Mobility Day 2013

Praznik mobilnih tehnologija

Dosad najposjećenija konferencija s 350 sudionika potvrdila je ispravnost koncepcije svojih osnivača i organizatora Tomislava Bronzina i Andreja Radingera


Ovogodišnja predavanja održavana u četiri paralelna smjera bila su vrlo visoke kvalitete, no od MVP-ova s dugogodišnjim predavačkim iskustvom nije se ni očekivalo ništa manje.
Konferenciju su otvorili HP-ov global strategy lead Craig Partridge te Miljenko Graovac voditelj odjela za upravljanje proizvodima i uređajima u VIP-u. Otvaranje je moderirao Tomislav Bronzin, a dominirale su teme vezane za BYOD (Bring Your Own Device) koncept i nove modele u mobilnom računalstvu. Tijekom otvorenja moglo se čuti kako paradigma suvremenog Enterprise IT-sustava postavlja u središte administracije korisnika, a ne kao dosad - njegovo računalo. Razlog tomu prilično je jednostavan. Danas ljudi upotrebljavaju više uređaja pri čemu neki istodobno služe za poslovne i za privatne aktivnosti tako da je u cijeloj priči jedina konstanta sam čovjek pa je i logično da se sustav gradi oko njega.


Craig Patridge

Između consumer-oriented i business-oriented aplikacija postoji barijera, a zadaća suvremenog IT-odjela jest prevladati je i spojiti ta dva ekosustava, uz naglasak na povećanju produktivnosti krajnjih korisnika
Craig Partridge, HP

Ništa bez oblaka
Damir Dizdarević održao je predavanje o sigurnosnim izazovima vezanim za BYOD koncept. Govorio je kako je u vrlo velikim okruženjima izuzetno teško postići visoku razinu sigurnosti kad se implementira BYOD koncept, a da se u priču ne uključi niz autentifikacijskih i autorizacijskih alata. Damir je predstavio cijelu paletu Microsoftovih proizvoda koji nam mogu uvelike olakšati život ako želimo imati sigurno BYOD okruženje. Jedan od najbitnijih je Active Directory Federation Services (trenutno u svojoj drugoj inačici) - izuzetno kompleksan servis koji nam omogućuje dizajn single sign-on infrastrukture tako da se korisnici prijavljuju na lokalne i na cloud-based servise i aplikacije jednim setom korisničkog imena i lozinke.


Petra Kvesić predstavila je VIP cloud market online platformu namijenjenu prvenstveno poslovnim korisnicima. Unutar te platforme može se odabrati jedna ili više postojećih aplikacija koje zasad uključuju nadzor radnog vremena, nadzor brodova, nadzor automobila, nadzor prodaje, VIP fax, Business e-mail i VIP blagajnu. U dogledno će vrijeme broj aplikacija rasti, a planovi uključuju i Microsoftova kolaborativna i komunikacijska rješenja (SharePoint i Lync) te različite ERP i CRM platforme.

Upravljanje kroz pokret
Zanimljivo i izuzetno dobro posjećeno bilo je predavanje Ivana Curića i Tomislava Bronzina iz tvrtke Citus koji su pokazali mogućnosti svojih aplikativnih rješenja oslonjenih na multimedijalne platforme za upravljanje pokretom - Kinect i Leapmotion. Riječ je o izuzetno zanimljivom konceptu gdje se sučeljem različitih aplikacija upravlja samo pokretom bez ikakvog dodatnog uređaja. Kinect i Leapmotion primopredajnici spojeni su na računalo (na kojemu je aplikacija kojom želimo upravljati) koji očitavajući tjelesne konture interpretiraju nekoliko različitih pokreta ruke. Na zaslonu se vidi pokazivač u obliku dlana, a jednostavnim pomicanjem ruke kroz prostor - lijevo-desno i naprijed-natrag - te stiskanjem ili otvaranjem šake pritišćemo različitu dugmad unutar aplikacije ili premještamo neke njene elemente (drag and drop).
Impresivna je i količina podataka kojima Kinect i Leapmotion uređaji zapljuskuju računalo. Ono mora biti hardverski iznimno snažno, a USB 2.0 hub računala je praktički zagušen Kinectovim podacima pa kroz njega gotovo nije moguće koristiti nijedan dodatni uređaj zbog zasićenosti propusnog opsega USB sabirnice. Zbog još veće količine podataka i većih mogućnosti nova generacija Kinect uređaja moći će se spojiti isključivo na USB 3.0 port te će zahtijevati još veću procesorsku snagu računala. Reakcije posjetitelja koji su taj sustav isprobali tijekom predavanja ili poslije izuzetno su pozitivne.
Tomislav Bronzin je sudjelovao kao drugi predavač i na predavanju Željke Knezović iz agencije za odgoj i obrazovanje na kojem su pokazane osnovne razlike između Office Web App aplikacija i onih klasičnih lokalno instaliranih. Cloud-koncept donosi cloud-based aplikacije koje nisu lokalno instalirane na mobilni uređaj već se na nj strimaju s udaljenog poslužitelja. Takve aplikacije pružaju gotovo identične mogućnosti kao i lokalno instalirane inačice uz višestruko nižu cijenu i putem mjesečne pretplate. Uz zajednički rad na dokumentima velika prednost takvih aplikacija jest da nam je uvijek na raspolaganju najnovija inačica i to bez da brinemo o njihovom ažuriranju. Sve što nam treba je up-to-date internetski pretraživač i pouzdana internetska veza.


Pokretačka snaga konferencije – Tomislav Bronzin i Andrej Radinger

Nadzor i upravljanje
Među brojnim kvalitetnim predavanjima valja izdvojiti ono Marka Makovca i Ratka Štibrića iz tvrtke MDMPro tijekom kojega su predstavili vlastito MDM rješenje za nadzor, konfiguraciju i administraciju mobilnih uređaja. Pritom valja spomenuti da je MDMPro jedina tvrtka u regiji koja se bavi razvojem takvih alata. Predavači su naglasili kako je BYOD trend sve zastupljeniji, ali je mobilne uređaje različitih platformi sve teže kontrolirati i administrirati pa sa sigurnosnog aspekta postaju najslabija karika u cijelom IT-sustavu tvrtke, a najveću prijetnju predstavljaju uređaji s neažuriranim operacijskim sustavima i istim takvim mobilnim aplikacijama.

Trenutno je u enterprise segmentu najzastupljeniji Appleov iOS zbog zatvorenosti platforme koja ima znatno veći stupanj sigurnosti u odnosu na Android. Windows Phone se trenutno nalazi iza te dvije platforme, no očekuje se kako bi u dogledno slika ovog operacijskog sustava mogla znatno bolje izgledati s obzirom na sve veću tržišnu zastupljenost Microsoftovih cloud-platformi na koje se mobilni uređaji prirodno naslanjaju.

ProMDM aplikacija olakšava grupno administriranje mobilnih uređaja većih tvrtki tijekom svih faza njihovog životnog ciklusa. Jedan od većih problema za svakog zaposlenika jest korištenje većeg broja identiteta u situacijama kad treba odvojiti privatne i poslovne uređaje i aplikacije. Među ostalim ProMDM rješava i taj problem te nudi single sign-on mogućnost tako da se zaposlenici mogu prijavljivati na veći broj servisa i na svoj mobilni uređaj samo jednim identitetom - korporativnim korisničkim imenom i lozinkom. Tu su i klasične sigurnosne mogućnosti takvih alata pa ProMDM nudi postavljanje password politika, daljinsko brisanje sadržaja s uređaja (u slučaju gubitka ili krađe) te logičko odvajanje poslovnih od privatnih aplikacija.


Mlade snage
Koncept mobilnih aplikacija savršeno se naslonio na postojeći cloud-model. Bruno Kovačić iz tvrtke Axilis d.o.o. pojasnio nam je kroz svoje predavanje kako uz pomoć Windows Azure Mobile Services platforme povezati mobilne aplikacije s različitim cloud-servisima koje nude veliki pružatelji usluga poput Microsofta, Facebooka ili Googlea. Windows Azure Mobile Services je visoko skalabilni cloud-backend sustav za izgradnju Windows Phone, iOS, Android i HTML/JavaScript aplikacija. Taj servis rješava tipične probleme vezane za mobilne aplikacije: visokoraspoloživi servis za pohranu veće količine podataka, autentifikaciju i autorizaciju lokalnih korisnika te slanje push notifikacija prema aplikaciji kad dođe do određenih promjena u bazi podataka. WAMS rješava sve te probleme uz minimalnu količinu koda, visoku skalabilnost i jednostavnost korištenja, a sve to uz iznimno prihvatljivu cijenu mjesečne pretplate.
Iznimno nas raduje veliki broj mladih predavača na ovogodišnjoj konferenciji koji su kroz Mobility Day StartUp Pitch predstavili svoje startup projekte. To je nova inicijativa unutar konferencije čiji je cilj afirmirati nove ili postojeće tvrtke ili pojedince koji razvijaju mobilne aplikacije bilo kojeg tipa. Zahvaljujući tomu priliku za predstavljanje svojih projekata dobili su Ozren Krpan i Miloš Trpković. Ozren Krpan je predstavio cQuest - zabavnu aplikaciju nalik popularnom Foursquareu. Njen se korisnik pametnim telefonom ili tabletom uz pomoć GPS sustava negdje geo-tagira te ovisno o lokaciji dobiva određene zadatke koje mora riješiti. Svaki riješeni zadatak donosi određenu količinu bodova, a mrežno natjecanje s drugim korisnicima iste aplikacije čini igru još zanimljivijom. Uz Ozrena u timu su još Dario Filipaj, Domagoj Korman te Luka Obuljen.
Miloš Trpković je predstavio GoPro rješenje za mobilnu komunikaciju s lokalnim ERP sustavima. Ta je aplikacija namijenjena prvenstveno terenskim prodavačima i komercijalistima, a vrlo je praktična jer ljudima na terenu omogućuje pristup svim informacijama kojima raspolaže tvrtkin ERP sustav. Aplikacija je bila primarno dizajnirana samo za potrebe jedne kompanije, no planira se dodatna prilagodba tako da se može spojiti na ERP sustav bilo koje tvrtke.

Ali, ni to nije sve!
Uz navedena predavanja, tijekom ITPro smjera bilo je riječi i o daljinskoj administraciji mobilnih uređaja alatom Windows Intune, o mogućnostima nove Workplace Join karakteristike unutar sustava Windows Server 2012 R2, o administraciji poslužitelja kroz sustav iLO out-of-band te o primjeni PowerShell naredbi u administraciji sustava Office 365. Razvojni je smjer nudio i predavanja vezana za novosti unutar sustava Windows 8.1, nove mogućnosti kod razvoja aplikacija za Windows Phone 8 i Android te tehnike razvoja višeplatformskih aplikacija alatom Xamarin. Kako promovirati jednom kreiranu Windows Phone aplikaciju te kako implementirati i koristiti Office in a Box – virtualno desktop rješenje, objasnili su nam stručnjaci na svojim predavanjima iz smjera Pametni uređaji. Tijekom poslovnog smjera mogli smo pratiti i predavanja vezana uz nadzor tijeka projekta pomoću mobilnih tehnologija, HP-ovu viziju digitalne učionice te Samsungova rješenja za zaštitu podataka na mobilnim uređajima.
Ni ovogodišnja nas konferencija nije razočarala kako sadržajem tako ni kvalitetom predavanja i predavača. Pojmovi koji su se mogli najčešće čuti tijekom većine predavanja pa i u pauzama su sveprisutni BYOD trend te novi izazovi vezani za IT-sigurnost unutar okruženja koje implementira taj trend, multiplatformski razvoj mobilnih aplikacija, MDM alati i različite cloud-implementacije. Onima koji se profesionalno bave razvojem mobilnih aplikacija ili održavanjem mobilne infrastrukture kao i onima koji silom prilika tek povremeno zalutaju u taj svijet ti bi pojmovi trebali biti luč vodilja za budući razvoj njihovih proizvoda i infrastrukture.
Na zatvaranju konferencije svim su se posjetiteljima zahvalili Tomislav Bronzin i Andrej Radinger - predstavnici organizatora konferencije, tvrtki Citus i Mobendo, a tom su prilikom podijeljene i brojne vrijedne nagrade. (SM)