Dražen Lučić: Imamo rješenja potrebna svijetu

Razgovarali smo s prof. dr. sc. Draženom Lučićem, predsjednikom Vijeća HAKOM-a o djelovanju i planovima agencije.
Uzme li se u obzir koliko hrvatskih tvrtki vezanih za softver, njegov razvoj i nadogradnju i dalje posluje, jasno je da je ICT jedna od najboljih gospodarskih grana.
Iako stanje nije kao prije pet-šest godina, na domaćem tržištu telekomunikacija svi operatori posluju pozitivno. Usprkos tomu što zapošljavaju visokoplaćene stručnjake te tvrtke nisu propale niti su ljudi dobili otkaz, što pokazuje se da je ovaj dio tržišta vitalan i žilav.

Klasična regulacija tržišta ne ostavlja puno prostora za nešto specifično no, HAKOM ima stručnost, vrijeme i novca kako bi u interesu hrvatskog društva i gospodarstva promicao razvoj ICT tehnologije. Predviđamo razvoj tržišta i pokušavamo stvoriti takvo okruženje da se to ostvari što brže.
HAKOM predviđa primjenu nekih novih tehnoloških rješenja u području ICT-a koja mogu imati učinka na razvoj gospodarstva pa pokušava stvoriti specifičan reguatorni okvir u kojemu bi bili što bolje zaštićeni interesi hrvatskog društva i gospodarstva. Kad govorimo o programu širokopojasnog pristupa internetu, pola od predviđenog iznosa - pedesetak milijuna kuna, namijenjeno je razvoju aplikacija. Sve aplikacije koje se primjenjuju u širokopojasnom pristupu izradile su naše, jednim dijelom male  ICT tvrtke. To je
hrvatska pamet. Taj novac ne samo da je ostao u Hrvatskoj nego te tvrtke tako dobivaju reference za svoje proizvode koje onda mogu prodavati i izvan granica.

Cijeli intervju možete pročitati u novom izdanju Open InfoTrenda 198.
27.3.2015.