti svi potrebni koraci što podrazumijeva i stručne ispite, odgovarajuće iskustvo, barem jednu osobu u tvrtki koja je posvećena toj oblasti i još niz drugih.

Završeno BubbleCup natjecanje


Nenad Božidarević, Vanja Petrović-Tanković i Nikola Stojiljković

U ovogodišnjem finalu međunarodnog Microsoftovog BubbleCup natjecanja u rješavanju algoritamskih problema za studente i srednjoškolce, u obje kategorije, sudjelovalo je trinaest domaćih ekipa i deset izvan Srbije. Među studentima, prvo mjesto je zauzeo tim I like it RAF u sastavu Nenad Božidarević, Vanja Petrović-Tanković i Nikola Stojiljković iz Srbije. Druga dva mjesta pripala su timu S-Force iz Srbije i ekipi n0 ex1t iz Bugarske. Srednjoškolski trio Me[n]talci iz Niša osvojio je najveći broj bodova u svojoj kategoriji, dok su Robimy pompki… iz Poljske i bubble crew iz Hrvatske osvojili drugo, odnosno treće mesto. Osim popularizacije programiranja među mladima, BubbleCup natjecanje omogućuje da se bolje upoznaju i povežu budući programeri iz regije i šireg okruženja. Tijekom natjecanja sudionici iz Njemačke, Poljske, Hrvatske i Bugarske mogli su se upoznati, razmijeniti iskustva i zajedno uživati u slobodnom vremenu.
U svrhu promocije programiranja Bubble Cup nadmetanje organiziralo je Informacijsko društvo Srbije i Računski centar Elektrotehničkog fakulteta, dok je glavni pokrovitelj i organizator tehničkog dijela turnira bio Microsoftov Razvojni centar u Srbiji, uz podršku Univerziteta u Beogradu i Ministarstva prosvete.

SEEcult dobio WSA nagradu

SEEcultovo ICT rješenje dobilo je WSA (World Summit Award) nagradu u kategoriji kultura i turizam. Ove godine za prestižnu međunarodnu WSA nagradu prvi je put konkuriralo je osam domaćih ICT-rješenja. Nagrada se uručuje krajem listopada u Šri Lanki, ali dobitnici još nisu osigurali sredstva za dvije avionske karte.

DATUM u Beogradu

U hotelu Hyatt u Beogradu 15. se listopada održava stručni skup DATUM (Dani tehničkog umeća) pod sloganom Promene su stigle – budite spremni. Osnovna tema skupa je Data centri i IT-infrasuktura. Partneri konferencije su najpoznatije kompanije koje se bave IT-infrastrukturom na domaćoj sceni: Schneider Electric Srbija, Emerson, Eaton, Enel PS, Logo, Termoinženjering, Kingston, Eunet, SBB, Telekom, Datatek i dr. Organizator skupa je domaća analitičarska kompanija Mineco Computers. Više o programu i prijava za sudjelovanje naći ćete na adresi www.datum.rs


Vojislav Rodić i Goran Milenković

Novo rukovodstvo Konferencije suosnivača RNIDS-a

Izborna sjednica Konferencije suosnivača Fondacije Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), održana je 21. rujna, u hotelu “Moskva” u Beogradu. Prisutni ovlašteni predstavnici 42 suosnivača izabrali su za predsjednika Konferencije Vojislava Rodića, a za zamjenika Gorana Milankovića s mandatom na dvije godine.
Vojislav Rodić je predsjednik Konferencije suosnivača i u prethodnom razdoblju kao ovlašteni predstavnik tvrtke “Inet” iz Beograda, čiji je suvlasnik i direktor. Goran k suosnivača firme “BIF press” iz Beograda. Trenutno radi kao biznis konzultant, a do ožujka 2011. bio je u RNIDS-u menadžer marketinga i komunikacija.