ICT skup za budućnost

MIPRO 2013

Više od tisuću sudionika iz gospodarstva, znanosti, obrazovanja, lokalne i državne uprave te samouprave iz 43 zemlje i ovaj put potvrđuje da je MIPRO lider među ICT skupovima kao mjesto sinergijskog djelovanja gospodarstva, znanosti, obrazovanja i uprave, u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

PIŠE PETAR BILJANOVIĆ

Trideset i šesti međunarodni ICT skup MIPRO 2013 po bogatom programu, dobroj organizaciji, raznolikim sadržajima (znanstvena i stručna savjetovanja, seminari kontinuiranog obrazovanja, plenarna rasprava, stručne prezentacije, okrugli stolovi, radionice, izložba informatičke i komunikacijske opreme, usluga, tehničkih rješenja i stručne literature, izložba Opatijski tehnološki vremeplov u umjetničkom paviljonu Juraj Šporer) te po broju sudionika bio je vrlo uspješan. Više od tisuću sudionika iz gospodarstva, znanosti, obrazovanja, lokalne i državne uprave te samouprave iz 43 zemlje i ovaj put potvrđuje da je MIPRO lider među ICT skupovima kao mjesto sinergijskog djelovanja gospodarstva, znanosti, obrazovanja i uprave, u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

Održano je deset savjetovanja plus sekcija radova studenata dodiplomske nastave, sekcija inovativnih high-tech proizvoda i usluga, četiri seminara, jedna plenarna rasprava, šest okruglih stolova, jedna radionica, tri pozvane stručne prezentacije i devet pozvanih predavanja. Izložba informatičke i komunikacijske opreme, tehničkih rješenja i usluga okupila je 18 izlagača. Ove je godine u izložbenom prostoru MIPRO-a drugi put održana sekcija MIPRO INOVA, namijenjena prezentaciji inovacija, novih tehnologija i proizvoda te europska manifestacija RIDE – (Research and Education Infrastructure Dissemination Event). Novost u sadržaju skupa je seminar CESE vezan uz temu kontinuiranog obrazovanja za ICT djelatnike.
Donosimo sažeti opis nekih od najvažnijih događanja.


Plenarna rasprava Internet jučer, danas i sutra
U sklopu svečanog otvaranja tradicionalno se održava plenarna tema istaknutog stručnjaka, znanstvenika ili menadžera. Taj model se kroz godine potrošio pa je sad zamijenjen plenarnom raspravom o Internetu koju je moderirao Dalibor Vrsalović. Povod za tu temu bio je dolazak Morleya Winograda, američkog ICT gurua, ideologa generacije Y, visoko rangiranog suradnika Clintona i Al Gorea, jednog od vodećih poznavatelja problematike Interneta. Uz Morleya uvodničari su bili Slavko Vidović (InfoDom), Božo Poldrugač (T-HT) i Ivan Vidaković (Microsoft Hrvatska). Kroz raspravu je prikazana uloga internet-tehnologija u društvu, njen utjecaj na razvoj svega i svačega te ograničenja slobode kolanja informacija. Internet je puno učinio na povezivanju pojedinih subjekata u niz manjih ili većih cjelina, ali teško je predvidjeti konačni učinak jer to će ovisiti ne samo o tehnologiji već i o politici i biznisu.

Okrugli stolovi
Održano je šest okruglih stolova, no zbog ograničenog prostora navodimo samo jedan pod naslovom Tehnološki centri kompetencije u Hrvatskoj. Na okruglom stolu predstavljeni su: Centar kompetencije za MEMS-ove i specifične materijale (Novi Marof), Inovacijski centar IC FER u Zagrebu i Hrvatski centar za napredne materijale i nanotehnologiju u Zagrebu (IRB, IFS i Sveučilište u Zagrebu). Cilj okruglog stola bio je predstaviti javnosti nove inicijative u području stvaranja centara kompetencije kao pokretača razvoja industrije visoke dodane vrijednosti. Istaknuto je da u današnjim uvjetima ima smisla podržavati samo one inicijative koje proizlaze iz gospodarskih interesa i potreba, a inicijative koje služe promociji uskih partikularnih interesa treba ignorirati. U tom smislu poslat će se konkretni zaključci Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Konferencija Digital Agenda for Europe – Going Local
U sklopu tradicionalnog 36. međunarodnog skupa MIPRO 2013 održana je konferencija Digital Agenda for Europe - Going Local. Konferenciju su organizirali Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo uprave u suradnji s Europskom komisijom - Glavnom upravom za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju. Cilj konferencije bilo je promicanje inicijative Europske komisije Digital Agenda for Europe koja potiče sveobuhvatnu primjenu digitalne tehnologije i jedna je od sedam ključnih inicijativa Strategije Europa 2020.
Konferencija je završila okruglim stolom na temu Što Hrvatska donosi EU i što može očekivati od članstva u EU u području informacijsko-komunikacijske tehnologije. Sudjelovali su zamjenik generalnog direktora Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju Zoran Stančić, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić, Vanja Škorić iz GONG-a, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević i predsjednik Uprave VIPneta Mladen Pejković, kao predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te prof.dr.sc. Vedran Mornar u funkciji predsjednika MIPRO-a.
Ovom konferencijom MIPRO je obilježio ulazak Hrvatske u zajednicu europskih naroda.

Uloga uglednih kompanija u kreiranju sadržaja
• Ericsson Nikola Tesla dao je značajan doprinos kao zlatni sponzor koji sudjeluje u kreiranju sadržaja skupa kroz zapažene radove svojih suradnika na znanstveno-stručnim savjetovanjima. Predsjednica kompanije Gordana Kovačević imala je zapažen nastup na okruglom stolu u sklopu konferencije Digital Agenda for Europe – Going Local. Kompanija je sudjelovala i u organiziranju izložbe Opatijski tehnološki vremeplov.
• T-HT je kao zlatni sponzor sudjelovao referatima svojih suradnika na znanstveno-stručnim savjetovanjima, prezentirao je projekte MOBINCITY, TeraStream i TeleAssistant. Božo Poldrugač je bio zapaženi uvodničar na plenarnoj raspravi o Internetu na svečanom otvaranju. T-HT je također nagradio autore najboljih radova na savjetovanjima vrijednim nagradama.
• HEP - Hrvatska elektroprivreda kao zlatni sponzor organizirala je tradicionalne seminare posvećene ICT-u u elektroenergetskim sustavima i u regulatornoj politici. Suradnici HEP-a također su predstavili svoja stručna i znanstvena ostvarenja na znanstveno-stručnim savjetovanjima.
• Končar Elektroindustrija kao zlatni sponzor bio je prisutan na savjetovanjima s radovima svojih suradnika te na okruglim stolovima i seminarima.
Valja spomenuti i novog skupnog člana MIPRO-a, srebrnog sponzora InfoDom koji je sudjelovao u realizaciji HEP-ovog seminara o ICT-u u elektroenergetskim sustavima, dok je Slavko Vidović bio zapaženi uvodničar na plenarnoj raspravi o Internetu.
Brojem sudionika, bogatstvom i kvalitetom sadržaja, te zajedničkim nastupom gospodarstva, obrazovanja, znanosti i uprave MIPRO 2013 zaslužuje epitet lidera među tehnološkim nekomercijalnim skupovima u jugoistočnoj Europi čime nastavlja tradiciju skupova MIPRO.
Sljedeći skup MIPRO 2014 održat će se od 26. do 30. svibnja 2014. u Opatiji. Nadamo se da ćemo dobrom organizacijom osmisliti još jedan skup MIPRO dostojan njegove bogate i duge tradicije.