Hospital Days

Približiti IT liječnicima

Treća Hospital Days konferencija održana u zagrebačkom kongresnom centru Hypo okupila je oko 700 sudionika – hrvatskih i regionalnih stručnjaka za zdravstvo, informatiku i druge djelatnosti vezane uz poslovanje bolnica.

Kad smo prije dvadesetak godina započeli s izdavanjem InfoTrenda, među prvim pretplatnicima bilo je i iznenađujuće mnogo liječnika. Ubrzo smo uvidjeli da su liječnici prije od mnogih drugih pa i tehničkih struka naslutili u informatici perspektivu onoga što ona danas predstavlja za zdravstvo – brzu i potpunu komunikaciju, pristup obrazovanju i najnovijim dostignućima, dijagnostičku i ostalu tehnologiju temeljenu na elektroničkim tješenjima.
Da taj trend i interes nikada nije izgubio svoj zamah vidjelo se po prenapučenoj dvorani ovogodišnje treće konferencije Hospital Days te živom zanimanju i sudjelovanju publike u njenom radu. Organizator događaja bila je softverska tvrtka IN2, partner konferencije Samsung. U fokusu konferencije bilo je poslovanje bolnica, no nisu zanemarene ni informatičke teme iz svakodnevne liječničke prakse.
Na samom otvaranju direktorica Sektora zdravstva IN2 Branka Lasić kao uvjet za uspješnost IT projekata u zdravstvu istaknula je iskustvo izvođača i dobru komunikaciju s naručiteljem što su pokazala i predavanja na kojima su predstavljeni neki od projekata i primjera primjene tehnologije i informatike u zdravstvu - digitalna patologija, mobilni zdravstveni karton u KBC-u Zagreb, eZdravlje u Sloveniji i drugi, a najavljene su i novosti u eZdravlju: e-Uputnica i e-Nalaz - elektroničke verzije uputnice i nalaza, elektronička prijava novorođenog djeteta e-Novorođenče te elektroničke usluge računa i šifrarnika.


Branko Šestan i Zlatko Giljević

e-Uputnica i e-Nalaz
Uvođenje projekata e-Uputnica i e-Nalaz planirano je za početak 2015. godine. e-Uputnica je elektronička verzija crvene uputnice, medicinskog dokumenta kojim liječnik primarne zdravstvene zaštite šalje pacijenta na dijagnostički postupak, specijalistički pregled ili ambulantno liječenje. Njezina osnovna svrha je omogućiti učinkovitiji rad šalterskog osoblja u bolnici i prijem bez papira. e-Nalaz je elektronička verzija digitalno potpisanog specijalističkog nalaza koji izdaje specijalist u bolnici. On se pohranjuje u nacionalni e-Karton i dostavlja primarnom liječniku.
U sklopu tog projekta treba povezati više od 5500 ordinacija i 60 bolnica, integrirati deset različitih BIS rješenja, a zbog ušteda i same sustave e-Uputnica i e-Nalaza. Kratkoročni cilj projekta je dostići 50 posto preuzimanja e-Uputnice i 25 posto pisanja e-Nalaza, a dugoročni samostalni prijem pacijenta na kiosku (self check-in prijem) i ukidanje crvene uputnice.
Uvođenjem e-Uputnice i e-Nalaza ostvarit će se uštede i pojednostaviti procedura, očekuje se manje opterećenje osoblja na šalteru, brži rad zbog manjeg broja podataka koji se unose, pravovremenost izračuna, točna naplata participacije i drugo.

Mobilni zdravstveni karton
Elektronički medicinski zapis, odnosno mobilni zdravstveni karton pacijenta - m-EMR je pilot projekt koji su u KBC Zagreb na Rebru zajednički implementirale tvrtke IN2 i Samsung Electronics. Prednost tog inovativnog rješenja leži u činjenici da omogućuje liječnicima praćenje podataka o pacijentima uvijek i svugdje. Značajno smanjuje vrijeme reakcije u hitnim slučajevima osiguravajući pacijentima kvalitetniju uslugu, a time i znatne uštede hrvatskom zdravstvu.
Validacija inovativnog m-EMR sustava koju je provelo 50 ispitanika, liječnika, predstojnika klinika i informatičkog osoblja, pokazala je da je to vrlo koristan projekt čija je najbitnija funkcija mobilni uvid u elektronički medicinski karton, a gotovo dvije trećine liječnika u postupku validacije ocijenilo je da je m-EMR sustav nezaobilazan pri praćenju stacionarnih pacijenata izvan radnog vremena.

e-Novorođenče
Elektronička prijava rođenja djeteta e-Novorođenče je projekt čiji je cilj pojednostavljenje i ubrzanje procedure upisa djeteta u maticu novorođenih uz ukidanje papirnatih obavijesti i obrazaca. Kad se projekt dovrši upis u maticu rođenih i u registre HZZO-a obavljat će se putem interneta, dok će se matični broj i prebivalište i dalje unositi u policiji.
U sklopu konferencije i ove godine organiziran je izlagački prostor u kojem su predstavljene najnovije usluge, proizvodi i rješenja zdravstvene i IT industrije.

Bojan Bajgorić Šantić