>ICT vijesti BiH

Greg Adamson na IPI akademiji

prof. dr. Greg Adamson

Na visokoj školi, Internacionalnoj poslovno-informacionoj akademiji u Tuzli gostovao je profesor Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Melbourneu (Australija) doktor Greg Adamson i održao predavanje studentima i nastavnicima kojemu su prisustvovali i brojni stručnjaci iz područja informacijskih tehnologija. Predavanje je bilo posvećeno pitanjima cyber-sigurnosti, etike i profesionalizma u inženjerstvu te trendovima i promjenama pri obavljanju financijskih usluga s akcentom na Bitcoin i Blockchain.
Doktor Adamson je predsjednik Društva za socijalne tehnološke implikacije - vodećeg svjetskog profesionalnog udruženja za unapređenje tehnologije IEEE (Institut inženjera elektrotehnike i elektronike); predsjednik IEEE-ovog Ad Hoc komiteta o tehničkoj etici i predsjeda  IEEE-vom specijalnom interesnom grupom koja se bavi temama Blockchaina.

Sat kodiranja: BiH najbolja u regiji

Bosna i Hercegovina je treći put zaredom, sudjelovala u Satu kodiranja, najvećem edukativnom događaju u svijetu koji usmjerava djecu i mlade prema informatičkim zanimanjima.
Proèle godine je od 5. do 11. XII. 260 škola, organizacija i poslovnih subjekata održalo brojne satove kodiranja širom BiH i to uz podršku Centra za promociju civilnog društva (CPCD službenog predstavnika te akcije. Prema službenim statistikama Bosna i Hercegovina je i ove godine ostvarila najbolje rezultate u regiji - po broju organiziranih događaja i uključenih učenika, prenosi portal Akta.ba.
Bosna i Hercegovina sudjeluje u Satu kodiranja (Hour of Code) još od 2014. godine, a sve je više i zainteresiranih škola tako da ih je čak 130 organiziralo Satove kodiranja.
Po broju sudionika, naša je zemlja 2016. godine ostvarila najbolje rezultate u regiji - na Satu kodiranja sudjelovalo je više od 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola, a u akciju se uključilo 260 različitih organizacija - rekla je Aida Daguda, direktorica CPCD-a, naglasivši da je IT sektor jedna od najvećih razvojnih šansi za mlade, ali i za cijelu BiH.

Na sedmom nebu: Microsoft NetWork 7

Microsoft NetWork 7 i - najveća tehnološko-poslovna konferencija u Bosni i Hercegovini održat će se od 19. do 21. IV. 2017. godine u Grand Hotelu u Neumu. Sedmu godinu zaredom Microsoft će okupiti najpoznatije regionalne predavače te najveće stručnjake iz bosansko-hercegovačke IT industrije. U okviru konferencije održat će se i Business Day na kojem će sudjelovati najbolji menadžeri bosansko-hercegovačkih kompanija koji su u pravo vrijeme i na pravom mjestu napravili pravi potez i ostvarili uspjeh.
Ovogodišnja konferencija predstavit će nova rješenja, ali i otvoriti nove poslovne prilike. Fokus će biti na tehnologijama i inovacijama, tehnološkim promjenama te rješenjima u oblaku koja omogućuju optimizaciju poslovanja te podižu produktivnost. NetWork 7 je od velike važnosti i za mlade ljude, studente koji će imati priliku predstaviti svoje inovacije. Vodeće teme ovogodišnje konferencije svakako će biti sigurnost i rješenja u oblaku.
Kao i prošlih godina i ovogodišnja NetWork konferencija ponudit će sudionicima višestruku razmjenu znanja i iskustava, a osim edukativnog dijela uživat će u raznim zabavnim aktivnostima i dobrom druženju.

Porast računalnih prijevara

Uprava policije MUP-a Tuzlanske županije (Sektor kriminalističke policije) obavijestila je javnost da je u razdoblju od siječnja do kolovoza 2016. godine evidentirano nekoliko krivičnih djela iz člana 395. Računalna prijevara, Kaznenog zakona Federacije BiH, u kojima se kao oštećene strane pojavljuju pravni subjekti s područja Tuzlanske županije koji imaju poslovnu suradnju s drugim tvrtkama i pojedincima izvan granica BiH, dok se kao izvršitelji tih krivičnih djela pojavljuju osobe koje ne borave u BiH.
Kaznena djela su upadi u razmjenu elektronske pošte između pravnih subjekata koji dogovaraju poslovnu suradnju, isporuku robe, način plaćanja usluga te brojeve bankovnih računa i valuta plaćanja. Lažno se predstavljajući kao dobavljači i nuditelji usluga, izvršitelji kaznenih djela navode kupce na uplatu avansa na poseban račun koji pripada njima. Kao zemlje odakle stižu kriminalne ponude pojavljuju se Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Velika Britanija, jer je novac završio na računima u tim zemljama.

Kongres za svjetliju budućnost

Elektrotehnički fakultet u Sarajevu je od 1. do 4. XII. 2016. godine bio domaćin kongresa  Tehnologija i inovacije za svjetliju budućnost čiji su organizatori Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) i Projekt zapošljavanja mladih (YEP).
U okviru kongresa održano je natjecanje mladih inovatora s osam elektrotehničkih, strojarskih, ekonomskih i IT fakulteta iz Banje Luke, Mostara, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Tuzle i Zenice.
Cilj kongresa bio je informiranje mladih u Bosni i Hercegovini o mogućnostima i prilikama koje mogu realizirati kroz Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) koji djeluje u 160 zemalja i okuplja više od 420.000 članova. Kongres je okupio brojne svjetske stručnjake iz oblasti tehničkih znanosti koji su raspravljali o zanimljivim temama za studente i mlade profesionalce kao što su: razvoj karijere, inovacije, poduzetništvo i druge. Među njima je bio i član IEEE, Edhem Čustović, profesor na renomiranom australskom Sveučilištu La Trobe. Autor je revolucionarnih izuma poput Countakicka i digitalnog radara Tiger-3. Profesor Čustović je posebno istaknuo kako treba aktivirati mlade ljude u Bosni i Hercegovini da postanu inovatori i poduzetnici te da im se omogući da sami sebi stvore radna mjesta.
Jedan od ključnih događaja kongresa bila je i prezentacija rezultata programa podrške tehničkim inovacijama, a kroz natjecanje je pružena stručna podrška - svakomu od trinaest timova studenata-inovatora dodijeljen je mentor s matičnog fakulteta.

Bosnia Agile Day

Treća po redu Bosnia Agile  Day konferencija - najveće okupljanje agilitaša u regiji održana je u subotu 15. X. 2016. godine. Konferenciju je organiziralo udruženje Bosnia Agile koje se bavi promoviranjem agilne filozofije razvoja softvera i upravljanja projektima u Bosni i Hercegovini. Sudionici su imali priliku čuti 19 domaćih i inozemnih stručnjaka, inovatora i praktičara kao što su izvrsni Dave Snowden, Lemi Orhan Ergin, Denis Rudonja, Maria Ball, Marcus Degerman, Fariz Saračević i drugi koji su predstavljali kompanije poput Cognitive Edge, BBC, ThoughtWorks, ACM, IBM... prenio je portal Akta.ba. Dinamična agenda konferencije ponudila je sudionicima vrhunska predavanja i radionice i to ne samo iz IT svijeta. Konferencija je ugostila i predavača iz Bollywooda koji je prenio svoje iskustvo primjene agilnog pristupa filmskoj produkciji. Konferenciji je prisustvovalo oko dvjesto sudionika što je do sada najveći skup na Bosnia Agile Dayu.