Infotrend online - prvi hrvatski poslovni èasopis za informatiku

Dell Technologies – rođenje globalne mega kompanije

Prije gotovo godinu dana, 12.listopada 2015.godine, objavljena je vijest o namjeri spajanja dva globalna IT giganta, Dell Inc. i EMC Corp.
Najavljena vrijednost „posla“ procijenjivala se na 67 milijardi dolara, a sama transakcija izuzetno kompleksna uz isplatu EMC dioničara najvećim dijelom u gotovini. Uz to što se radi o najvećem spajanju tehnoloških kompanija ono je i izuzetno kompleksno s financijsko pravne strane budući da Dell, kao privatna kompanija, namjerava preuzeti ne samo EMC već i čitav niz kompanija koje su u njihovom potpunom ili djelomičnom vlasništvu – cyber security tvrtku RSA Security LLC, razvojnu tvrtku Pivotal Software Inc te poznatog proizvođača virtualizacijske tehnologije VMware. Inicijalni dogovor predviđao je da CEO EMC-a Joe Tucci ostane na svojoj funkciji do završetka spajanja, nakon čega će CEO nove kompanije postati Michael Dell. S financijske strane, dionice EMC-a u ovoj transakciji vrednovane su 27% više od njihove cijene u tjednu prije objave spajanja s Dell Inc. Kao financijski savjetnici za EMC je radio Morgan Stanley dok je Dell angažirao J.P.Morgan. Financiranje ove transakcije će se odigrati uz kreditne linije više velikih banaka među kojima su Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutche Bank i ostali.

Slijedeći važan korak u ovoj transakciji odigrao se 19.srpnja ove godine kada su dioničari EMC-a glasovima potvrdili spajanje s Dellom. Na skupštini dioničara (koja je navodno trajala samo 12 minuta) 98% glasača koji posjeduju ukupno 74% dionica glasovalo je za spajanje. Na istom je sastanku potvrđeno da je 94% glasača prihvatilo kompenzacijski plan za upravni odbor EMC-a. U odnosu na period kad je spajanje inicijalno objavljeno, vrijednost transakcije je pala na oko 61 milijardu dolara. Konačno, 30. kolovoza 2016. Dell je objavio da je dobio odobrenje kineske regulatorne agencije da provede planirano spajanje s EMC-om čime su stvorene sve pretpostavke da se najveće spajanje tehnoloških kompanija u povijesti privede kraju. Što je nastalo spajanjem?

Novo nastala kompanija pod imenom Dell Technologies cilja postati „one-stop shop“ za sve IT proizvode namijenjene poslovanju na način da konsolidira različite proizvode i usluge pod zajedničku kapu koja će uključivati osobna računala, poslužiteljsku infrastrukturu, opremu za pohranu podataka te mrežnu opremu. Dell se, kao vodeći proizvođač osobnih računala i poslužitelja, godina bori s padom prodaje osobnih računala uzrokovane sve većim brojem korisnika mobilnih uređaja. Nakon udruživanja, kompanije planiraju snažno poticati prebacivanje svojih korisnika na usluge „u oblaku“ koje će vjerovatno biti hibridna varijanta podataka „u oblaku“ i na lokaciji. Nadalje, spajanjem će Dell dobiti mogućnost korištenja čitave katogorije produkata razvijenih od strane EMC-a poznatom pod nazivom konvergirana infrastruktura, a koja se odnosi na računala, medije za pohranu i mrežnu infrastrukturu upakirane u jedan proizvod.

Cloud je ipak tehnologija gdje nova kompanija planira napraviti značajan iskorak unatoč tome što će se suočiti s konkurencijom u vidu Amazona, trenutnog lidera na ovom tržištu. Neki od analitičara smatraju da je Amazon trenutno u tolikoj prednosti nad svim ostalim konukrentima da dovode u pitanje sposobnost novog Della da se s njom ravnopravno nadmeće. Na ova pitanja odgovorio je CEO Della Michael Dell kazavši da će biti dovoljno prostora i za ostale konkurente, osobito za one koji će fokusirati na prodaju infrastrukture bazirane na cloudu, ali i dalje uspostavljene unutar same organizacije. Iako se često predviđa da će većina korporacija svoju IT infrsatrukturu seliti u cloud sustave trećih strana (kao Amazon Cloud), CEO Della smatra da to ipak neće biti slučaj. Kako je ovo tržište još u ranoj fazi, Dell smatra će se u budućnosti razvijati više vrsta „oblaka“ kao onih javnih, tako i privatnih, namijenjenih korištenju samo unutar jedne kompanije.

Povjesni trenutak i izazovi

„Ovo je povijesni trenutak kako za Dell tako i za EMC. Zajedno ćemo biti izuzetno dobro pozicionirani za rast u strateškim područjima IT tehnologija slijedeće generacije kao što su digitalna transformacija, 'software defined' podatkovni centri, konvergirana infrastruktura, hibridni oblak, mobilne tehnologije i cyber sigurnost.“kazao je Michael Dell u svojoj prvoj izjavi nakon što su uklonjene sve prepreke u spajanju ove dviju kompanija. Nadalje je naveo kako će zajedničke investicije u istraživanje i razvoj pogonjene sa gotovo 140 tisuća zaposlenika diljem svijeta kompaniji dati neviđenu veličinu, snagu i fleksibilnost u produbljivanju odnosa s korisnicima svih mogućih veličina i apetita. Iako se ovo spajanje čini kao „win-win“ situacija za obje kompanije, postoji i nekoliko izazova pred kojim će se naći vodstvo nove kompanije u naporima da konsolidira poslovne modele dviju dosta različitih kompanija. U prvom će redu izazov biti tzv. “product overlap“ odnosno činjenica da postoji čitav niz proizvoda jedne i druge kompanije koji su izuzetno slični i do sad su predstavljali konkurenciju jedni drugima. Izuzetno različiti poslovni modeli i strateške odrednice među ovim kompanijama svakako će predstavljati problem u konsolidaciji – prodajni modeli Della i EMC-a su poprilično različiti, kao i njihovo strateško usmjerenje prema tipu korisnika. Nova kompanija će ovim spajanjem preuzeti puni spektar svih vrsta i veličina korisnika što će svakako biti izazov. Izazovi će svakako ležati i strateškom odabiru tehnologije na koju će se nova tvrtka fokusirati budući da su se i u tom dijelu Dell i EMC značajno razlikovali. U svakom slučaju, svjedoci smo umiranju dvije izuzetno velike IT kompanije i rađanju globalne mega kompanije. Prvi koraci se čine solidni i čvrsti, a ubrzo ćemo saznati da li je ovo uistinu bio „win-win“.

Branimir Lambaša
2.9.2016.
Ispiši èlanak