OSVRT

SmartCard2013.

Prije nekoliko dana završila je ovogodišnja SmartCard konferencija u organizaciji tvrtke CASE d.o.o. i Hrvatske gospodarske komore.
Na konferenciji su obrađene već tradicionalne teme s područja mrežne tehnologije, komunikacijskih i internet usluga te zaštite rada na mreži. Kao i dosad predavanja su bila dopunjena i podržana radionicama, seminarima i okruglim stolom. No, prava vrijednost ovogodišnje konferencije bilo je nastojanje rasvjetljavanja i rješavanja problema koji se postavljaju pred financijske ustanove, kao posljedica snažnog i naglog razvoja kartičarstva.

O toj smo problematici razgovarali s organizatorom i tajnikom konferencije Antom Polonijom koji nam je rekao:
- Na konferenciji smo nastojali upozoriti banke na tendencije razvoja kartične tehnologije. Kartice dobivaju sve više mogućnosti koje banke moraju znati iskoristiti. Pritisak i zahtjevi tržišta danas su takvi da banka mora klijentima neprestano nuditi nove usluge kako bi ostala zanimljiva i uspješna. No, to nije bez problema - jedan je kad se pojavi kartica koja ima nove mogućnosti jer banci je potrebna infrastruktura koja to može podržati. Primjerice, NFC zahtijeva posebnu infrastrukturu, ali zamijeniti sto tisuća nekakvih POS-uređaja nije baš lako ni jeftino. U tom lancu postoje i drugi igrači pa ako banke nešto izrade što je zgodno za trgovce, onda u tomu moraju sudjelovati i trgovci. Ali, pitanje je koliko su oni zainteresirani i koje imaju prioritete, jesu li voljni odraditi svoj dio.
Kad govorimo o karticama, više nije riječ samo o bankovnim karticama, sada raspravljamo o osobnim iskaznicama, e-Vozačkim dozvolama, o raznim dokumentima koji isto trebaju svoju infrastrukturu. Primjerice, predstavljena je e-Vozačka dozvola, a postavlja se pitanje tko i čime može pročitati takvu dozvolu, koji policijski djelatnik ima opremu za čitanje takve kartice. Dakle, sad ne pričamo samo karticama već o tomu koje nam kartice uopće trebaju.
Prošle godine govorilo se više teorijski o beskontaktnim karticama, NFC-u i slično, a ove godine imamo predstavljena rješenja. Prije smo raspravljali što bi bilo zgodno i što će se napraviti. Između te dvije konferencije se nešto događa, nešto se pojavljuje na tržištu bilo u promotivnoj ili u pilot-fazi i onda se to prezentira, diskutira se, tko su partneri, koga još treba uključiti. Ove su godine banke prezentirale display i contactless kartice koje se konačno promoviraju i na tržištu.

Koje biste teme s ovogodišnje konferencije posebno istaknuli?
- To je teško reći. Ono što je zanimljivo meni ne mora biti i svim sudionicima. Jedni su kartičari, bankari, drugi su iz nekih informatičkih tvrtki koje izrađuju informatička rješenja, treći su pak iz nekakvih institucija kojima trebaju takva rješenja. Ne zanima svakoga ista stvar. Evo, danas se diskutiralo o mobilnim plaćanjima i koliko je to sigurno. Sad je to zanimljivo jer je nešto što već postoji. To nije nekakav futurizam pa nekoga zanima kakva su iskustva jer možda želi napraviti slično rješenje. Na otvaranju konferencije gospođa Kovačić iz Hrvatske gospodarske komore otvorila je SEPA priču. Prije smo govorili kako je SEPA (Single Euro Payments Area) nešto daleko, spominjale su se godine od 2014. do 2016., a sad su neke banke već prešle na SEPA sustav i prije tog roka. Kako su naše banke većinom vezane uz inozemne koje su to već napravile i naše su brže implementirale SEPA sustav.
Svaki konferencijski dan bio je posvećen jednoj temi koja uključuje mnogo podtema. Teme dana bile su beskontaktno plaćanje, e-Trgovina i mobilno plaćanje, ali konferencija nije posvećena samo tim trima temama. Primjerice, kada govorimo o karticama postoje oni koji ih izdaju, oni koji koriste te kartice pa onda telekom-operateri koji osiguravaju komunikaciju... Oko svake teme postoje različiti interesi i pristupi. (AM

Dođite na KOM2013

U opatijskom Grand hotelu Adriatic od 25. do 26. studenoga 2013. održat će se tradicionalna 22. konferencija o elektroničkim komunikacijama KOM 2013. s predavanjima grupiranim po temama: „Svjetlovodne mreže i mrežne tehnologije“, „Komunikacijske i cloud-usluge“ te „Sigurnost i zaštita na mreži“.
Konferencija obuhvaća stručne radove i komercijalne prezentacije, nekoliko radionica i izložbu. Propisi za izgradnju mreža i data-centara, primjeri iskustva s njihovom izgradnjom uvijek privlače posebnu pažnju. Složene pak mreže zahtijevaju nadzor i upravljanje. Obrađivat će se nove tehnologije (LTE, M2M), infrastruktura za oblake itd. Dakako, neizostavne teme konferencije KOM 2013 su i siguran rad, rješavanje računalno-sigurnosnih incidenata, sigurnosni savjeti, preporuke i alati.
Održat će se i zanimljive panel-rasprave s radnim naslovom: „Svjetlovodne mreže“, „Brze mobilne mreže - LTE“ te „Iskustva rada u oblaku“. Važan dio konferencije su i radionice koje daju praktični uvid u nova znanja i spoznaje, a u neposrednom kontaktu mogu se dobiti razne informacije, naprimjer o optičkim kabelskim sustavima, o infrastrukturi oblaka, o inteligentnom nadzoru, sigurnosti...

Pozivamo predavače, izlagače i pokrovitelje za navedene teme da nam se priključe!
 Sve relevantne informacije o konferenciji kao i online prijave vaših tema potražite na
 www.case.hr/kom2013