Pred nama je 37. međunarodni ICT skup

MIPRO 2014

Trideset i sedmi put zaredom, od 26. do 30. svibnja 2014., u Opatiji će se održati veliki nekomercijalni tehnološki skup posvećen informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji MIPRO 2014. Iako je definiran kao ICT skup, spektar interesa mu je širi pa sve više uključuje i energetiku, ekološke aspekte pojedinih tehnologija, nanotehnologiju i sve ostalo što izravno utječe na gospodarski i društveni razvoj.

Organizator skupa je hrvatska ICT udruga MIPRO uz brojne suorganizatore a izuzetnu podršku organizaciji skupa tradicionalno pružaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.Tehnički kosponzor skupa je ugledni američki IEEE koji će radove prezentirane na skupu indeksirati u svojoj prestižnoj bazi IEEE Xplore. Okosnicu skupa čini deset savjetovanja-konferencija od kojih svaka pokriva svoj dio informacijske i komunikacijske tehnologije. Naslove savjetovanja naći ćete na web-adresi www.mipro.hr gdje je objavljen cjelokupni program skupa s popisom svih radova na pojedinim savjetovanjima. Na ovogodišnjem MIPRO-u prezentirat će se oko 380 radova, po čemu je drugi od svih dosad održanih. Osim uobičajenih savjetovanja-konferencija MIPRO organizira i seminare kontinuiranog obrazovanja za stručnjake iz HEP-a, HOPS-a i ostalih velikih sustava i tvrtki zainteresiranih za primjene ICT-a u elektroenergetskim sustavima te za regulatornu politiku u sustavima općenito. To su seminari:
• Informacijska i komunikacijska tehnologija u elektroprivrednoj djelatnosti (kontakt osoba vitomir.komen@hep.hr) i
• Implementacija regulatorne politike (kontakt osoba dubravko.sabolic@hops.hr).
Više o savjetovanjima i seminarima možete naći će na portalu www.mipro.hr.

Radionica o HORIZONU 2020
Prošle godine u okviru skupa MIPRO 2013 održana je vrlo uspjela konferencija o Digitalnoj agendi - Going Local uz podršku Europske komisije kojoj je prisustvovao dr. Zoran Stančič zamjenik glavnog direktora glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju EK. Doktor Stančič i ove godine dolazi na MIPRO gdje će organizirati radionicu o vrlo aktualnom programu Horizon 2020 za koji u Europi pa i kod nas, postoji veliki interes. Radionica se održava u utorak 27. svibnja u dvorani Fortuna u Grand hotelu Adriatic od 16 do 18 sati. Govorit će dr. Zoran Stančič i njegovi suradnici. Doktor Stančič bit će prisutan i na okruglom stolu o okvirnom nacionalnom programu za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa.

Izložbe
I ovaj put MIPRO nudi tvrtkama, kompanijama i ustanovama mogućnost predstavljanja njihovih proizvoda i usluga na izložbi koja će se organizirati u reprezentativnom novouređenom prostoru hotela Adriatic. Tu će se među ostalima predstaviti Hrvatski Telekom, VIPNet, MicroLink, FER Zagreb, Mjerne tehnologije, Hidroeks, 3T Cable, SELMET, IEEE, Udruga inovatora Hrvatske, Kigen i ostali. Kao i prošle godine predstavit će se i europski infrastrukturni projekti (RIDE).

Svečano otvaranje skupa
Svečano otvaranje MIPRO skupova uvijek se održava u srijedu, a ovaj put bit će to 28. svibnja u 10.15 sati u Kongresnoj dvorani hotela Adriatic. Očekuje se oko petsto sudionika, gostiju i uzvanika. Inače, na ovogodišnjem skupu očekuje se više od tisuću sudionika iz tridesetak zemalja. Nakon pozdravnih poruka uvaženih osoba na svečanom će se otvaranju dijeliti i nagrade za najbolje radove, MIPRO povelja istaknutoj osobi i tvrtki zaslužnoj za razvoj MIPRO-a i ICT-a, a proglasit će se i prijatelji MIPRO-a, uglavnom osobe koje često prisustvuju MIPRO skupovima. U sklopu svečanog otvaranja održat će se panel rasprava Obrazovanje za dvadeset i prvo stoljeće na kojoj će istaknuti hrvatski gospodarstvenici govoriti o tomu što očekuju od obrazovnog sustava, a što im on daje.

Neki važni gosti
Organizatori MIPRO skupova od samog početka žele da budu kvalitetni i korisni te da se svaki sudionik na skupu osjeća kao važna pozvana osoba. Ako na MIPRO dođe tisuću sudionika svi su gosti podjednako važni. No, to ne znači da ne možemo pozvati još nekoliko ljudi koji će ostalima, jednako važnim, reći nešto novo. Ovaj put to će biti Anil K. Jain, sa sveučilišta Michigan State, vodeće svjetsko ime u biometrici koji dolazi na poziv savjetovanja Inteligentni sustavi. Tu pripada i dr. Zoran Stančič iz Europske komisije te dr. Manfred Matzka, predstojnik Ureda saveznog kancelara Republike Austrije koji će na svečanom otvaranju skupa govoriti o e-Upravi.
Bit će ih još, no neka to ostane iznenađenje.
O svemu više na portalu www.mipro.hr.

Okrugli stolovi
MIPRO je stručni, gospodarski i znanstveni skup s jakim društvenim angažmanom. To se očituje na tematskim okruglim stolovima gdje će ove godine dominirati sljedeće značajne teme:
• Potrebne promjene pravnog uređenja i stvaranje povoljnijih uvjeta za gradnju i razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture
Inicijator i organizator je Hrvatski Telekom koji zajedno s MIPRO-m poziva na sudjelovanje sve zainteresirane ustanove i pojedince. Kontakt osoba je justina.bajt@t.ht.hr, a moderator ugledni ICT novinar Bojan Muščet.
• Okvirni nacionalni program za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa područjima gdje ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. Organizator je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te MIPRO. Kontakt osoba je ivancica.urh@mppi.hr.
Digitalna pismenost i računalstvo u visokoškolskom obrazovanju
Organizator je MIPRO uz podršku IEEE-a i nekoliko domaćih obrazovnih udruga. Kontakt osoba je dejan.skvorc@fer.hr. Ovaj događaj dio je savjetovanja CE (Računala u obrazovanju).
Izazovi pokretanja usluge digitalne lisnice. Organizatori su MIPRO i TSM ONE. Kontakt osobe su sergio.uran@karpos.hr i renato.baksa@tsmone.com. Taj je okrugli stol nastavak lanjskog okupljanja ICT orijentiranih bankarskih stručnjaka.
Umjetnost i tehnologija – inter­akcija-popularizacija-participacija. Uz MIPRO organizatori su Fakultet elektrotehnike i računalstva i Arhitektonski fakultet Zagreb. Kontakt osobe su dina.simunic@fer.hr i marina.simunic@­arhitekt.hr.