IT podrška izbornom sustavu

S obzirom na velik broj ljudi koji se služe internetom i brojne e-servise državne uprave, ožda je vrijeme da počnemo razmišljati i o e-glasanju. Uz smanjenje troškova e-glasanjem se značajno unapređuje izborni proces jer je sve više građana koji su voljni sudjelovati u izborima.
Sustav glasanja oslanja se na estonsku elektroničku osobnu iskaznicu koja je zapravo smart kartica te jamči sigurnu autentifikaciju i povezivanje s digitalnim potpisom koji izdaje estonska službena infrastruktura javnog ključa. Glasanje putem interneta građanima je dostupno od šestog dana prije izbora, a tijekom tog razdoblja glasači mogu i nekoliko puta promijeniti svoj odabir. Popularnost glasanja putem interneta u Estoniji raste iz godine u godinu tako da je na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament tu svoju građansku dužnost obavilo putem interneta više od 31 posto Estonaca.

Slovenija je prošle godine najavila zakon kojim će se omogućiti elektroničko glasanje od 2015. godine. Znači, nakon testiranja prvo glasanje putem interneta kod njih bi se trebalo primijeniti već ove godine. Slovenci kao osobitu prednost upravo ističu estonski primjer gdje je izlaznost značajno povećana nakon uvođenja elektroničkog glasanja. Dakle, uz smanjenje organizacijskih troškova unapređuje se i sama provedba izbora jer je više građana voljno sudjelovati u izborima glasanjem na taj način. Ipak, u svjetlu povećanog trenda napada na računalne sustave posljednjih godina postavlja se pitanje je li moguća kompromitacija takvog sustava čije bi posljedice bile nesagledive.

Branimir Lambaša

Cijeli članak pročitajte u novom broju Open InfoTrenda 198.
25.5.2015.