ICT vijesti Srbija

PRIPREMIO NIKOLA MARKOVIĆ

Porast IT tržišta

Prema završenom godišnjem istraživanju analitičke kompanije IDC Adriatics, IT tržište u Srbiji u 2013. poraslo je u odnosu na prethodnu godinu, za 9,24 % dostigavši tako vrijednost od 1,02 milijardi dolara.
Mjereno u lokalnoj valuti, vrijednost IT tržišta porasla je za 5,75 % u odnosu na 2012. godinu. Za 2014 godinu, IDC je inicijalno prognozirao daljnji blagi rast tržišta (oko 1,2 %), ali u svjetlu skorašnjih velikih elementarnih nepogoda ta se prognoza trenutno revidira.
Zorana Jurić, menadžer IDC Adriaticsa za Srbiju, kaže: Većina tehnoloških kategorija u 2013. godini zabilježila je porast vrijednosti. U segmentu hardvera najsnažniji rast zabilježile su isporuke pametnih telefona i tableta, a blagi porast primjetan je i na tržištu pisača, prvi put nakon četiri godine konstantnog opadanja, dok je blago opala vrijednost isporučenih desktop računala. Tržište laptop-notebook računala pretrpjelo je najveći pad u vrijednosti isporuka. Blagi rast vrijednosti zabilježen je i na tržištu servera, dok je tržište uređaja za skladištenje podataka stagniralo. IT usluge su u 2013 činile 14 % tržišta, paketni softver zauzeo je 10,5 %, a osobna računala zauzela su 18,2 posto u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

Udio ilegalnog softvera u padu

BSA Softver alijansa objavila je krajem srpnja studiju s podacima o stopama softverskog piratstva u svijetu koja uključuje i Srbiju. Trend piratstva u Srbiji opada i u odnosu na 2011. godinu niži je za 3 posto i sad iznosi 69 posto. Time se pridonosi zaštiti intelektualnog vlasništva, stvaranju nove vrijednosti, razvoju domaće ekonomije, porastu poreznih prihoda i osiguravanju novih radnih mjesta. Najzaslužniji za pad stope piratstva u Srbiji su BSA te pоrеzna i tržišna inspеkciјa pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Trgovina putem interneta
U Srbiji se tijekom 2013. godine svakog dana na trgovinu preko interneta trošilo više od 22 milijuna dinara, pokazali su podaci Narodne banke Srbije (NBS). Prema toj evidenciji, prošle je godine u trgovini preko interneta na domaćim i stranim portalima potrošeno ukupno oko 8,16 milijardi dinara, što je 2,3 milijarde dinara više negoli u 2012. godini.

Državne ustanove na internetu

Od 116 tijela državne uprave u Srbiji službenu web-stranicu ima 94 (81 posto), objavila je Uprava za digitalnu agendu. U odnosu na analizu provedenu 2012. broj državnih organa koji imaju službenu internet prezentaciju porastao je za sedam posto.
Uprava za digitalnu agendu prezentirala je unaprijeđene smjernice za standardiziranu izgradnju web-prezentacija tijela državne uprave i ponudila pomoć u razvoju web-prezentacije.

Novi zakon?

Predlaže se novi Zakon o zaštiti podataka i osobnosti. Već nekoliko godina postoji potreba da se postojeći zakon usuglasi s propisima EU i aktualnim domaćim potrebama. Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu osobnih podataka - nakon dugogodišnjeg iščekivanja da Vlada predloži potrebne izmjene i dopune - izašao je u javnost sa svojim modelom zakona. Predloženo je da se zakonom obuhvate novi fenomeni kao što su: video nadzor, prijenos podataka u okviru oblaka, evidentiranje i korištenje biometrijskih podataka, zabrana objavljivanja JMBG-a preko interneta, fotokopiranja osobne iskaznice i putovnice te drugo.

Google Street View stigao u Srbiju

Servis Google Street View je promoviran 10. srpnja te je dostupan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Zahvaljujući ovom servisu korisnici mogu virtualno pronalaziti i istraživati ulice putem panoramskih slika zabilježenih iz perspektive promatrača. Korisnik kroz virtualnu šetnju može pronaći određenu lokaciju i vidjeti kako izgleda okolina mjesta koje želi posjetiti. Servis Google Street View se koristi u pedesetak zemalja i ima ga oko 3000 gradova.

Šest milijuna platnih kartica

U Srbiji je krajem travnja 2014. postojalo samo oko šest milijuna platnih kartica. Od 2008. godine broj platnih kartica opada i aktivno ih je samo 48 posto. U sljedećem se razdoblju očekuje da će se uvođenjem novih servisa i tehnologija pridonijeti povećanoj primjeni platnih kartica. To može pridonijeti povećavanju prometa i suzbijanju sive ekonomije rečeno je na sastanku grupacije Za platne kartice u Privrednoj komori Srbije.

INFOFEST 2014
Ovogodišnji INFOFEST održat će se od 28. rujna do 4. listopada u Miločeru-Budva. O programskoj orijentaciji ovogodišnjeg INFOFESTA rječito govori njegov moto UNLIMITED.
Program INFOFEST-a 2014. uključuje izložbene, diskusijske i prezentacijske sadržaje, kao što su: Uspješni govore – prezentacije značajnih projekata i rješenja svjetskih i regionalnih ICT lidera; Međunarodna konferencija Regulatorna djelatnost u sektoru elektroničkih komunikacija; Messages, pozivna izlaganja vodećih svjetskih ICT stručnjaka; Prezentacije najuspješnijih autorskih radova na javnom natječaju INFOFEST-a i drugo. Više informacija o skupu i prijave za sudjelovanje naći ćete na: www.infofest.com.

E-Smart Systems
Rješenjem Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija kompanija E-Smart Systems upisana je u registar certifikacijskih tijela za izdavanje kvalificiranih elektroničkih certifikata.
E-Smart Systems d.o.o. ima više od deset godina iskustva u radu s infrastrukturom javnih ključeva (PKI), upravljanja smart-karticama i razvojem softvera te ima certifikate za implementirani sustav upravljanja sigurnošću informacija po ISO 27001:2006 standardu i sustav upravljanja kvalitetom po ISO 9001:2005 standardu.

Automatizirani procesi

Fond solidarnosti uveo je automatsku obradu zahtjeva za naknade radnika koji rade u kompanijama u stečaju. Softverski je automatizirano vođenje pravnog postupka i to tako da se na osnovi podnesenih dokumenata i dostavljenih podataka automatski primjenjuju zakonske odredbe (Zakona o radu, Zakona o stečaju i Zakona o upravnom postupku), automatska izrada prijedloga za odlučivanje i automatska izrada odluka po podnesenom zahtjevu. Uvođenjem web-aplikacije povećana je produktivnost rada u Fondu za oko pet puta i osigurana je visoka ažurnost poslovanja. Iskustva iz Fonda solidarnosti pokazuju da je informatizacija poslovnih procesa pravi put modernizacije uprave koja će tako postati mnogo efikasnija i s manje službenika.

Usvojen je Etički kodeks

Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) usvojila je Etički kodeks kojemu je cilj da svim pojedincima i pravnim subjektima povezanim s RNIDS-om preporuči moralna načela po kojima bi se trebali rukovoditi u svojoj suradnji s RNIDS-om. Etički kodeks RNIDS-a zasniva se na poštovanju nacionalnog zakonodavstva, društvenog morala, dobrih poslovnih običaja te međunarodnih standarda u oblasti interneta i drugo. Cijeli tekst Etičkog kodeksa možete naći na adresi: www.rnids.rs/data/DOKUMENTI/Dokumenti%20skupstine/RNIDS-Etickikodeks-2014.pdf

Potencijal za zapošljavanje
ICT je sektor s najvećim potencijalom za zapošljavanje. Državna tajnica Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da su informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) sektor s najvećim potencijalom za zapošljavanje. Ona je govorila na skupu 150 maturantkinja beogradskih gimnazija, kojima su se predstavile uspješne žene iz sektora informacijskih i komunikacijskih tehnologija, obrazovanja i poduzetništva.
Matić je također kazala da država ima obavezu i odgovornost motivirati mlade ljude, usmjeravati ih kroz obrazovni sustav, boriti se protiv svih vrsta predrasuda u vezi s tim oblastima zanimanja te pridonijeti da djevojke ravnopravno sudjeluju u njima. Inicijativa za obilježavanje dana posvećenog motiviranju mladih žena da se opredijele za karijeru u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, inženjerstva i prirodnih znanosti, potekla je od Republike Srbije, a prijedlog je prihvatila Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) 2010. godine.