Andrej Radinger i Tomislav Bronzin

Andrej Radinger i Tomislav Bronzin mladi su veterani hrvatske IT scene. Priča o njihovim karijerama ujedno je skica razvoja i perspektiva mobilnosti na našem prostoru.
Andrej Radinger: Danas svi streme prema mobilnosti. U tomu je neka kompetitivna prednost, dapače - zahtjev. Ako nemate mobilnu aplikaciju, mobilno rješenje koje vama i vašim korisnicima kao poslovnom segmentu omogućuje da ste u stalnom kontaktu, već kaskate za konkurencijom. S tehničke strane to nije uvjet, ali s poslovne je postalo obveza želite li biti dostupni vašim korisnicima 24 sata dnevno. Svi podaci koji su vam potrebni za poslovanje, a nalaze se negdje unutar vaših IT sustava u serveru, možda hostani na drugom kraju svijeta, mogu vam biti dostupni uvijek i svugdje. Mobilnost dakle omogućuje potpuno upravljanje poslovnim procesom.
Tomislav Bronzin:
Mobilna tehnologija nisu uređaji ni mobilne aplikacije, to je mobilnost uređaja osigurana medijem koji ih povezuje -  to su telekomunikacijske veze, telekom operateri ili bežične mreže u nekakvim prostorima. To je taj medij među mobilnim uređajima i mobilnim aplikacijama, a s druge strane je oblak, odnosno razni
sustavi koji omogućuju da podaci koje netko u njih unese budu dostupni na raznim uređajima. To je medij kroz koji razmjenjujemo podatke s drugim osobama ili organizacijama. E, sad je samo stvar interne politike ili osobne sklonosti s kime dijelimo podatke, kako ih dijelimo, kako ih štitimo i tako dalje. Znači, imamo mobilne aplikacije na bilo kakvom uređaju se
one vrtjele pa čak i na ovim pametnim televizorima. I imamo nekakvu komunikacijsku infrastrukturu koja postaje sve više usko grlo bez obzira na brzine, jer sadržaji koji se izmjenjuju sve su gladniji prostora.

Cijeli članak pročitajte u novom izdanju Open InfoTrenda 198.
27.4.2015.