WinDays14

Igra prijestolja

PIŠE TOMISLAV ŽGANEC

Satya Nadella: Mobilna platforma mora doći na prvo mjesto u svim Microsoftovim planovima

Slučajno ili ne, ali hrvatski je IT prostor početkom travnja nalikovao poprištu odigravanja megapopularne serije Igra prijestolja. Nekoliko vodećih svjetskih IT tvrtki odlučilo je održati svoje konferencije nalik zamišljenim kraljevstvima koja okupljaju podanike, vazale, suradnike, ali i suparnike kako bi predočili što im nude i što od njih očekuju u danima koji slijede. Tako je Oracle održao konferenciju u Zagrebu (kraljevstvo na sjeveru), Cisco u Splitu (kraljevstvo južnih mora), a kraljev grudobran i ove je godine bio u Umagu gdje je Microsoft održao svoju četrnaestu tehnološko-poslovnu konferenciju WinDays14.

Za početak - karmine

(Ne)očekivano, otvaranje tehnološkog dijela konferencije obilježeno je oproštajnom zdravicom za Windows XP, operacijski sustav čiji se prestanak službene podrške (8. travnja 2014.) poklopio s terminom ovogodišnje konferencije. Proizvod koji je službeno objavljen još 2001. u vrijeme prvih WinDaysa na kraju je ispao toliko dobar da ga se nitko ne želi odreći - osim njegovog proizvođača, a zanimljivo je da na prodajnim mjestima najvećeg ovogodišnjeg sponzora konferencije još ima računala s operacijskim sustavom XP.
Tržišni analitičari već duže savjetuju kako bi tvrtka iz Redmonda trebala svoj temeljni proizvod - operacijski sustav Windows - davati besplatno. To smatraju jedinim mogućim potezom da se anemično tržište potakne na prelazak s Windows XP, Vista i Windows 7 platformi na Windows 8.1. Glasine govore da bi se takav proizvod mogao ubrzo pojaviti pod nazivom Windows 8.1 with Bing.

Marko Sever, nakon zaposlenja u Microsoftu, vratio se u obiteljski posao gdje vodi ekološko poljoprivredno gospodarstvo.

U Microsoftu naporno rade kako bi Bing bio mnogo više od web-tražilice. Zamišljaju ga kao sustav za duboke analitičke upite koji povezuju sve vaše Microsoftovove uređaje, usluge i pretplate. Međutim, nije jasno kako u Microsoftu namjeravaju monetizirati takav pristup. Osmog travnja službeno je predstavljena i najnovija dogradnja sustava Windows 8.1 nazvana Windows 8.1 Update. Promotivni spot koji se emitirao prije svakog predavanja na WinDays konferenciji sugerirao je da su najnoviji Windowsi šest puta sigurniji negoli XP. Istodobno, objavljeno je kako tvrtka iz Redmonda počinje s besplatnom distribucijom sustava Windows 8.1, ali ne svima niti za sve uređaje. Besplatni Windows 8.1 i Windows 8.1 Phone namijenjeni su OEM tržištu za uređaje s ekranom do devet inča. Time u Microsoftu žele smanjiti troškove proizvođačima tih uređaja na dijelu tržišta gdje ionako imaju zanemarivi udio.
Satya Nadella, novi izvršni predsjednik Microsofta imenovan početkom ove godine, već je svojim prvim potezima nagovijestio u kojem smjeru želi voditi tvrtku. Krajem prošlog mjeseca poslao je svim zaposlenicima pismo kojim ih obavještava da je imenovao nove vodeće ljude u nekoliko ključnih odjela - uključujući one za Cloud Computing, Xbox i Devices čime je pokazao da točno zna buduće bitne smjernice tvrtke koje se mogu opisati kao platform agnostik pristup, a najnoviji proizvod - Office for iPad, samo potvrđuje tu orijentaciju. Primjer takvog pristupa prikazan je i na otvaranju ovogodišnje WinDays konferencije kada je razvojni paket Visual Studio pokrenut na iPad računalu i to ne kao prirodna aplikacija za iPad već kao aplikacija pokrenuta iz Azure oblaka. Time je također pokazano da se na Azure oblak može spojiti s bilo kojeg mobilnog uređaja.

Mobilnost u prvom planuIako je trajala kraće i uz zadržanu previsoku cijenu kotizacije poskupjela gotovo 25 %, WinDays konferencija je ipak uspjela privući znatan broj sudionika.Paula Januszkiewicz održala je čak četiri predavanja na temu sigurnosti dokazujući da nam IT industrija još prodaje mačka u vreči.

“Znam sve o tebi, tebi i tebi” - zastrašujuća ali istinita poruka koju su na svojim majicama nosile hostese.

Nadella u svom pismu ističe nekoliko puta da mobilna platforma mora doći na prvo mjesto u svim njihovim planovima. Nije teško zaključiti kako tvrtke poput Googlea, Applea i Samsunga kapitaliziraju svoje proizvode na globalnom mobilnom tržišnom prostoru uspješnije od Microsofta. Sad Nadella želi da Microsoft učini to isto kako kroz programsku podršku predstavljajući operacijski sustav Mobile Phone 8.1 tako i kroz same mobilne uređaje. Kupnja Nokie za 7,2 milijarde dolara ključni je čimbenik Microsoftove mobilne sklopovske strategije pa ne čudi postavljanje bivšeg izvršnog direktora Nokie Stephena Elopa na mjesto voditelja odjela Devices. U Microsoftu očekuju da će Nokijin tim donijeti nužnu stručnost u području mobilnih uređaja i usluga što očajnički treba njihovoj tvrtki.
Upitamo li se koji je uređaj u ne tako davnoj prošlosti izmijenio naš svakodnevni život, odgovor je svakako - mobilni telefon. Statistike govore da prosječni vlasnik mobilnog telefona taj uređaj uzima u ruke 150 puta dnevno, odnosno svakih 10 minuta. I dok se tjedno u svijetu producira sto filmova i izdaje 250 knjiga, u istom vremenskom razdoblju objavi se čak 15.000 novih mobilnih aplikacija. Očekuje se kako će se ove godine iz različitih aplikacijskih trgovina presnimiti čak 77 milijardi aplikacija. Stoga ne čudi veliko zanimanje sudionika konferencije za teme koje su se bavile razvojnim alatima za mobilne platforme.
Na nedavno završenoj konferenciji Build 2014 u San Francisku, Microsoft je objavio podršku tzv. univerzalnim aplikacijama. To će pri razvoju programske podrške omogućiti pisanje aplikacija za 8.1 tablet uređaje i za Windows 8.1 Phone mobitele. Primjere pisanja takvih aplikacija mogli smo vidjeti već na ovogodišnjoj konferenciji, a na otvaranju je prikazana upotreba otvorenog programskog koda (One Note API) pri izradi aplikacija za Windows 8.1 i Windows 8.1 Phone sustave.

Iako bez sumnje najbolji predavač na prošlogodišnjim i ovogodišnjim WinDaysima, Mark Minasi nije se pokazao kao uspješan predskazatelj budućnosti.

Prognoze i „prognoze“
Da svjetski priznate predavače ne treba uvijek držati za riječ govori primjer prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg predavača Marka Minasija, svjetski poznatog kolumnista, komentatora i autora brojnih knjiga i publikacija. U svom prošlogodišnjem predavanju Minasi je naglasio: Ne brinite, kladim se da će tehnička podrška za Windows XP koja ističe sljedeće godine biti produžena još za pet. Stvarnost je pokazala da se je prevario. Stoga se ove godine Minasi više držao stvarnih tehnoloških rješenja kao što je konfiguracija cluster arhitekture za početnike, a manje se bavio predviđanjima. Posjetitelji su čuli kako Minasi u ležernom i zabavnom stilu opisuje Hrvatsku kao zemlju gdje je dolar još jak, a osim financijskih drugim najvažnijim djelatnicima svake tvrtke smatra informatičare - čuvare podataka. Dobro je čuti da barem netko smatra IT važnim sektorom.

Internet of Everything

Sama konferencija tematski je bila posvećena aktualnim megatrendovima, od kojih u Microsoftu izdvajaju računalstvo u oblaku, mobilnost, socijalne mreže i Big Data. Uključimo li tu i neopravdano izostavljenu sigurnost, dolazimo do novog aktualnog pojma koji obilježava IT pozornicu budućnosti a to je Internet of Everything (IoE).
I dok je 1984. u svijetu bilo povezano samo tisuću uređaja (uglavnom računala) očekuje se da će ih do 2020. biti 50 milijardi. Najveći dio bit će uređaji s kojima nećemo izravno komunicirati već će oni sami izmjenjivati poruke (M2M - machine to machine). Nova paradigma naziva se Internet of Things odnosno Internet of Every­thing. U osnovi Internet svega predstavlja inteligentne sustave, sačinjene od velikog broja senzora, malih uređaja, pametnih telefona i tableta, koji razmjenjuju podatke s različitim drugim sustavima smještenim u javnom oblaku, privatnim oblacima ili pak na nekim hibridnim arhitekturama.
U Ciscu očekuju da će Internet svega donijeti svjetskoj ekonomiji 19 bilijuna dolara. Većina komunikacije odigravat će se u pametnim gradovima koji će postati važniji od država. Primjer jednog takvog pametnog grada jest Barcelona. Projekt nazvan 22@Barcelona vrijedan je 3 milijarde dolara i trebao bi primjenom modernih IT tehnologija kroz šest godina stvoriti 47 tisuća radnih mjesta i 4500 novih tvrtki. Projekt obuhvaća uvođenje nekolicine pametnih sustava u gradsku infrastrukturu poput pametnog osvjetljenja - paljenjem javne rasvjete na maksimum tek kada se u blizini netko nalazi ili pametnog odvoza otpada kada kante za otpad same javljaju ukoliko su pune i spremne za pražnjenje. Najvažnija aplikacija u takvom pametnom gradu (tzv. killer aplikacija) svakako je pametno parkiranje. Procjenjuje se da oko 30 % gradskog prometa otpada na traženje parkinga. Primjerice, ta brojka subotom ujutro u Münchenu raste na 65 %, a prosječni Parižanin potroši tri godine života tražeći parking. Očekuje se da će taj problem riješiti senzorski sustav jer bi vozači putem pametne aplikacije mogli uočiti najbliže slobodno mjesto. No, tek ćemo vidjeti hoće li se vozačka kultura prilagoditi tom tehnološkom rješenju.
Bezbrojni povezani uređaji i dalje će stvarati još veće količine podataka. Stoga je pojam Big Data aktualan već neko vrijeme, a sad se traže i nude načini kako što brže i efikasnije obraditi goleme količine prikupljenih informacija. Iako je već 2012. ukupan broj podataka u svijetu iznosio 2,7 zetabajta od toga je kategorizirano samo 3 %, a analizirano manje od 0,5%. Stoga ne čudi da je predavanje Big Data u praksi privuklo veliku pažnju sudionika konferencije.

Tržišni analitičari: Operacijski sustav Windows treba davati besplatno kao poticaj za prelazak na platformu Windows 8.1

Na predavanju je prikazano kako se prikupljanjem poruka s društvene mreže Twitter te naknadnom klasifikacijom podataka može doći do određenih zaključaka uz pomoć HDInsight tehnologije - inačice Hadoop tehnologije u Azure oblaku. U prikazanom primjeru prikupljene su poruke koje sadrže ključnu riječ - Obama, a onda je analizirano u kojim američkim saveznim državama aktualni predsjednik uživa povjerenje birača, a u kojima ne. Zanimljiv je i podatak da je za pripremu te prezentacije, prikupljanje 20.000 tvitova i obradu u Azure oblaku potrošeno oko 30 funti za uslugu unajmljene infrastrukture.Karmine za sve ali šampanjac samo za odabrane. Dok su organizatori konferencije ispijali šampanjac za Windows XP, sudionici sa skupim kotizacijama ostali su suhog grla.Predavači na konferenciji nerijetko pokazuju i svoje ribičke uspjehe.

Treba (li) vjerovati oblacima?

Orijentaciju prema tehnologiji oblaka Microsoft smatra jednim od strateških ciljeva i ključnom komponentom za rast tvrtke

Da je Microsoftova orijentacija prema tehnologiji oblaka još jedan od strateških ciljeva tvrtke vidljivo je na svakom koraku. I dok je bivši predsjednik tvrtke Steve Ballmer smatrao računalstvo u oblaku bitnim Nadella ga promiče na još višu razinu. To potvrđuje i u već spomenutom pismu gdje je arhitekturu oblaka naglasio kao ključnu komponentu u rastu tvrtke. Na takav pristup ukazuju i najnoviji proizvodi - Windows Server 2012 R2 promiče se kao prvo serversko okruženje za oblak, Windows 8.1 već pri instalaciji nudi upravljanje korisničkim identitetom smještenim u oblaku, a ključ svega je System Center 2012 R2 za upravljanje svim i svačim kako kod korisnika tako i u oblaku. Tako je ovogodišnja WinDays14 konferencija ponovno protekla u oblačnom raspoloženju, iako su vremenski uvjeti iznad Istre bili više ljetni negoli proljetni. Istaknuti gost predavač bio je David Chappell, jedan od najpoznatijih svjetskih govornika i autora na temu računalstva u oblaku. Chappell je govorio o prednostima oblaka, o situacijama gdje se može implementirati te kako Microsoft omogućuje tvrtkama bezbolan prijelaz u oblak pomoću svojih tehnologija i usluga. Što se tiče sigurnosti podataka smještenih u javnom oblaku, Chappell smatra da temeljno pitanje nije sigurnost već odnos povjerenja - vjerujete li svom davatelju usluga ili ne. Proces povjerenja gradi se polako. Chappell pritom slikovito opisuje najopasniju tehnologiju današnjice. To nije nuklearno oružje već proces nadgradnje operacijskih sustava znan kao windows update. Mi vjerujemo Microsoftu i stoga milijuni korisnika širom svijeta prihvaćaju nadgradnju sustava o kojima nerijetko ovise životi.


Od previše tehnologije nekad treba pobjeći na toplo istarsko sunce.

Zanimljivo je bilo poslušati njegovo predviđanje razvoja tržišta podatkovnih centara i javnih oblaka. Chappell smatra da će u budućnosti preživjeti sustavi javnih oblaka koje nude tvrtke Amazon, Google i Microsoft (Azure) jer se njihovi oblaci zasnivaju na tzv. best-effort arhitekturi gdje se podatkovni centri izgrađuju oko jeftinih serverskih komponenti, a pouzdanost se ostvaruje kroz aplikativnu razinu. Za razliku od best-efforta reliable arhitektura zasniva se na pouzdanom, ali skupom sklopovlju pa joj David Chappell ne predviđa svjetlu budućnost.
Da Kinect nije samo za igru sve njegove mogućnosti prikazali su predstavnici tvrtke Citus. Svi su već čuli za Microsoft Kinect i njegove mogućnosti te visoku interakciju korisnika koju donosi na Xbox igraćoj konzoli. Međutim, možete li zamisliti kako bi se taj inovativni uređaj mogao iskoristiti u poslovnim sustavima, odnosno u njihovom moderniziranju? Predavanje je pokazalo koncepte primjene Kinecta u poslovnim aplikacijama. Arhitekturni pogled kako uklopiti Kinect aplikacije u postojeće sustave te kako zastarjele aplikacije modernizirati inovativnim sučeljem i interakcijom, a uza sve to kako u priču uklopiti i Windows Azure kao komunikacijski kanal između velikih poslovnih sustava prema modernim tehnologijama. Demonstrirano je kako se Microsoft Kinect može iskoristiti u biometrijskim autentikacijskim sustavima za prepoznavanje karakterističnih crta lica (face recognition) kao i u antropološkim mjerenjima cijelog ljudskog tijela.

Internet of Everything
Sama konferencija tematski je bila posvećena aktualnim megatrendovima, od kojih u Microsoftu izdvajaju računalstvo u oblaku, mobilnost, socijalne mreže i Big Data. Uključimo li tu i neopravdano izostavljenu sigurnost, dolazimo do novog aktualnog pojma koji obilježava IT pozornicu budućnosti a to je Internet of Everything (IoE).

Tehnološki dio konferencije završen je prikazima hrvatskih tvrtki koje su uspješno primijenile neke od aktualnih Microsoftovih proizvoda. Tako su djelatnici Zagrebačkog holdinga pokazali realizaciju vlastitog privatnog oblaka, HŽ putnički prijevoz i Kineziološki fakultet u Zagrebu migraciju na Office 365, Ministarstvo kulture primjenu Azure tehnologije, HZZO realizaciju privatnog oblaka uz korištenje Microsoft Premier Supporta. Pravo osvježenje bilo je predavanje tvrtke Eko Sever o primjeni Microsoftovih uređaja i usluga u ekološkom poljoprivrednom gospodarstvu. Marko Sever koji se, kako kaže, nakon zaposlenja u Microsoftu opametio i vratio u obiteljski posao istaknuo je: Windows Azure naš je temelj - služi za web, bazu podataka, prijavu korisnika, Office 365 za komunikaciju, poslovnu učinkovitost unutar gospodarstva i za nove poglede na strukturu podataka koji nam omogućuju bolje procjene naših korisnika i poboljšanje prodaje te Windows 8 i Windows Phone 8 aplikacije za korisnike i naše dostavljače.


“Sve i svi u oblake” kaže David Chappell ističući da će u industriji javnih oblaka preživjeti samo Google, Amazon i Microsoft.

Na kraju svake konferencije uvijek se postavlja isto pitanje - kakav je bio Return on Investment (ROI), jesmo li dobili više ili manje od očekivanoga ili uloženoga kroz kotizaciju, smještaj, putne troškove? Netko je svojedobno opisao Microsoftovu WinDays konferenciju kao božićno slavlje: svi ga iščekuju, svi mu se vesele, a na kraju su svi pomalo razočarani - poklonima. Na jednoj od prvih konferencija naš poznanik je nakon izlaganja o tada aktualnim Windowsima 2003 (ne)sretno uzdahnuo: Hvala Bogu, s Windowsima 2013 odlazim u mirovinu. Windowse 2013 odnosno 2012 smo dočekali i ispratili, naš poznanik je u mirovini, a svim sadašnjim i budućim korisnicima Microsoft tehnologije uvijek preostaje izbor – virtualizacija svega i svačega pa tako i obrazovanja ili zadržavanje u realnom svijetu gdje su i takvi događaji još uvijek izvor dodatnog znanja kojim možemo oplemeniti poslovanje i potaknuti uspjeh.

Tehnološki dio konferencije WinDays 14 završen je prikazima hrvatskih tvrtki koje su uspješno primijenile neke od aktualnih Microsoftovih proizvoda.
 

Usporedba s već udomaćenom jedinicom - jedan zetabajt  je trilijun gigabajta. Za količinsku usporedbu – 300 zetabajta podataka jest količina vizualnih informacija koja protekne iz očiju prema mozgu cjelokupne ljudske populacije u godinu dana. Tisuću zetabajta jest jedan jotabajt, a 20 jotabajta veličina je holografske snimke cijele površine našeg planeta. (Tablica prenesena s web-stranice HRopenWiki)
 

Tomislav Žganec je veteran IT novinarskog izvještavanja s WinDays konferencija na kojima sudjeluje od njenih prvih dana. Zahvaljujući tomu nositelj je čak pet WinDays rekorda: posjetio je najviše konferencija, sudjelovao je na najviše konferencijskih dana, odslušao je najviše predavanja i podijelio na njima najviše negativnih ocjena, a uza sve to osvojio je najviše nagrada. Kako je i ove godine dobio jednu od dnevnih nagrada - krpu za čišćenje monitora - i to baš onog dana kad nije bio ni na jednom predavanju, sve je sigurniji u namještanje izvlačenja čime se organizatori žele umiliti sedmoj sili. Žganec je prije trideset godina pokrenuo prvi IT časopis i od tog vremena povremeno zbunjuje čitatelje svojim vizijama koje se osim na tehnološkom razvoju zasnivaju i na SF filmovima poput Soylent Greena, Loganovog bijega i Terminatora. Profesionalno radi na Fakultetu elektrotehnike i računalstva gdje je koristio nekoliko desetaka različitih operacijskih sustava, od onih s ispisnom konzolom do ovih u oblaku. To ga je preobratilo u OS agnostike te je dao ostavku na sve dužnosti koje je obavljao uključujući i onu potpredsjednika Udruge otvorenih sustava.