Ivan Vidaković: Ne možemo očekivati napredak dok ne promijenimo sustav vrijednosti

Donosimo intervju s Ivanom Vidakovićem, direktorom Microsofta Hrvatska koji govori o izazovima koje donosi takozvano otvoreno društvo.
Autor: Ivan Vidaković
Otvoreno društvo je širok pojam koji se temelji na otvorenom sudjelovanju svih društvenih sudionika u procesima razvoja države.
No, jedan od bitnih elemenata je otvorenost koju podržava javna uprava i koja je uvjet za uspostavljanje paradigme u kojoj je država osnovana zbog građana i ispunjava ciljeve koje građani od nje očekuju. Danas se to popularno naziva otvorena javna uprava ili Open Government, što je jedan od glavnih ciljeva gotovo u svim demokratskim zemljama. Koncept otvorene javne uprave nužno uključuje transparentnost, sudjelovanje i uključenost.

Za mene otvoreno znači da svatko u društvu ima jednaku šansu pristupa informacijama, od obrazovanja do sudjelovanja u društvenom razvoju. Pritom dijelim ljude na one koji mogu iskoristiti društvene šanse i na potrebite. Ono što je dobro u hrvatskom društvu jest da oni koji mogu pomažu onima koji ne mogu i tu vidim važnu kariku otvoreosti i solidarnosti.

Kao što je nekad temeljno ljudsko pravo bilo imati osnovno obrazovanje, danas je temeljno ljudsko pravo imati pristup internetu, jer ako nemate pristup internetu nemate pristup informacijama, ako nemate pristup informacijama teško možete biti dio otvorenog društva.

Cijeli članak pročitajte u novom izdanju Open InfoTrenda 198.
13.4.2015.