ICT vijesti iz Srbije

Ugovor o licenciranju
Predsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i direktor kompanije Microsoft Steve Ballmer potpisali su 11. svibnja 2013. ugovor o licenciranju i servisiranju računalnog softvera koji će koristiti u radu državna administracija u Srbiji.


Dačić je tijekom višednevnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama istaknuo da je suradnjom s kompanijom Microsoft osigurana potpuna i brza implementacija softvera posljednje generacije u javnom sektoru. Čvrsto vjerujemo da tim ugovorom, osim što postižemo višestruke pozitivne efekte, ujedno gradimo i dobar put ka ostvarenju ciljeva koje je definirala Vlada i otvaramo zajednički prostor za buduće uspješne projekte, naglasio je Dačić. Ukazao je na velik značaj Memoranduma o razumijevanju u oblasti informacijskih tehnologija koji je potpisan prošle godine sa SAD-om. Dačić je rekao da ugovor s jednom od najuglednijih kompanija u IT oblasti ne obuhvaća samo licenciranje i korištenje različitih servisa već da se otvaraju i mogućnosti za stratešku suradnju jer Microsoft ima razvojni centar u Srbiji.

Ekspres porezi
Porezi i doprinosi samo na jedan račun. Ministar financija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će od početka sljedeće godine privreda uplaćivati poreze i doprinose na samo jedan račun, umjesto sadašnjih 50 što će značajno pridonijeti njenom rasterećenju. Također, od 1. srpnja 2014. uvest će se obaveza elektronske prijave poreza za sve porezne obveznike čime će se ukinuti pet milijuna različitih obrazaca koji se sad koriste u komunikaciji privrede i Porezne uprave. Na svim tim projektima intenzivno radi Porezna uprava u suradnji s IT kompanijama koje su izabrane na tenderu krajem prošle godine.

Nepovjerenje i nepoznavanje
U Srbiji ima samo 5,9 milijuna platnih kartica. Međutim, prošle ih je godine bilo 6,3 milijuna i taj pad je jedan od indikatora krize. Od ukupnog broja kartica Dina Card ima 2,3 milijuna s ukupnim prometom od 106 milijardi dinara i 34 milijuna transakcija. Platne kartice sve više služe za plaćanje, a sve manje za podizanje novca. U 2012. godini u elektronskom plaćanju ostvaren je promet od 180 milijuna eura. U Srbiji je oko 600 tisuća ljudi kupovalo putem interneta, 200 tisuća više negoli 2011. godine. Prepreke za masovniju primjenu elektronskog plaćanju su: nepovjerenje i nepoznavanje tehnike elektronskog plaćanja, slaba računalna pismenost i niska platežna moć građana. Procjenjuje se da će dolazak PayPala u Srbiju pridonijeti povećanju prometa u elektronskom plaćanju od čak 200 do 300 posto.

Zdrava ICT
IT industrija najzdraviji dio srpske ekonomije. Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić objavio je da se srpska industrija softvera nalazi između 30. i 50. mjesta na svjetskim listama, što je najbolji rezultat neke privredne grane u Srbiji.
Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj razvoju tržišta informacijsko-komunikacijskih tehnologija u Srbiji - ISDEF 2013 Ljajić je ocijenio da je IT industrija najzdraviji dio srpske ekonomije. Prema njegovim riječima, srpska industrija softvera bilježi stalni izvozni rast - dok je 2007. godine izvezeno IT proizvoda u vrijednosti 62 milijuna eura u 2012. je izvoz bio veći od 200 milijuna eura. Broj softverskih kompanija iz godine u godinu raste, sad ih ima približno 2000 i zapošljavaju oko 6000 visokoobrazovanih stručnjaka koji su najveći potencijal domaće IT industrije. Vlada Republike Srbije ove je godine u ožujku usvojila Strategiju razvoja i podrške IT i očekuje se dalje donošenje poticajnih mjera.

Plakete
Uručene plakete Društva za informatiku Srbije. Plaketa DIS-a za inovativnu primjenu IKT-a dodijeljena je kompaniji ?hrone Solutions za Throne CNBS- backup rješenje. DIS-ove plakete za razvijen i primijenjen hardverski ili softverski proizvod dodijeljene su: kompaniji GENEKO za GWR/GWR-I seriju celularnih rutera te Elektronskom fakultetu u Nišu za GiNIS-Geografski informacijski sustav za specijalne namjene. Plaketu za razvijenu i primijenjenu informatičku uslugu dobilo je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija - Uprava za digitalnu agendu i Ministarstvo unutrašnjih poslova za izdavanje elektroničke registracijske naljepnice preko portala eUprava.


Analiza madeža
Upoznajte SkinScan - Windows Phone aplikaciju. TeleSkin je u svibnju predstavio u Beogradu mobilnu aplikaciju SkinScan koja analizira madeže, prepoznaje simptome i povezuje uređaj s liječnikom. Besplatna Windows Phone aplikacija za skeniranje kože i madeža, može se preuzeti u Windows Storeu. Pokaže li pregled bilo kakvu potrebu za dodatnim mišljenjem, putem te aplikacije može se dobiti i liječnikov odgovor.

Lokalizacija
NPS je lokalizirao NAV 2013 za srpsko tržište. Iako je NAV u Srbiji prisutan duže od desetljeća prvi je put lokalizirana najnovija verzija u godini čiju nosi oznaku. Naime, NAV 2013 je prva verzija za čiju su službenu lokalizaciju, osim za tržišta ekonomski najjačih zemalja, bili zaduženi vodeći lokalni partneri. Beogradska kompanija NPS lokalizirala je NAV na srpski jezik i prezentirala 4. lipnja najvažnije novitete koje donosi ta nova verzija.

Upravljanje financijama
UPIS nudi novosti u upravljanju financijama. U hotelu Junior na Kopaoniku, kompanija IIB je održala 7. i 8. lipnja ERP susret sa svojim korisnicima. Direktor IIB-a Miloš Bošnjak prikazao je novosti koje donosi ERP-ov softver UPIS za upravljanje financijama, u nabavi i prodaji. Poboljšana je detaljnost evidentiranja, omogućena je kvalitetnija izrada bilance i veća preglednost rezultata poslovanja.

Pomanjkanje strategije
Društvo za informacijsku sigurnost ustanovilo je na konferenciji Informacijska sigurnost 2013, održanoj 5. lipnja da treba hitno usvojiti Strategiju informacijske sigurnosti. Predloženo je da Vlada odredi nositelje izrade Strategije i svih ostalih uvjeta za uspostavljanje sustava Informacione bezbednosti (Zakon, CERT i dr.). Društvo je predložilo da nositelji posla budu Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova uz suradnju Ministarstva za spoljnju i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije, Ministarstva pravde i Kancelarije za nacionalnu bezbednost i zaštitu podataka.

Niški čipovi
Ei Niš spreman za proizvodnju čipova? Povodom najava kako bi Ujedinjeni Arapski Emirati mogli značajno investirati u tvornicu za izradu čipova u Srbiji, rukovodstvo kompanije Ei zatražilo je da proizvodnja bude u Nišu. U pismu upućenom Vladi navodi se da je niška tvornica i prije 30 godina proizvodila čipove u CMOS tehnologiji. Povoljna lokacija, blizina međunarodnih autocesta, željeznica, aerodrom... stručnjaci svih profila i obučeni industrijski radnici, daju nam za pravo da se ta i slične proizvodnje pokrenu u Nišu - naveli su u pismu.


Stigao i PayPal
PayPal stigao u Srbiju. Kompanija za plaćanje putem interneta PayPal u travnju je proradila i u Srbiji tako da je svima zainteresiranima omogućeno plaćanje putem elektroničkog sustava. Za slanje naloga treba na službenoj PayPal stranici unijeti u dokument osnovne podatke i informacije o platnim karticama. Zasad fizičke osobe preko PayPala ne mogu primati uplate iz inozemstva za robu koju su prodali preko interneta. Kao sljedeći korak očekuje se i reguliranje te usluge.

Kreativna škola
Najbolje inovacije u nastavi. Svečana ceremonija zatvaranja natječaja Kreativna škola 2012/13 i dodjela nagrada autorima najuspješnijih radova koji uvode inovaciju u nastavu, održana je 13. lipnja u prostorijama kompanije Microsoft u Beogradu. Kreativna škola traje već devet godina i zajednički je projekt Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije i Microsofta. Taj projekt je dio je Microsoftovog programa Partner u učenju koji se sprovodi čak u 115 zemalja. Kroz Kreativnu školu informacijske i komunikacijske tehnologije služe za unapređivanje obrazovanja tako što nastavnici razmjenjuju svoje IT-inovacije u nastavi kroz najveći obrazovni portal u regiji www.kreativnaskola.rs. Nastavnički timovi koji su u školskoj 2012/13. godini imali najbolje radove na temu inovacija nagrađeni su prema kategorijama: prva od I. do IV. razreda i druga od V. do VIII. razreda osnovne škole i srednje stručne škola dok su u kategoriji gimnazija dodijeljene samo pohvalnice za najveći broj prijavljenih radova.