Uvodink

Zašto OPEN InfoTrend?

Uvodnici su u pravilu dosadni, nepotrebni i nepravedno izdvajaju nekoliko članaka koje morate pročitati. No jedan od razloga da ga svakako treba pročitati jest kad vaš časopis iznenada promijeni ime.

Zašto ljudi mijenjaju imena? Da pobjegnu od prošlosti. A listovi?

InfoTrend se ne stidi svoje prošlosti koja je ostala dokumentirana u 195 izdanja. U prosjeku deset izdanja godišnje s manje ili više uspjeha, ali uvijek usmjereno jednom jedinom cilju - podržati i ubrzati uvođenje suvremenih tehnologija u hrvatsko društvo i gospodarstvo, neprestano propitujući koji će nas put brže odvesti prema tom cilju.

No, danas je InfoTrend na prelomnoj točki. Informatika više ne predstavlja novost, postala je obična i svakodnevna. Ugradila se u životne temelje planeta, postala je cement koji povezuje sva ljudska dostignuća na putu u nepoznatu budućnost. Pred nama se otvaraju nove perspektive, prednosti koje treba iskoristiti, opasnosti koje valja izbjeći...

Osnivačka misija InfoTrenda je potrošena, sad treba nišan pomaknuti zubac dalje. Ključne riječi više nisu hardver i softver, baze i programi, InfoTrend se okreće pojmovima kao što su otvoreno, inovativno, povezano, mudro...

Pred čovječanstvom se otvara jedan novi još nepoznat i nejasan svijet. Pun nezamislivih mogućnosti, ali i nepoznatih opasnosti. Zato se InfoTrend sada, o dvadesetoj godišnjici svog izlaženja, OTVARA istraživanju budućnosti u koju nas ubrzano vodi nezapamćena sinergija znanosti i tehnologije. Svima nama koji ga priželjkujemo, zadatak je da s mnogo više odgovornosti nego dosad neprestano propitkujemo:

Quo vadis computator - kuda ideš čovječe s računalom?

Odgovarajući na to pitanje naši autori otvaraju i istražuju problematiku ključnih područja suvremenog tehnološkog razvoja. Izazovi puta, Zeleni ICT, Gospodari promjena, Triple Helix koncept, Pravo na zaborav, e-Građanin ... naslovi su stranica koje je OPENInfoTrend stavio na raspolaganje istraživačima budućnosti jednog totalno informatiziranog globusa.

Urednik