ICT vijesti BiH

PRIPREMIO HARIS HAMIDOVIĆ

Proizvodnja SIM kartica

 

Kompanija Elatec pustila je u Gračanici 2. rujna u pogon novu tvornicu za personalizaciju SIM i pametnih kartica čime je najavljena višemjesečna proizvodnja kojom se u Elatecu osiguravaju potrebni proizvodi za sva tri GSM operatera u Bosni i Hercegovini te za operatere u susjednim zemljama. Elatec proizvodi i elektroničke kartice za banke, a klijenti su im: NLB banka, BBI, Sparkasse, Union banka, Vakufska banka, Moja banka, BOR banka itd. Imperativ je da Elatecovi proizvodi što prije osvoje europska tržišta, jer njihova kvaliteta  zadovoljava sve potrebe što će uskoro biti potvrđeno i licencom GSM Asocijacije. Time će Elatec biti jedna od dvanaest svjetskih kompanija s GSM licencom koja je uvjet za proizvodnju SIM kartica, prenosi poslovni portal Akta.ba.

Digitalna pismenost treće dobi

Violeta Čibukčić, direktorica Američke trgovačke komore u BiH

Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini počela je u suradnji s kompanijama Telemach, Microsoft i MarketMakers realizaciju projekta Online seniori koji podržava švicarska vlada, prenosi portal klix.ba. Cilj projekta je povećanje digitalne pismenosti osoba treće dobi, podizanje svijesti kod mladih za brigu o starijima te smanjenje međugeneracijskog jaza o pitanju upotrebe tehnologije.
Projektom Online seniori kroz radionice i 7200 radnih sati obučit će se 1200 osoba treće dobi na području Sarajeva, Mostara i Zenice što će značajno povećati stopu informatičke pismenosti među starijim osobama.
Violeta Čibukčić, direktorica Američke trgovačke komore u BiH kaže da joj je izuzetno zadovoljstvo što AmCham BiH kreće u taj projekt namijenjen generaciji treće dobi koji bi mogao poslužiti kao izvrstan primjer brige mladih o starijima, kroz vedru atmosferu i stjecanje novih znanja.
- Gerontološki centar Sarajevo partner je projekta Online seniori i u njemu će se održavati radionice.   
Taj projekt je samo jedan u nizu, a sad su ciljna grupa Bosanci i Hercegovci treće životne dobi koji žele unaprijediti svoja znanja. Značajno je da su radionice prilagođene polaznicima i potpuno besplatne - kaže Željko Batistić, generalni direktor kompanije Telemach i dodaje: - Nakon projekta Gerontološkom centru bit će donirano 20 uređaja. Telemach će donirati besplatni internet u glavnoj sali i u dnevnim boravcima gdje se najviše okupljaju štićenici. Tako će polaznici i poslije edukacije moći primjenjivati vještine stečene na radionicama.

Web trgovina personaliziranih poklona

Vlasnici portala Merci.ba  su svojim kupcima željeli ponuditi nešto više od jednostavne online trgovine poklonima, a u suradnji s dizajnerima i programerima tvrtke Leftor Tuzla su to i postigli. Uspješno je pokrenut prvi bosanskohercegovački portal za personalizaciju poklona Merci.ba. Nastao s idejom i željom da u svakom mogućem smislu pridonese ponovnom zbližavanju ljudi. Cilj je omogućiti brzu i jednostavnu kupnju jedinstvenih poklona. Kada kupac odabere poklon i odabere sliku koju želi ili napiše posebnu poruku, odmah može vidjeti kako izgleda njegov poklon i prije nego što ga kupi. 
Omogućena je kupnja putem brzog i sigurnog online plaćanja Pikpay, kao i plaćanje putem uplatnice, a pokloni se dostavljaju u roku od 24 sata. Ako kupac ne zna točnu adresu osobe kojoj želi poslati poklon, dovoljno je napisati broj telefona i kurir će naći osobu kojoj je poklon upućen i predati joj direktno u ruke.  Za pomoć pri odabiru poklona, personalizaciji i kupnji na raspolaganju je stalna podrška putem online chata.
Osim projekta Merci.ba, u posljednjih šest mjeseci vrijedni tim kompanije Leftor uspješno je završio i brojne druge projekte, a od web-trgovina izdvajaju neutrino.ba, mitalex.ba i omega.ba.

Konferencija o oblaku

Američka trgovačka komora u BiH održala je konferenciju na temu Računalstvo u oblaku na kojoj su se prisutni pobliže upoznali s tim terminom i podosta naučili o cloud tehnologijama koje omogućuju velike uštede u poslovanju. Na konferenciji je bilo riječi i o zaštiti i sigurnosti podataka u oblacima, o usklađenosti domaćeg zakonodavstva s europskim načelima te o pravnom aspektu usluge računalstva u oblaku  o čemu je govorio direktor Agencije za informacijsko društvo Republike Srpske. Specijalni gost konferencije bio je gospodin Remco Hendrikse iz Microsofta koji je u svom predavanju govorio o povjerenju u poslovanje u oblaku, a kompanija Cisco Systems osigurala je predavanje na temu internetske sigurnosti.
Poslije preliminarnog dijela konferencija je podijeljena na grupe predavanja pa su prisutni mogli izabrati koja predavanja žele slušati. Prva grupa obuhvaćala je predavanja davatelja cloud-usluga koji mogu najbolje prenijeti znanje o cloud-poslovanju. U drugoj su grupi o cloud-uslugama govorili   stručnjaci iz BBS-a, Logosofta i Oraclea, trudeći se da na što jednostavniji način prikažu kompanijama koji su to sve benefiti koje donosi primjena ove tehnologije u poslovanju.
Konferenciji je prisustvovalo sto sudionika koji su mogli mnogo naučiti o ažuriranju i sigurnosti podataka i dobiti informacije o uslugama kompanija koje su bile ujedno i sponzori konferencije: BBS, Cisco, Logosoft, Oracle, Microsoft, SYS Company i QSS.

Razvoj novih servisa

Mirzet Ribić, direktor Vakufske banke dd Sarajevo i Isan Selimović, direktor QSS Sarajevo

U Sarajevu je potpisan ugovor o strateškoj suradnji Vakufske banke Sarajevo i QSS Sarajevo na implementaciji najnovije ICT infrastrukture, razvoju novih bankovnih servisa te apliciranja agilnih tehničkih procesa kao temeljne potpore poslovanju moderne banke. Za brz, siguran, dugoročan i troškovno efikasan razvoj nove infrastrukture Vakufska banka i QSS su izabrali Cisco Systems, lidera sustava za procesiranje, sigurnost i razmjenu informacija.
Direktor kompanije QSS gospodin Isan Selimović je nakon potpisivanja ovog značajnog ugovora izjavio: - Presretni smo što nastavljamo suradnju s domaćim kompanijama i investitorima na tako značajnim projektima za lokalnu ekonomiju, gdje možemo svojim znanjem, resursima i inovacijama kreirati dugoročne nove vrijednosti za lokalno, regionalno i svjetsko tržište. 
Direktor Vakufske banke Sarajevo gospodin Mirzet Ribić je izjavio: - Vakufska banka gradi svoju strategiju na jačem fokusu financiranja građana, malih i srednjih poduzeća kao i pri pružanju financijskih usluga zasnovanih na modernim tehnologijama. Tom suradnjom omogućujemo uvođenje moderne tehnologije u naše poslovanje, a našim klijentima osiguravamo jeftinije, sigurnije, fleksibilnije i brže poslovanje s našom bankom.