Poslovne aplikacije otvorenog koda

Na konferenciji za novinare koju je tvrtka Internet Softver održala 23. siječnja govorilo se o neprihvaćanju otvorenoga koda na javnim natječajima i mnogim djelovima javnoga sektora.
Prema viđenju tvrtke Internet Softver, iako je sredinom 2006. godine Vlada Republike Hrvatske donijela dokument „Odrednice razvitka i upotrebe računalnih programa s otvorenim kodom u tijelima državne uprave”, u kojem se potiče razvoj i upotreba softvera otvorenoga koda, ipak se i dalje na raspisanim natječajima preferira zatvoreni softver te se smanjuje mogućnost sudjelovanja svim tvrtkama koje temelje svoje poslovanje na otvorenome kodu.

Također, privatni sektor postaje svjesniji prednosti i isplativosti tehnologija otvorenoga koda te raste broj implementacija poslovnih aplikacija otvorenog koda. Nedavno imenovani direktor Internet Softvera, Siniša Randić je optimističan i vjeruje da će do kraja ove 2008. godine otvoreni kod biti prisutan ne samo u privatnome sektoru, nego i u drugim segmentima.

„Tijekom 2007. godine planirali smo javljanje na nekoliko javnih natječaja, no naišli smo na zatvorena vrata. Naime, tekstovi natječaja bili su sročeni tako da podržavaju samo jednu platformu, a to nije bio otvoreni kod. Nećemo odustati i dalje ćemo aktivno pisati dopise i pokušati sve uvjeriti da su naša rješenja u potpunosti kompatibilna s postojećim sustavima naručitelja.”


Internet software
5.2.2008.