>ICT vijesti Srbija

Civilno društvo i EU

Povodom navršene tri godine  funkcioniranja Nacionalnog konventa o Europskoj uniji, 24. travnja je u Narodnoj skupštini Republike Srbije održano četvrto godišnje plenarno zasjedanje za sudjelovanje  civilnog društva Srbije u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji. Okupile su se članice Konventa i druge organizacije civilnog društva kako bi se u prisutnosti  predstavnika Vlade, pregovaračkog tima i Narodne skupštine razmotrili dosadašnji rezultati rada Konventa i razgovaralo o ključnim aspektima daljnje integracije Srbije u Europsku uniju. U Konventu je vrlo aktivna Radna grupa za informacijsko društvo i medije. Nacionalni konvent o Europskoj uniji ima više od sedamsto članica i najveći je organizirani skup koji podržava integraciju Srbije u Europsku uniju, rekla je Nataša Dragojlović, koordinatorica Nacionalnog konventa o Europskoj uniji.

e-Uprava

Na portal e-Uprava www.euprava.gov.rs pristiglo je tijekom 2016. godine 350.000 novih naloga i ta stranica sad ima više od 590.000 aktivnih korisnika. Prošle godine kreirano je 160 novih usluga i sada je na portalu dostupno ukupno 710 različitih usluga iz 143 državna organa. U 2016. godini najpopularnije su bile tri nove e-usluge: elektronička zamjena starih zdravstvenih knjižica, prijava novorođenčadi u rodilištima (e-Beba) i online upis djece u vrtiće. Uz to građani putem portala e-Uprava najčešće pribavljaju izvode iz matične knjige rođenih i potvrde o državljanstvu.

Usklađeni medijski zakoni

Europska komisija je potvrdila da Srbija ispunjava sve zahtjeve u pogledu pune harmonizacije medijskih zakona s Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama. Najvažniji ciljevi medijske reforme su ostvareni. Nino Brajović, državni sekretar za informiranje i medije u Ministarstvu kulture i informisanja je rekao da je država izašla iz vlasništva u medijima, formiran je registar medija i Zakonom je definiran javni interes u oblasti javnog informiranja. Dodao je da je sada prvi put zakonom propisano projektno sufinanciranje medija na principima poticanja medijskog pluralizma i kontrole državne pomoći.

Wi-fi za 40 škola

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija Microsoft pokrenuli su projekt uvođenja bežične Wi-fi mreže u školama ruralnih područja. Tim projektom obuhvaćeno je 40 osnovnih i srednjih škola s više od 17.000 učenika i 2000 nastavnika koji će dobiti besplatnu brzu Wi-fi mrežu i visoke razine sigurnosti i kontrolu korištenja sadržaja na internetu. Projekt je započet 20. ožujka 2017. instalacijom opreme na četiri lokacije - u osnovnoj školi u Baču te u gimnazijama u Novom Pazaru, Raškoj i Požegi.

ICT  u Srbiji

Privredna komora Srbije i Društvo za informatiku Srbije organizirali su 27. siječnja okrugli stol Stanje ICT-ja i kako se ono može unaprijediti. Dobro je što raste izvoz softvera i povećava se broj korisnika računala i interneta. Međutim, u tvrtkama se računala primjenjuju krajnje jednostavno, samo 20 % poduzeća koristi ERP softvere, a 19 % ih nema web-stranicu. Upozoreno je na stagnaciju IT tržišta još od 2008. godine i to negativno utječe na očekivani trend digitalne transformacije poslovanja. Kako bi se od sadašnjeg ulaganja od 60 eura po glavi stanovnika stiglo do prosječnog ulaganja od 150 eura, treba osigurati da gospodarstvo, država i građani ulože u IT milijardu eura. Upućen je poziv nadležnim državnim tijelima da se detaljnije prouči stanje i poduzmu mjere za unapređivanje primjene ICT-ja.

Galaksija

Znanstvenopopularni časopis Galaksija ugasio se 2001. godine, a 8. ožujka 2017. u Galeriji RTS promovirana je Galaksija nova kao elektronički časopis. Inicijativu je dao Stanko Stojiljković posljednji urednik starog časopisa. Na promociji su govorili Vladimir Kostić predsjednik SANU, prof. dr Branko Kovačević, predsjednik AINS-a, Ilija Cerović, glavni urednik Znanstveno-obrazovnog programa RTS i Stanko Stojiljković urednik elektroničkog izdanja Galaksija nova. To je sad prvi znanstveni internet-magazin u Srbiji koji se namjerava popularizirati i na prostorima bivše Jugoslavije. U prvom broju objavljeni su tekstovi: Imali povratka iz crne rupe, Čije su arapske cifre,  Što otkrivaju Tesline mašine,  Mobilni i rak mozga, Može li se objasniti vreme... Časopis Galaksija nova može se čitati na www.galaksijanova.rs

Podrška za mame programerke

Državna tajnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić objavila je na konferenciji za medije da je predstavljeni projekt Mama programira Centra za mame izazvao veliko zanimanje i gotovo 800 prijava za tečajeve programiranja, što je još jednom potvrdilo potrebu za dokvalifikacijom i prekvalifikacijom žena u IT sektor. Prema istraživanjima samo 18 % žena u Srbiji sudjeluje u ICT-ju dok je u globalnim razmjerima taj postotak 26 %.

4G

Vip mobile ima najveću 4G  mobilnu mrežu u Srbiji. Regulatorna agencija za elektroničke komunikacije i poštanske usluge (RATEL) objavila je izvještaj o pokrivenosti signalom mobilne telefonije u Srbiji koji pokazuje da je u razdoblju od listopada do prosinca 2016. godine Vip mobile i dalje imao najveću pokrivenost 4G signalom na domaćem tržištu. Na kraju prosinca Vip je imao više od  tisuću 4G baznih stanica čime je pokrio 78,2 %  stanovništva Srbije u više od 70 gradova i manjih mjesta. Prednosti mrežne tehnologije četvrte generacije (4G/LTE) u odnosu na 3G mrežu su višestruko veće brzine prijenosa podataka, što omogućuje trenutno učitavanje sadržaja i preuzimanje aplikacija, kao i strimanje videosadržaja u HD kvalitetu.

Tisuću i petsto radnih mjesta

Ugovor između Ministarstva privrede i kompanije NCR o dodjeli poticajnih sredstava za investicijski projekt NCR Kampus – proširenje i konsolidacija poslovanja NCR-a u Republici Srbiji potpisali su 21. ožujka ministar privrede Goran Knežević i generalni direktor NCR-a za Srbiju Vladan Živanović. Izvršni direktor NCR-a William Nuti istaknuo je da je NCR u Srbiji prisutan već pet godina i precizirao da je riječ o investiciji koja je vrijedna približno 400 milijuna američkih dolara

e-Razvoj

Udruženje e-Razvoj  osnovano je prije sedam godina, a 24.  ožujka je održan redovni godišnji stručni skup pod nazivom Integracija, kvaliteta i sigurnost IT resursa. Priznanje e-Razvoj dodijeljeno je profesorici dr. Marijani Vidas Bubanja za njen višegodišnji izuzetno uspješan znanstveni i stručni doprinos u području informatike. Na skupu je podneseno 30 stručnih prezentacija u kojima su predstavljeni zapaženi uspjesi članova udruženja e-Razvoj u primjeni ICT-ja. Predsjednik udruženja e-Razvoj Slobodan Krstić je naglasio kako u suvremenom poslovnom okruženju digitalne tehnologije postaju najznačajniji pokretač inovacija, rasta, konkurentnosti i izvor novih poslovnih prilika za velika, srednja i mala poduzeća.

Brzi internet za  svakoga

Potpredsjednik Vlade  i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je 26. travnja sporazum o strateškom partnerstvu s kineskom kompanijom Huawei i istaknuo da je plan da Srbija osigura svakom građaninu pristup internetu. Imajući u vidu da je vrijednost projekta izgradnje bazne infrastrukture širokopojasnog interneta između 800 milijuna i milijardu eura, a da se od toga najveći dio troškova odnosi na izgradnju te infrastrukture u ruralnim područjima Ljajić je kazao da Vlada vidi Huawei kao najznačajnijeg partnera i spremna  je na razgovore o modelima sudjelovanja te kompanije. Ljajić je istaknuo da država ta sredstva nema i da se traži odgovarajući model. - Neke su države radile kompletnu mrežu, neke su davale olakšice za velike kompanije da one grade vlastitu, a mi ćemo vjerojatno kombinirati modele kako bismo uštedjeli novac. Cilj nam je da do 2020. godine svakom građaninu osiguramo internet brzine 30 mbps - naglasio je ministar.

Zaštita na internetu

Udruženje Umreži se, član EURALO-a, organiziralo je 24. ožujka u suradnji s Privrednom komorom Srbije  okrugli stol Upravljanje internetom - zaštita prava ponuđača i korisnika u trgovini na internetu. Na skupu se vrlo kompetentno i argumentirano govorilo o rješavanju uočenih problema i zaštiti prava sudionika u trgovini preko interneta. Na osnovi iznesenih prijedloga predloženo je povećati resurse svih državnih organa koji sudjeluju u lancu trgovine preko interneta, pooštriti kaznenu politiku u cilju sprečavanja prijestupnika, educirati sve zainteresirane strane o zakonima iz te oblasti, unaprijediti  svijest internet korisnika o problemima falsificirane online trgovine, smanjiti udjel sive ekonomije u e-Trgovini i dr.

Informatika obvezan predmet

Od rujna 2017. informatika će biti novi obvezan predmet u petom razredu osnovne škole u Srbiji. To je rezultat višegodišnjeg zalaganja Društva za informatiku Srbije, Privredne komore Srbije i Sekcije nastavnika informatike.

Manje krađe softvera

Samo 39 posto tvrtki ima legalan softver -  Porezna uprava  Srbije je u prvih devet mjeseci 2016. godine pregledala 25.000 računala i 3000 servera te utvrdila da 39 posto poreznih obveznika koristi legalan softver, a 61 posto nelegalan. Zahvaljujući radu Porezne uprave stopa piratstva u području softvera u razdoblju od 2011. do 2015. u Srbiji je smanjena za sedam posto.