ICT vijesti

BiH

PRIPREMIO HARIS HAMIDOVIĆ

Ratko Kovačević

Modernizacija poreznog sustava
Kako prenosi portal Profitiraj.ba načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević izjavio je da Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) radi na četiri velika projekta za modernizaciju poslovnih aplikacija zbog čega im treba nova, veća serverska soba koja će se graditi prema strogim sigurnosnim zahtjevima za informacijske tehnologije, a u njoj će biti smještena hardverska i komunikacijska oprema nužna za rad novih softverskih platformi u UIO BiH.
Među najznačajnije projekte spada modernizacija carinskog informacijskog sustava s novom web-aplikacijom Asycud World što će znatno poboljšati rad UIO-a u smislu bolje kontrole uvoza i izvoza roba, a sustav je kompatibilan s EU standardima.

prof. dr. Enver Halilović, prof. dr. Suad Kasapović i mr. sc. Amir Hadžimehmedović

Završena akademska mreža
Na Univerzitetu u Tuzli održana je press konferencija povodom završetka akademske mreže.  Rektor prof. dr. Enver Halilović rekao je da je akademska mreža jedan od važnijih uvjeta za razvoj visokoškolskog obrazovanja. Zbog toga je Univerzitet u Tuzli odlučio povezati svoje članice u jedinstvenu komunikacijsku mrežu i povezati se s globalnom akademskom mrežom.
Taj izuzetno složen projekt započet još 2004. godine završen je uz financijsku pomoć Svjetske banke i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke te uz administrativnu pomoć općine Tuzla. Položeno je oko 5800 metara optičkog kabela, a ukupni troškovi realizacije projekta kroz deset godina kreću se oko 280.000 KM.


HUB 387

Sarajevo je dobilo prvi informatičko-programerski HUB, pod nazivom HUB 387 koji je smješten u zgradi Bosmal Centra, u prostoru tzv. Promenade, na površini oko 2400 četvornih metara.
IT kompanijama koje pristupe HUB-u 387 nude se raznovrsne prednosti - od značajnih ušteda u troškovima iznajmljivanja prostora, grijanja i režija pa do sudjelovanja na seminarima, treninzima i hakatonu.

Još jedan BIT Centar u Tuzli
Do kraja ove godine u Tuzli se planira pokrenuti četvrti BIT Centar kroz projekt Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih poduzeća (MSP) u Tuzli i susjednim općinama. Projekt je financirala Europska unija kroz program lokalnog ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, a implementira ga Udruženje za razvoj NERDA u suradnji s općinama Tuzla, Srebrenik i Kalesija te s Tehnološkim parkom BIT Centar Tuzla.

MS NetWork 4
Microsoft BiH objavio je raspored predavanja na konferenciji MS NetWork 4 koja se održava 14. i 15. travnja 2014. u turističko-kongresnom centru Banja Vrućica. Tijekom dva konferencijska dana, sudionicima je ponuđeno više od 70 kvalitetnih predavanja raspoređenih u šest paralelnih smjerova, a bit će čak 28 predavača s titulom Microsoft MVP što potvrđuje njihovu stručnost.
Teme konferencija su novi poslovni trendovi i tehnologije, namijenjene primjeni u javnom i privatnom sektoru, odnosno akademskoj zajednici. Fokus konferencije bit će na prezentaciji novih Microsoftovih proizvoda, rješenja i tehnologija, a teme su vezane za produktivnost, infrastrukturu i sigurnost, aplikacijsku, klijentsku i razvojnu platformu, zatim one vezane za poboljšavanje poslovanja te rješenja koja se koriste u edukaciji.

Prevencija nasilja
Centar za socijalne inovacije organizirao je u sklopu projekta Sigurnost i zaštita djece putem interneta okrugli stol na temu Prevencija međuvršnjačkog nasilja i zlostavljanja djece i mladih putem interneta. Okrugli stol realiziran je u suradnji s odjelom za socijalni rad, na Filozofskom fakultetu u Tuzli, a prisustvovali su mu predstavnici osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, kao i institucija koji se bave zaštitom djece od zlostavljanja.
Cilj okruglog stola bio je upoznavanje šire javnosti o mogućnostima zlostavljanja djece i mladih putem interneta i podizanje društvene svijesti o potrebi dodatnog angažmana i zaštite djece od zlostavljanja.

 
e-Medrese
Predstavnici Rija­­se­ta Isla­m­ske zajednice u Bosni i Hercegovini i Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara potpisali su 15. ožujka 2014. u Sarajevu ugovor o implementaciji elektroničkog sustava u svim medresama na području IZ u BiH, pod nazivom e-Medrese. Elektronički sustav predstavlja aplikacijski softver i namjenski je razvijen za digitalno vođenje pedagoške administracije i evidencije u medresama. Ugovor su potpisali Amir ef. Karić, rukovoditelj Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta i v.d. dekana Fakulteta informacijskih tehnologija Jasmin Azemović.

Moja Praksa
U prostorijama BIT Centra u Tuzli održana je ceremonija dodjele certifikata za sudjelovanje u programu Moja praksa koji u Tuzli implementira BIT Centar.
Moja praksa je program praktične obuke iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija za mlade koji je BIT Centar realizirao uz podršku projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Partnership for Innovation, a na proljeće se planira i implementacija programa pripreme za poslovno okruženje Work Ready Now.