Adrian Ježina: Vremena nema

Adrian Ježina, predsjednik HUP-ove ICT udruge smatra kako ICT industrija može biti glavna poluga gospodarskog rasta i razvoja.
Brojke i trendovi govore u prilog tomu da ICT industrija može biti glavna poluga gospodarskog rasta i razvoja, a s obzirom na to da je još najveći gospodarstvenik sama država potrebna je snažnija informatizacija državne uprave i državnih tvrtki kao i stvaranje povoljne poduzetničke klime za daljnji rast i razvoj.

Pri operativnoj provedbi presudno je primjenjivati pravila otvorene tržišne utakmice i transparentnih kriterija dodjele projekata za postizanje najboljeg omjera kvalitete i cijene te razvoja cjelokupnog hrvatskog poslovnog sustava. Svojedobno je naša udruga u tom smislu predlagala uspostavu središnjeg javno dostupnog portala za praćenje planiranja i provedbe ICT projekata u Hrvatskoj.

S druge strane, u cilju jačeg i kvalitetnijeg razvoja samog ICT sektora nužno je uspostaviti barem upravu za ICT industriju pri Ministarstvu gospodarstva. Smatramo kako bi takva uprava trebala funkcionirati kao jedinstvena komunikacijska točka gospodarskih ICT subjekata sa središnjom državom u smislu planiranja politika, smjerova razvoja i poticanja te industrije koju je i samo Ministarstvo gospodarstva definiralo strateškom u nedavno donesenoj Industrijskoj strategiji.

Cijeli članak možete pročitati u novom izdanju Open InfoTrenda 198.
9.4.2015.