Fiskalizirani računi od sada u SMS poruci

Poznata mobilna fiskalna blagajna FiskalPhone u najnovijoj inačici nadograđena je još jednom inovativnom mogućnošću, koja je ponovo ističe ispred ostalih dostupnih rješenja. Od sada je fiskalizirane račune moguće kupcu izdati i slanjem SMS poruke.
Među 250 milijuna SMS poruka, koliko se mjesečno pošalje u Hrvatskoj, uskoro bi se mogli naći i maloprodajni fiskalizirani računi. Ova mogućnost bit će posebno zanimljiva obveznicima fiskalizacije koji rade na terenu, a dnevno izdaju nekoliko desetaka računa, poput servisera, taksista, dimnjačara, masera i dr.
 
Postupak fiskalizacije prema poreznoj upravi i preuzimanja jedinstvenog identifikatora računa (JIR) vrši se bez obzira na kojem mediju se račun izdaje. Razmišljajući kako korisnicima smanjiti troškove i omogućiti da na postojećim telefonima ispune svoje obveze prema Zakonu o fiskalizaciji, programeri porečke tvrtke Infosit došli su do ove korisne ideje.
 
 
Prema čl. 15. Zakona o PDV-u, račun je svaka isprava prema kojoj porezni obveznik ili osoba kojoj on naloži obračunava isporučena dobra i obavljene usluge, bez obzira na to kako se ta isprava naziva u poslovnomu prometu. Zakon o fiskalizaciji propisuje način provedbe postupka fiskalizacije te podatke koje račun mora sadržavati.
 
 
Budući da FiskalPhone već od ranije podržava slanje izvještaja o dnevnom zaključku blagajne putem SMS poruka, tehnička implementacija bila je prilično jednostavna. Od porezne uprave zatražena je službena potvrda kako bi računi izdani putem SMS poruka mogli u potpunosti zamijeniti standardne, papirnate račune. Sve ukazuje da bi rješenje trebalo biti pozitivno.
 
 Nova funkcionalnost je putem besplatnog ažuriranja već dostupna i svim postojećim korisnicima, kojih je gotovo 3.000.
Osim putem SMS poruka račune je moguće izdati i na klasičan način, ispisom na mobilne prijenosne printere. Trenutno je aktualna promotivna akcija u kojoj se pod povoljnim uvjetima može nabaviti mobilni prijenosni printer Bixolon SPPR200II, a šestmjesečna licenca za korištenje aplikacije stoji samo 1 kn.
 
24.6.2013.