Microsoft Windays2011

Problemi u Oblaku - prvog dana Microsoft Windays2011 konferencije predstavljen je Microsoft Office365, dobro poznato Microsoft rješenje officea ali ovaj put u Oblaku.
Najavljena je i jedna Kiosk verzija za one koji će samo povremeno i veoma ograničeno koristiti Office. Naravno, biti će jeftinija. Ideja da se plaća samo ono što se koristi i onoliko koliko se koristi, sigurno će naći mnogo poklonika u ovim kriznim vremenima. Ostaje da se vidi je li to ujedno kraj piratsva ili će crno tržište brzo naći odgovor.

Nakon prezentacije odmah su postavljena neka pitanja, koja su odražavala zabrinutost prisutnih

Krajnji korisnici su pitali, nije li to potpuna predaja Microsoftu, jer bi on, u tom slučaju, imao pristup svim podacima krajnjih korisnika. Odgovor je, kažu u Microsoftu, u ugovorima koje korisnik potpisuje sa Microsoftom. Nadam se da to nije samo ona kvačica, koju morate uključiti da instalacija prođe dalje i kojom se uglavnom štiti Microsoft.

Kako spriječiti krađu tih podataka i hakerske napade? Kažu, većim nivoom sigurnosti kako na strani korisnika, tako i na strani Microsofta. Pa u bankama to već odavno funkcionira.

Što je sa zastojima, brzinom pristupa vlastitim podacima? Microsoft priznaje da neće sve uvijek funcionirati 100 posto, ali tu negdje. U tu svrhu Microsoft je u tri data centra već uložio oko 5 milijardi dolara, od toga samo za Office365 oko 2,8 milijardi. Jedan je u Dublinu, jedan u Chicagu, a treći negdje u Aziji. Nadam se da nije u Japanu pokraj kakvog nuklearnog reaktora.

Informatičari i administratori sustava bili su zabrinuti za svoja radna mjesta, jer prestaje ili se drastično smanjuje, potreba za njihovim uslugama. Iako Microsoft naglašava da otpadaju troškovi održavanja i priznaje da se gubi potreba za lokalnim administratorima, uvijek će trebati netko da sustav podigne i uspostavi sve normalne servise. Obujam posla se svakako širi i u svijetu nedostaje informatičara ili se preskupo plaćaju.

Na neka pitanja već sada Microsoft ima odgovore, ali jedno je jasno - tehnologija ide naprijed. Svi će morati ići ukorak sa vremenom ili ispasti iz trke.

Tportal i Internet explorer 9 - Prvi portal koji je optimiziran za Internet explorer je tportal, jedan od tri najposjećenija u Hrvatskoj. Microsoft je najavio u sljedećem periodu i neke druge portale, u kojima se sada slično radi. Optimizacija bi trebala posjetiteljima olakšati pretraživanja sadržaja, telefonskog imenika, karte gradova. Također svakodnevni posjetitelji će moći koristiti određene ubrzivače.

Fićo po cijeni BMW-a - Drugog dana Windaysa11, prisustvovali smo veoma zanimljivom predavanju Marina Bezića iz tvrtke Concero, nekadašnjeg developera Microsofta. Naslov predavanja „Zašto prodajemo Fiću po cijeni BMW-a“ i drugi problemi u razvoju softvera,  bio je dovoljno zanimljiv da okupi popriličan broj razvojnih stručnjaka. U duhovitoj i zanimljivoj prezentaciji, ukazano je na sve probleme sa kojima se sreću developeri i programeri u razvoju novih aplikacija. Čest, naizgled brži put, nije i najbolji. Izostavljanje izrade specifikacija, nedovoljno testiranje aplikacija ili testiranja od strane klijenata, velika je greška, koji mnogi rade. Developeri time sebi u drugim fazama višestruko produžavaju vrijema razvoja, a korisnicima zadaju mnogo glavobolje.

Iz Rovinja za Infotrend Boris Pletikosa
6.4.2011.