Hrvatska eTwinning zajednica – najuspješnija odgojno-obrazovna zajednica u Europskoj uniji

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je u Zagrebu 15. studenoga 2013. treću nacionalnu eTwinning konferenciju. eTwinning je program Europske komisije namijenjen učinkovitom uključivanju informacijsko-komunikacijske tehnologije u europske obrazovne sustave.
Program se provodi putem portala www.eTwinning.net namijenjenog međunarodnoj suradnji, učenju i usavršavanju odgajatelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika te djece i učenika u ustanovama za predškolski odgoj te osnovnim i srednjim školama. eTwinning je dio Programa za cjeloživotno učenje, najvećeg programa Europske unije u području obrazovanja i usavršavanja, a kojeg u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe EU.

Na konferenciji je sudjelovalo više od stotinu sudionika iz odgojno-obrazovnih ustanova iz cijele Hrvatske. Istaknuti stručnjaci govorili su o novostima u eTwinningu i o ostalim obrazovnim inovacijama te su predstavljeni primjeri dobre prakse.

Sudionike je uvodno pozdravila Antonija Gladović, v.d. ravnatelja Agencije za mobilnost i programe EU te se zahvalila odgojnim i prosvjetnim djelatnicima na sjajnim postignućima kojima su Hrvatsku smjestili u vrh europske eTwinning zajednice. Naime, hrvatska je odgojno-obrazovna zajednica najbrže rastuća eTwinning zajednica u Europi. Od svega  90-ak odgajatelja i učitelja koji su se pridružili eTwinning aktivnostima u prvoj godini našeg sudjelovanja, 2009. godini, broj eTwinnera u 2013. godini narastao je na gotovo 2000 odgojno-obrazovnih djelatnika iz 845 ustanova. Hrvatski sudionici zajedno imaju više od 760 projekata te dolaze iz više od 40% hrvatskih dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola. 
Budući da u 2013. godini završava sedmogodišnji Program za cjeloživotno učenje, gđa Gladović također je zahvalila odgojno-obrazovnim djelatnicima na uspješnom sudjelovanju naglasivši kako je hrvatska odgojno-obrazovna zajednica u okviru spomenutog programa sudjelovala u preko 1700 projekata ukupne vrijednosti oko 177 milijuna kuna. Procjenjuje se da je u programu sudjelovalo preko 14.500 pojedinačnih sudionika.

Dunja Babić, koordinatorica Nacionalne službe za podršku eTwinningu
, predstavila je planove za daljnje jačanje i razvoj portala eTwinning u okviru novog programa Unije namijenjenog obrazovanju, usavršavanju, mladima i sportu – programu Erasmus+. U okviru novog programa eTwinning će pružati brojnije i poboljšane mogućnosti za profesionalni razvoj odgojno-obrazovnih djelatnika u smislu brojnijih online tečajeva i materijala za samostalno učenje.

Na konferenciji su  dodijeljene nagrade COMET najboljim projektima u školskoj godini 2012./2013.
Nagradu Comet u kategoriji predškolskog odgoja i nižih razreda osnovne škole osvojio je učitelj engleskog jezika Tomislav Pavlović iz Osnovne škole Ludina za projekt „Farming around Europe“. U kategoriji viših razreda osnovne škole nagradu Comet osvojila je nastavnica informatike Iva Naranđa iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec za projekt „Sustainable Energy - Clean Energy for the Future“, a nagradu Comet u kategoriji srednjih škola osvojila je nastavnica informatike Mihaela Kelava iz Gimnazije Bjelovar za projekt „View from my perspective: Be a member of my family“.
Nagradu eTwinning bonton osvojio je Boris Vražić, učenik Osnovne škole Goričan. Riječ je o natječaju organiziranom za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi se nagradio najbolji rad na temu primjerenog ponašanja na eTwinningu.
Svi dobitnici nacionalnih nagrada otputovat će u Bruxelles na radionicu eTwinning u učionici budućnosti, a na kojoj će imati priliku usavršiti svoja znanja i vještine.
16.11.2013.