ICT vijesti

Srbija

PRIPREMIO NIKOLA MARKOVIĆ

Domenizacija
Održana Konferencija DIDS 2014. Pred oko tristo sudionika u beogradskom Hotelu Metropol održan je Dan internet domena Srbije - DIDS 2014, pod sloganom Domenizacija, društvenizacija, dobra lokacija. Konferenciju je organizirao Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), a prvi blok tradicionalno je bio posvećen novoj domenizaciji i posljedicama koje ona ima na korisnike interneta, ovlaštene registre naziva domena i nacionalne internet registre.
Drugi blok DIDS-a Društvenizacija bio je posvećen dobroj prisutnosti i pozicioniranju internetskih stranica na društvenim mrežama. Treći blok nazvan Dobra lokacija bio je rezerviran za dobre lokacije na nacionalnim internet domenima .RS i .???.

EU za softver
Europska komisija odobrila AP Vojvodini 6,9 milijuna eura. Dio tih sredstava u iznosu od 5,5 milijuna eura plasirat će se preko Razvojnog fonda Vojvodine malim i srednjim poduzećima iz područja informacijskih tehnologija za razvijanje aplikativnog softvera za poljoprivredu. Predviđa se da će 50 do 100 malih i srednjih vojvođanskih poduzeća dobiti od 50.000 do 150.000 eura za razvoj softvera koji je namijenjen unapređenju poljoprivrede.

Partner
IT kompanija Informatika a.d. iz Beograda sklopila je ugovor o partnerstvu s tvrtkom Lenovo. Riječ je o partnerstvu T 1, što je najviši oblik suradnje s tom vodećom svjetskom tvrtkom u proizvodnji laptopa i desktop računala. Lenovo i Informatika a.d. ponudit će najpovoljnije uvjete za nabavu računala velikim privatnim i državnim tvrtkama. Udio Lenova na svjetskom tržištu u trećem kvartalu 2013. godine bio je 17,6 posto (prema Gartneru) odnosno 17,1 (prema IDC-u).

4G mreže u Srbiji
Digitalizacija omogućuje oslobađanje dijela radiofrekvencijskog spektra - digitalne dividende - koja ima izuzetan potencijal za usluge brzog pristupa internetu putem mobilne mreže pa se prodajom frekvencija iz tog dijela spektra očekuje dobit za budžet od nekoliko desetina milijuna eura.

Šansa
Fond za mlade talente Ministarstva omladine i sporta potpisao je četverogodišnji protokol o suradnji s IT kompanijom Aseko SEE (Asseco SEE). Tim sporazumom predviđeno je da kompanija Aseko omogući stručnu praksu i stjecanje znanja i iskustva najuspješnijim studentima informatičkih tehnologija.

Srbija na CeBIT-u
Pet IT kompanija na sajmu CeBIT 2014. Privredna komora Srbije organizirala je u suradnji s Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) nastup srpskih IT kompanija na sajmu informacijskih i komunikacijskih tehnologija – CeBIT koji je održan u Hanoveru od 10. do 14. ožujka 2014.
Na nacionalnom štandu Srbije predstavilo se pet srpskih kompanija: 2D Soft, Belit d.o.o., Comdata d.o.o., ComTrade i Soprex d.o.o.

Tesla Info Kup
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Elektrotehnička škola Nikola Tesla iz Niša su organizatori školskog, regionalnog i republičkog natjecanja učenika osnovnih škola iz informatičkih tehnologija - Tesla Info Kup (TiK). Cilj natjecanja je popularizacija modernih informatičkih i komunikacijskih tehnologija. Sudionici natjecanja su svi zainteresirani učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola. Svi podaci s kvalifikacija bit će objavljeni na službenoj web-stranici tik.etstesla.ni.ac.rs, kao i na webu ETŠ Nikola Tesla Niš: www.etstesla.ni.ac.rs.

ICT ključan za gospodarstvo
Razvoj i primjena informacijsko-komunikacijskih tehnologija vrlo je važna za gospodarstvo pa bi u Srbiji bi u sljedećem razdoblju trebalo više ulagati u to područje, rečeno je na Biznis forumu koji je održan na Kopaoniku.
Sudionici panela Industrijska politika u ICT sektoru na Biznis forumu suglasni su da bi trebalo više ulagati u obuku i razvoj kadrova, poboljšati telekomunikacijsku infrastrukturu, povećati ulaganja u ICT, ubrzati razvoj širokopojasne mreže i brže širiti primjenu e-Uprave.

 
Lenovo Telenoru
Svi Telenorovi korisnici u Srbiji imaju ekskluzivnu priliku postati vlasnici novog tableta Lenovo Yoga 8. Ponuda je obogaćena i modelima Lenovo IdeaTab A3000 i Samsung Galaxy Tab 3 10.1. Svi ti uređaji dostupni su uz pakete Surfuj plus, a njihov pun potencijal korisnici mogu iskoristiti na Telenorovoj Pametnoj mreži. Lenovo IdeaTab A3000 ima četverojezgreni procesor jačine 1.2 gigaherca, radi na operativnom sustavu Android 4.2 JellyBean i ima kameru od 5 megapiksela.

Informacije na terenu
Swisslion Takovo implementira Microsoft Office 365. Kompanijama je danas sve teže komunicirati sa svojim zaposlenicima koji rade na terenu i često putuju. Upravo zato, menadžment Swisslion Takovo odlučio je implementirati Microsoft Office 365 paket u svoje poslovanje i tako olakšati svojim zaposlenicima rad. Implementacijom ove tehnologije zaposlenima je omogućen pristup potrebnim informacijama s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme, a bitne odluke mogu se donositi u svakom trenutku bez obzira gdje se nalazi odgovorna osoba.


Dušan Stojanović i mr. Nebojša Vasiljević

e-Uprava zaživjela u Srbiji
Pomoćnik ministra u Ministarstvu za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije mr. Nebojša Vasiljević i direktor Uprave za digitalnu agendu Dušan Stojanović istaknuli su na skupu koji je organiziralo Društvo za informatiku Srbije da su ostvareni značajni rezultati u razvoju e-Uprave u Srbiji.
Može se reći da je e-Uprava zaživjela u Srbiji jer portal www.euprava.gov.rs raspolaže s petstotinjak e-servisa i svakodnevno ga posjeti nekoliko tisuća korisnika. Prošle godine portal je koristilo oko 850.000 građana, a elektronički potpis je uzelo oko 80.000 fizičkih i pravnih osoba koje ga koriste na portalu e-Uprave pri prijavi poreza i doprinosa te kod ostalih elektroničkih servisa.