ICT vijesti Srbija

Sigurnost podataka

Predložen novi Zakon o zaštiti osobnih podataka. Zakon je predložio povjerenik za zaštitu osobnih podataka i u njemu su obuhvaćeni svi novi fenomeni u zaštiti privatnosti kao što su: osobni podaci iz videonadzora, biometrijska obrada osobnih podataka, iznošenje osobnih podataka iz zemlje, zabrana objavljivanja JMBG-a preko interneta, licencije za obavljanje poslova zaštite podataka, postupanje u slučaju prodora u sigurnost podataka i drugo.

Digitalna televizija i besplatni STB
Zbog digitalnih TV signala građani koji primaju signal putem TV antene morat će nabaviti set top box (STB) uređaj. Vlada Srbije je u budžetu osigurala sredstva za dodjelu besplatnih STB uređaja za oko 180.000 najugroženijih korisnika. Za građane koji koriste kablovsku mrežu, satelitsku antenu ili IPT platformu neće biti promjene u prijemu. Cijena pojedinačnog STB uređaja je oko 2500 dinara (25 eura) i ovisi o tehničkim karakteristikama uređaja. Pri kupnji treba provjeriti ima li uređaj žig o kvaliteti.

Zašto je PayPal zastao u Srbiji?

PayPal je u listopadu samo poslije tri dana zaustavio probnu fazu servisa za primanje i slanje novca iz Srbije. Navodno, razlog je Zakon o deviznom poslovanju koji predviđa da rezident Srbije drugom rezidentu ne može plaćati u drugoj valuti osim u dinarima. Narodna banka Srbije ističe da je izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju iz 2012. dozvoljena devizna naplata i plaćanje prema inozemstvu, ali ne i između rezidenata u zemlji. Poslovni ljudi iz ICT sektora već su godinama zainteresirani da za svoje usluge i prodanu robu primaju novac preko PayPala. Očekuje se odgovor od PayPala, ali i od Narodne banke Srbije i nadležnih državnih organa.

Nove osobne iskaznice

Slobodan Nedeljković po­moćnik ministra u Ministarstvu unutrašnjih poslova najavio je da građani koji žele koristiti mobilne servise moraju imati nove osobne iskaznice koje će osim čipa imati i malu antenu. Prislonjena uz mobilni telefon nova osobna iskaznica omogućit će građanima korištenje mobilnih servisa koji se razvijaju u MUP-u.

Razvoj e-Uprave
Potpredsjednica Vlade Re­pu­blike Srbije i ministrica za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je da je elektronička uprava najsigurniji način da se smanje redovi pred šalterima, izbjegne korupcija i poveća efikasnost države.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Kori Udovički

Ona je istakla da e-Uprava već ima oko tristo elektroničkih servisa i pozvala zainteresirane da se uključe u javnu raspravu o Nacrtu strategija razvoja e-Uprave u Srbiji. Strategija se može vidjeti na portalima www.deu.gov.rs i http://javnerasprave.euprava.gov.rs. Javna rasprava traje do 15. prosinca i predviđeno je da 25. XII. Vlada usvoji Strategiju.

TND IPS

Towers Net nudi TND IPS. Uža specijalnost kompanije su oprema i softverska rješenja iz područja informacijske sigurnosti. TND IPS (Towers Net Defender - Intrusion Prevention System) je najnoviji sustav za detekciju i prevenciju cyber-napada. Taj softver se instalira na postojeću opremu, ne zahtijeva nove kadrove i administraciju, izuzetno je pogodan za primjenu, kako u klasičnim, tako i cloud rješenjima i ekonomičniji od softverskih i kombiniranih rješenja slične namjene. Towers Net je već u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Rumunjskoj angažirao distributere, a u mnogim drugim zemljama su pregovori u toku. U Srbiji Towers Net neposredno prodaje sustav TND IPS. Više informacija na www.towersnet.rs

AutoHop

AutoHop online platforma za dijeljenje prijevoza za putovanja u Jugoistočnoj Europi, (www.autohop.rs) je nakon Mađarske, Rumunjske i Hrvatske od srpnja ove godine prisutna i u Srbiji gdje je registrirano oko 20.000 korisnika s oko 45.000 objavljenih vožnji. Web-stranica je namijenjena povezivanju onih koji idu na put svojim automobilom s onima kojima je potreban prijevoz na istoj relaciji, što omogućuje vozačima uštede na troškovima goriva i cestarine, a suputnicima se pruža mogućnost udobnijeg i povoljnijeg putovanja.

Infocentar u Novom Sadu

Schneider Electric DMS NS otvorio Infocentar u Novom Sadu. Zainteresirani studenti Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta mogu dobiti sve informacije o mogućnostima obavljanja prakse u kompaniji kao i o programu studijskih stipendija što je siguran put do zaposlenja u kompaniji Schneider Electric DMS NS. Kompanija Schneider Electric DMS NS Novi Sad bavi se istraživanjem, razvojem i softverskim inženjeringom u oblasti elektroenergetike, a posebno u oblasti upravljanja elektrodistributivnim poduzećima.

Standardi informatičkog obrazovanja

U Privrednoj komori Beograda održan je 31. listopada stručni skup Standardi informatičkog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama. Ustanovljeno je da sadašnji školski sustav ne daje dovoljno kadrova koji imaju adekvatnu informatičku pismenost i koji će moći kvalitetno raditi i razvijati ICT u gospodarskim i drugim djelatnostima. Istaknut je zahtjev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se izrade obrazovni ishodi i standardi kako bi se na osnovi njih unaprijedila nastava iz informatike.Nedjelja programiranja

Ove godine predstavnici Srbije prvi su put sudjelovali u međunarodnoj akciji Nedjelja programiranja koja je održana od 11. do 17. listopada 2014.
Srbija se sa sto i dva događaja koja su održana tijekom sedam dana vrlo aktivno uključila u obilježavanje Europske nedjelje programiranja i za to dobila brojne pohvale. Na tablici najaktivnijih europskih zemalja (broj organiziranih događaja u odnosu na populaciju) našla se na 9. mjestu. Sudjelovali su: Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj u Kovinu, Narodna biblioteka Dušan Matić iz Ćuprije, EGŠ Nikola Tesla i Gimnazija Svetozar Marković iz Jagodine, XII. beogradska gimnazija, Elektrotehnička škola Nikola Tesla iz Beograda, Srednja škola 17. septembar iz Lajkovca i drugi.

Aplikacija za van

Predstavljena aplikacija Evropa za poneti. Ured za europske integracije Vlade Republike Srbije promovirao je novu aplikaciju za mobilne telefone Evropa za poneti čiji je cilj podizanje razine informiranosti građana o Europskoj uniji i o procesu pristupanja Srbije kroz osiguranje lako dostupnih, pravodobnih i razumljivih informacija.
Ta je aplikacija sastavni dio aktivnosti na unapređenju informiranja mladih o EU i procesu europskih integracija koji realizira Beogradska otvorena škola (BOŠ). Aplikacija Evropa za poneti može se preuzeti s linka play.google.com.


Podsekretar Željko Ožegović s predstavnicima općine Novi Beograd

e-Olimpijada e-Uprave

Cilj je da se poveća broj općina koje pružaju svoje usluge elektronički na portalu e-Uprava i broj građana koji koriste te usluge. Trenutno svoje usluge putem portala e-Uprava www.euprava.gov.rs nudi 116 tijela državne uprave i lokalne samouprave, a dosad je ukupno podneseno oko 1.000.000 zahtjeva.
Na natjecanje e-Olimpijada e-Uprave prijavile su se 34 jedinice lokalne samouprave i Uprava za zajedničke poslove organa teritorijalne autonomije. Prvi put će i beogradske općine postaviti svoje usluge na portal e-Uprava i to: Novi Beograd, Vračar, Zvezdara, i Stari Grad, zatim gradovi: Pančevo, Novi Sad, Smederevo, Niš, Kruševac, kao i Gradska uprava Beograd, te Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa.
Pobjednik natjecanja e-Olimpijada e-Uprave bit će proglašen u ožujku 2015. tek poslije četiri mjeseca praćenja rada tijela koja su se prijavila na natjecanje. Tijelo koje u odnosu na broj stanovnika kreira najviše usluga i obradi najviše zahtjeva bit će pobjednik i dobit će vrijednu nagradu.

Održan Telfor 2014.

Telfor je međunarodni godišnji skup stručnjaka iz oblasti telekomunikacija i informacijskih tehnologija, a održan je od 25. do 27. studenoga u beogradskom Sava Centru pred oko tisuću sudionika. Državna tajnica Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić otvarajući skup rekla je: Stimulirajući rast ekonomije kroz nove servise i otvorenost za investicije, informacijsko-komunikacijske tehnologije stvaraju uvjete za otvaranje novih radnih mjesta, povećavaju produktivnost postojećih procesa rada, prihoda i brzinu povrata investicija.
Tijekom konferencije organiziran je niz sesija u okviru kojih je razmatrana tehnička, razvojna, regulatorna i ekonomska problematika, pitanja proizvodnje opreme, usluga, servisa i funkcioniranja telekomunikacijskih sustava.