ICT vijesti Srbija

Potpuno digitalizirana Srbija

Televizija u Srbiji je od 7. srpnja 2015. potpuno digitalizirana, jer je  97,8 posto stanovništva pokriveno digitalnim signalom, a analogni signal danas ide u povijest, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. On je istaknuo da je završeno ono što je započeto prije deset godina, podsjećajući da je prvi eksperimentalni digitalni signal u Srbiji pušten 2005. godine. 
Većina srpskih građana koji prate televizijski signal putem zemaljske televizije moći će pratiti prosječno po 15 kanala, a negdje i više. Taj signal će primiti potpuno besplatno, a plaćat će se samo nabava set top kutija, istaknuo je ministar Ljajić.

Kreiraj svoju budućnost! 

Sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških i prirodoslovno-matematičkih fakulteta svih sveučilišta u Srbiji JobFair15 - Kreiraj svoju budućnost  bit će održan,  2. i 3. studenoga 2015.  u zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu. Studentske organizacije BEST Beograd i EESTEC LK Beograd i ove godine predstavit će posjetiteljima mogućnost zaposlenja i razvoja profesionalnih karijera u kompanijama koje posluju u Srbiji.
Cilj projekta je povezivanje studenata, budućih kvalitetnih kadrova sa zainteresiranim kompanijama, smanjenje nezaposlenosti mladih i sprečavanje odljeva mozgova, što je u oblasti tehničkih znanosti vrlo izraženo. Sajam godinama predstavlja vezu između obrazovnog sustava, kompanija i studenata.

Studenti će imati priliku da se na jednom mjestu upoznaju sa značajnim brojem kompanija iz tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih struka, da saznaju više o poslovima i praksama u ponudi, kao i o tome koja znanja i vještine treba razvijati kako bi se lakše zaposlili. Edukativni dio Sajma obuhvaća  brojna predavanja i tribine, kao i Open Space Technology koncept radionica koje će kompanijama, stručnjacima i studentima dati priliku da zajedno rade na trenutnim tehnološkim problemima u zemlji i predstave trendove u strukama zastupljenim na Sajmu ove godine.

Ministrica Kori Udovički

Manje službenika

Do kraja godine 30.000 manje zaposlenih u državnoj službi. Ministrica za državnu upravu Kori Udovički rekla je da sada svako ministarstvo radi na tome da se jasno definira koji je maksimalni broj radnika nužan i dodala da je za otpremnine osigurano već pet milijardi dinara.
Ukazala je da će se radna mjesta racionalizirati kroz sljedeće dvije godine. Šira i intenzivnija primjena suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija pridonijet će da se i s manjim brojem zaposlenih poslovi u upravi obavljaju ažurno i efikasno. Ministrica je najavila i novi zakon o općem upravnom postupku koji će građaninu omogućiti da se žali na kvalitetu usluge, dok će institucije morati  međusobno razmje­njivati informacije od javnog značaja. 

Pripreme za INFOFEST 2015.

Skup se održava od 27. rujna do 3. listopada u hotelu Maestral Miločer/Budva. Program INFOFESTA 2015. sadrži: kompanijske izložbe, prezentacije značajnih projekata i rješenja, predstavljanje  najuspješnijih autorskih radova,  tematske debate INFOFEST parlament i dr. Organizatori INFOFESTA su Vlada Crne Gore (Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije) i konzultantska kompanija Biznis Link iz Beograda. Detaljnije informacije i prijave za INFOFEST 2015. na www.infofest.com 

Podzemni Beograd

Vodič kroz podzemni Beograd na mobilnom telefonu. Popularna mobilna aplikacija Beograd priča Telekoma Srbija obogaćena je zanimljivom rutom Beograd ispod Beograda koja predstavlja vodič za sve one koji žele istražiti lagume, pećine i druge podzemne znamenitosti ispod glavnog grada. Nova ruta je poziv da se odškrinu vrata nekih od najvećih misterija grada kao što su: je li postojao tunel koji je spajao Beogradsku tvrđavu i Zemun, zašto je sagrađen bunar kod spomenika Vuku Karadžiću, što sve kriju pećine ispod parka Tašmajdan… Besplatna aplikacija za mobilne telefone Beograd priča dostupna je na Google playu i App Storeu. 

Medalje za matematiku

Matematičari iz Srbije osvojili 4 medalje. Na 56. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi na Tajlandu, sudjelovale su ekipe iz 104 zemlje. Ekipa Srbije osvojila je četiri medalje i to:  zlatnu, srebrnu i dvije brončane. Zlatnu medalju osvojio je Aleksa Konstantinov iz beogradske Matematičke gimnazije, dok je Anđela Šarković, učenica niške Gimnazije Svetozar Marković osvojila srebro. Ognjen Tošić iz Matematičke gimnazije i Ivan Damnjanović, učenik Gimnazije Bora Stanković iz Niša osvojili su brončane medalje. Pohvale su dobili Aleksa Milojević i Marijana Vujadinović, također učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.
Lideri tima su bili Dušan Đukić i Marko Radovanović. Više o olimpijadi može se vidjeti na stranici: http://www.imo2015.org/index.php?lang=en

Milijunto vozilo

Milijunto vozilo registrirano preko nacionalnog portala e-Uprava.  To je jedna je od najtraženijih usluga na portalu www.euprava.gov.rs. Građani mogu doći do nove registracijske naljepnice za nepunih 20 minuta.  Ušteda vremena i novca, kao i komfor, glavni su razlozi zbog kojih sve više korisnika svoja vozila registrira preko portala e-Uprava. Građanima je omogućeno da internetom plate uslugu i potom na jednom od 464 ovlaštenih mjesta širom Srbije obave tehnički pregled - izjavio je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

Nagrada za projekte

Raspisan natječaj za  nagradu Petar Damjanović. Kompanija OSA Računarski inženjering dodjeljuje nagradu Petar Damjanović za najbolje projekte industrijskih strojeva, uređaja i metalnih konstrukcija napravljene programom Autodesk Inventor Professional 2016. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju  studenti fakulteta i viših škola, a tri najbolja rada dobivaju vrijedne novčane nagrade. Rok za prijavu na natječaj je 1. listopada, a za predaju radova 31. listopada 2015. Obrazac za prijavu, kao i sve informacije o pravilima natječaja možete preuzeti na linku: http://konkurspetardamjanovic.

Kartice u porastu

Korištenje kartica bilježi blagi rast. U Privrednoj komori Srbije na tradicionalnom srpanjskom savjetovanju Platne kartice 2015 istaknuto je da su najbrojnije debitne s 82,6 posto, kreditne čine 15,4 posto od ukupno izdanih, dok biznis kartica u Srbiji ima tek dva posto. Plaćanje preko interneta u 2014. povećano za 170 posto. U Srbiji je 2014. izdano 6,3 milijuna platnih kartica, što pokazuje blagi rast u protekle dvije godine, ali je aktivno u upotrebi tek svaka druga. 
Ostvareni promet plaćanja robe i usluga na internetu platnim karticama u Srbiji dostigao je 2,4 milijarde dinara, a u inozemstvu 8,5 milijardi dinara, što je 1,4 milijardu dinara više nego godinu prije. Broj transakcija i internetski promet platnim karticama u 2014. godini  u inozemstvu veći je tri  puta  u odnosu na transakcije i promet u Srbiji. U Srbiji je krajem prošle godine bilo 64.142 POS terminala na kojima se može platiti karticom, oko 4000 više negoli 2013. Glavne teme na skupu su bile  aktualno stanje na tržištu platnih kartica, razvoj i nove tehnologije, beskontaktni platni sustavi, prevencija i zaštita od zloupotreba platnih kartica, kompanijske kartice, E-commerce i M-commerce, platne kartice,  osiguranje i dr.

Predsjednik posjetio  Huavej

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, u okviru posjeta Kini posjetio je i istraživački centar poznate kineske  ICT kompanije Huavej. Predsjednik Nikolić se upoznao s programima ove vrhunske tehnološke kompanije koja posluje s Telekomom Srbija, Telenorom i nizom drugih srpskih kompanija. Predsjednik Nikolić se posebno zanimao za suradnju kompanije Huavej sa srpskim kompanijama i o mogućnostima investiranja u Srbiji.