ICT vijesti BiH

PRIPREMIO HARIS HAMIDOVIĆ

Podrška tehnologije u nastavi

Microsoft BiH je uz pomoć svojih partnera Logosoft d.o.o. Sarajevo i Lanaco d.o.o. Banja Luka, održao Microsoft Lync On-line konferenciju za visokoškolske ustanove u dva grada i na pet lokacija: u School of Science and Technology (SSST) - Sarajevo, na Mašinskom fakultetu univerziteta u Sarajevu, u uredskom prostoru Microsoft BiH, na Elektrotehničkom fakultetu sveučilišta u Banjoj Luci i na Aperion sveučilištu također u Banjoj Luci.
Studenti u visokoškolskim ustanovama osim nužnog teorijskog znanja trebaju stjecati i praktične vještine potrebne u industriji, kako bi se lokalna ekonomija lagano usmjerila prema ekonomiji znanja. Istodobno institucije imaju mogućnost korištenja najnovijih tehnologija kako bi unaprijedile i svoje interne procese.
U nastavku online konferencije, uz predavače iz Microsoft BiH, sudionici su imali priliku vidjeti i prezentacije o Lync implementaciji predstavnika SSST i Aperion sveučilišta, koji već koriste Microsoft Lync u svrhu poboljšanja nastave u svojim obrazovnim ustanovama.
Organizacijom događaja te vrste želimo podijeliti naše znanje s visokoškolskim ustanovama koje su zadužene za obrazovanje kadrova spremnih pridružiti se modernom načinu poslovanja po završetku školovanja. Microsoft Lync omogućuje željeni razvoj praktičnih vještina studenata, povezivanje i suradnju unutar fakulteta ali i s kolegama s drugih sveučilišta, te predstavnicima poslovne zajednice - izjavila je Nina Kremenović iz Lanaco d.o.o.

Studenti u Imagine Cupu 2014

Omar Krivošija, direktor Microsoft ureda u Bosni i Hercegovini

Ulaz u finale Mic svijeta izborila je i ekipa sastavljena od studenata s Fakulteta informacijskih tehnologija pri Univerzitetu Džemal Bijedić Mostar. Studenti sa FIT-a, nakon pobjede na lokalnom Imagine Cup 2014 natjecanju u Bosni i Hercegovini s projektom pod nazivom Chemicalium u kategoriji inovacije, otputovali su na veliko finale natjecanja u sjedište Microsofta, Redmond - Seattle. Projekt Chemicalium kroz prateću Windows Phone aplikaciju omogućuje učenje kemije korištenjem pametnih telefona i NFC tehnologije te sam proces učenja čini zabavnijim.
Microsoft Imagine Cup službeno je završen 1. kolovoza 2014. godine proglašenjem pobjednika u Washington State Convention centru u Seattleu. Pobijedila je ekipa Eyenaemia iz Australije s istoimenim projektom, odnosno aplikacijom. Ekipa iz Bosne i Hercegovine nije uspjela osvojiti jedno od prva tri mjesta u kategoriji Innovations. Ipak, autori Chemicaliuma odlično su obavili sve zadatke koje je Imagine Cup postavio pred njih i već su ostvarili određene kontakte koji bi im mogli pomoći u daljem razvoju aplikacije, prenosi portal info.ba.
Imagine Cup natjecanje za Microsoft ima veliki značaj jer omogućuje studentima pokazati njihova znanja i inovativnost na globalnoj razini te da steknu iskustva koja im mogu pomoći pri ostvarenju njihovih snova. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da će naša zemlja i ove godine imati predstavnike na najvećem tehnološkom studentskom natjecanju u svijetu te na izrazito uspješnu suradnju s Fakultetom informacijskih tehnologija iz Mostara - rekao je Omar Krivošija, direktor Microsoft ureda u Bosni i Hercegovini.


Ljetna škola programiranja
U Sarajevu je uspješno završena ljetna škola programiranja za sarajevske srednjoškolce. Centar za edukaciju i usavršavanja u oblasti informacijskih tehnologija Academy387 nedavno je pokrenuo ovaj program s namjerom da polaznici steknu novo znanje i vještine ili obogate već postojeće, prenosi portal eKapija.BA
U dva petodnevna ciklusa, sudjelovalo je 30 mladih ljudi koji su imali priliku teorijski i praktično naučiti više o razvoju web-aplikacija koristeći različite tehnologije i programske jezike kao što su HTML, CSS, JavaScript, Ruby i PHP.
Ljetnu školu web-developmenta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta Partnerstvo za inovacije (www.innovation.ba). Domaćin tog događaja bio je HUB387, prvi tehnološki park u centru Sarajeva. Od jeseni 2013, kada je otvoren, postao je dom za više od 14 IT kompanija. Koncept HUB387 je okupljanje regionalne IT komune s ciljem izgradnje potentnijeg IT ekosustava, pospješujući suradnju, inkubaciju i brzi transfer znanja, kao i stvaranje klime koja ohrabruje inovacije i poduzetništvo.


INTSIKT 2014

U Tuzli je održan međunarodni simpozij iz informacijsko-komunikacijskih tehnologija, INTSIKT 2014. Na skupu je bilo stotinjak sudionika koji su imali priliku čuti 12 predavanja renomiranih profesora i eksperata sa sveučilišta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švicarske, Slovačke, Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Turske, Norveške i naše zemlje. Okvirna tema dvodnevnog Simpozija je Pametne tehnologije za pametnu budućnost.
Inače, osnovni cilj INTSIKT-a svih ovih godina bio je povezivati akademsku zajednicu s industrijom i otvarati vrata novim projektima i suradnji. Na tom putu u Tuzli se do danas susrelo na stotine stručnjaka iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija sa 14 svjetskih sveučilišta. Prezentirano je više od 150 znanstvenih radova. Kao i prethodnih godina i ovogodišnji INTSIKT su organizirali fakulteti elektrotehnike sveučilišta u Ljubljani i Tuzli i BIT centar Tuzla.

IPI akademija
Visoka škola za suvremeno poslovanje, informacijske tehnologije i tržišne komunikacije Internacionalna poslovno-informaciona akademija Tuzla, prva privatna visokoškolska ustanova u Tuzli, je 13. kolovoza 2014. press konferencijom službeno najavila početak svog rada. U sljedećoj akademskoj godini IPI akademija će upisati i prvu generaciju studenata na tri studijska programa: Informacijske tehnologije, Tržišne komunikacije i Suvremeno poslovanje i informatički menadžment, a planiran je upis 140 studenata.
Riječ je o trogodišnjem stručnom studiju koji će studentima pružiti znanja s kojima će već s dobivanjem diplome biti konkurentni na tržištu. - izjavio je mr. Damir Bećirović, direktor prve tuzlanske privatne visokoškolske ustanove. Većinski vlasnik akademije je građevinska tvrtka Tehnograd Company Tuzla.Damir Bećirović, direktor i Hamza Šarić većinski vlasnik IPI akademije Tuzla

Pokrenuta stranica poplave.ba

Dosadašnja iskustva su pokazala da zbog loše koordinacije prijeko potrebna pomoć mnogima nije stigla na vrijeme. Stranica poplave.ba trebala bi omogućiti bolju suradnju i organizaciju terenskih ekipa, donatora i svih građana koji pomažu na područjima pogođenim poplavama, prenosi portal federalna.ba
Na poplave.ba građani mogu unositi podatke o potrebnim stvarima za određeno područje, mjesta na kojima se pomoć prikuplja. Osim toga, omogućeno je da volonteri koji čiste gradove ostave podatke gdje idu, kako ne bi došlo do gomilanja na jednom mjestu, dok bi drugi bili bez prijeke pomoći u ljudstvu. Na stranici je dostupna mapa i popis svih prihvatnih centara u BiH, ali i mnoge druge informacije od koristi za humanitarne napore.
Slične stranice već su pokrenute u Hrvatskoj i Srbiji te su se pokazale jako korisnim za nastradale.

Elektronski registar administrativnih postupaka

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, održana je press konferencija povodom promocije Elektronskog registra administrativnih postupaka MVTEO BiH (u daljnjem tekstu: Registar). Registar je izrađen u suradnji s Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC), članicom grupacije Svjetske banke i Švedskom razvojnom agencijom (SIDA).
Dragiša Mekić, pomoćnik ministra u Sektoru za vanjskotrgovinsku politiku i strana ulaganja MVTEO BiH, izjavio je da su u Registru sadržane informacije o administrativnim postupcima kojima se reguliraju uvozne i izvozne aktivnosti. Registar je javan i objavljen je na web-stranici MVTEO BiH.

IDC konferencija

IDC Adriatics, agencija za analizu i konzalting ICT tržišta, organizirala je u suradnji sa svojim partnerima konferenciju u Sarajevu pod nazivom IDC IT Security and Datacenter Transformation Roadshow 2014.
Nakon pokretanja CIO Kluba (direktora informatike) u Hrvatskoj, lokalni ured IDC-a, osnovao je nedavno i CIO Klub BiH putem LinkedIna te će se prvi službeni sastanak održati u hotelu Sarajevo nakon završetka konferencije. Cilj pokretanja takve grupe je povezivanje IT profesionalaca zaposlenih kod end usera i zajednički nastup prema vendorima.