IDC Cloud Computing 2011

IDC Adriatic organizirao je 27. siječnja u Zagrebu konferenciju na temu „računalstva iz oblaku“
Model isporuke informacijskih tehnologija "iz oblaka", stopljen s eksplozivnim rastom uporabe mobilnih uređaja i aplikacija, širokopojasnog interneta, društvenih mreža i naprednom analitikom, drastično mijenja ICT potrošnju i industriju kakvu poznajemo, moglo se čuti na današnjoj konferenciji IDC Cloud Computing 2011, koja je okupila oko 180 vodećih stručnjaka iz različitih grana industrije. Evolucija od uslužno-orijentirane arhitekture u posljednjih 10 godina, preko uslužnog računalstva i virtualizacije, prelazi u fazu „oblaka“, koja će obilježiti iduće razdoblje računalstva..

Nedavno objavljena studija o tehnološko-tržišnim projekcijama, „IDC Predictions 2011: Welcome to the New Mainstream“ navodi kako će upravo računalstvo u oblaku, tijekom ove i sljedeće godine, prijeći iz statusa ranog usvajanja u segment rane većine životnog ciklusa tehnologije. Tako će model, u kojem su posjedovanje, nadzor i održavanje IT infrastrukture odvojeni od korisnika, i gdje IT usluga kao i struja i voda dolaze od vanjskog dobavljača, već u ovoj godini dostići vrijednost od oko 15 posto od ukupne globalne potrošnje na servere, sustave za pohranu podataka te aplikativni i razvojni softver.

„Udjel „oblaka“ u globalnoj potrošnje informacijskih tehnologija snažno će rasti. Očekuje se da će vrijednost javnih IT usluga „u oblaku“ 2014. godine dostići 55,5 milijardi dolara. Što se domaćeg tržišta tiče, lokalne IT tvrtke općenito još uvijek nisu potpuno iscrpile postojeće poslovne modele, odnosno tek je nekolicima njih već prisutna na tržištu s rješenjima temeljenim na računalstvu u oblaku. To potvrđuje i vrijednost domaćeg „cloud“ tržišta, koja je u 2009. godini iznosila tek oko 10 milijuna kuna“ – rekao je na konferenciji Boris Žitnik, direktor i glavni analitičar tvrtke IDC Adriatics, nadovezujući se kako je računalstvo u oblaku u globalnim okvirima glavni tehnološki trend već nekoliko godina, no prava revolucija se tek očekuje.

 – Vjerujem da će tradicionalni poslovni modeli mnogih tvrtki biti globalno pod velikim pritiskom, budući da „cloud“ dobavljači nemaju povijesnog nasljeđa koje treba štititi. Model infrastrukture kao usluga (IaaS) je već počeo ozbiljno nagrizati tržišni udjel velikih hardverskih dobavljača, dok je softver kao usluga (SaaS) dominantan strateški model divova kao što su Microsoft, Oracle, IBM ili SAP. Kako SaaS na neki način „kanibalizira“ njihovu postojeću ponudu, bit će vrlo zanimljivo gledati razvoj situacije i tranzicijske strategije tih tvrtki – dodao je Sven Marušić, direktor tvrtke InfoCumulus.

Računalstvo u oblaku omogućilo je pojavu sasvim novih tvrtki koje puno učinkovitije upravljaju troškovima proizvodnje, a komercijalni uspjeh temelje na potpuno drugačijim osnovama od svojih prethodnika. Stoga je za očekivati kako ćemo tijekom 2011. godine vidjeti prve značajnije ponude i marketinške kampanje na hrvatskom tržištu, pogotovo od strane telekomunikacijskih operatera, koji vide računalstvo u oblaku kao sljedeću nišu za širenje poslovanja.

Tijekom konferencije stručnjaci domaćih i stranih tvrtki predstavili su mogućnosti rješenja računalstva u oblaku, poput ICT upravljanja i multisourced okoliša, izgradnju i upravljanje aplikacija i infrastrukture te pitanja sigurnosti i integracija za eru „oblaka“. Tako je Dejan Rodiger, stručnjak tvrtke HP Hrvatska predstavio pristup računalstvu u oblaku kroz izgradnju privatnih ili javnih „oblaka“ transformacijom postojećeg podatkovnog centra ili korištenjem usluga „u oblaku“.

 Suavi Gueney HP, predstavio je dva modela usluge ispisa u oblaku, kroz ispis u javnom oblaku vezan uz HP ePrint uređaje te ispis u privatnom oblaku ePrint Enterprise s podrškom ispisa s BlackBerry uređaja.

Igor Marulić, Hrvatski Telekom, predstavio je usluge „u oblaku“ za poslovne korisnike, kao što su podatkovni centar, informatička oprema, Office e-pošta, Office intranet i fax, Net Phone i Hosted Call Centar te planove za budućnost kroz usluge virtualizacije, kao što su Virtual Private Server Hosting, Virtual Desktop Services te Application Store.

Microsoftov stručnjak za računalstvo u oblaku Ratko Mutavdžić je predavanje posvetio izgradnji privatnog podatkovnog centra s rješenjima Windows Azure, Windows Server, Hyper-V i System Center platformi, istaknuvši da put u računalstvo u oblaku počinje s arhitekturom privatnog oblaka, koji pokreće i dinamički upravlja IT resursima za poslovne jedinice.

Predstavljajući rendove računalstva u oblaku, Christoph Schwaiger, voditelj programa za „Cloud“ tvrtke IBM CIE, pokazao je niz specifičnih industrijskih rješenja i platformi „u oblaku“, koje će tvrtkama pomoći u smanjenju operativnih troškova te kako su se korisnici snašli u praćenju trendova računalstva u oblacima.

Zaključujući konferenciju, Martina Herceg Jungić, sistemski inženjer tvrtke Cisco Systems Hrvatska, održala je predavanje „Gdje žive oblaci“, demonstrirajući odliku „oblaka“ da nude aplikacije, usluge, infrastrukturu podatkovnog centra te svih resursa samom podatkovnom centru, na zahtjev i po potrebi.
               
(Dodatne informacije na www.idc.com.)
8.2.2011.