Picassa prepoznaje lica

Google je izdao novu verziju svojeg alata za uređivanje i katalogizaciju fotografija Picassa koja kao najvažniju novost donosi tehnologiju za automatsko prepoznavanje lica…
Picassa 3.5 na sličan način kao i internetska verzija, Picasa Web Albums, skenira fotografije u potrazi za licima, te zatim grupira fotografije na kojima se nalaze određeni ljudi. Korisnik samo treba upisati tko su ti ljudi, te potvrditi da li ih je sustav korektno grupirao. Cijeli proces je prilično zahtjevan tako da za veće količine fotografija može trajati satima, no ukoliko je korisnik već neke fotografije postavio na internetski servis mogu se sinkronizirati informacije kako bi se ubrzalo pretraživanje. Kad je cijeli proces završen, korisnik ima mogućnost jednostavnog organiziranja fotografija prema ljudima koji se nalaze na njima.
 Osim prepoznavanja lica, nova Picassa donosi mogućnost integracije s Google Mapsom, omogućujući jednostavno dodavanje zemljopisnih oznaka fotografijama i njihovo povezivanje s odgovarajućim lokacijama na zemljopisnoj karti.
 Picassa 3.5 može se besplatno presnimiti s Googleovih stranica, a postojeći korisnici starijih verzija imaju mogućnost automatske nadogradnje.

23.9.2009.