Kako funkcionira e-Građanin

Prvi sustav koji je hrvatskim građanima trebao olakšati komunikaciju s državnim tijelima i obavljanje administrativnih poslova bez obilaženja brojnih šaltera, pokazao je nakon početnih dječjih bolesti i ciljane rezultate.

Krajem prošle godine objavljen je podatak da je do tog roka putem e-Građanina poslano milijun e-Poruka kojima već trinaest ustanova komunicira s građanima, a najviše, preko 20 posto, stiglo je s adrese Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Od aplikacija je najtraženiji Osobni korisnički pretinac kojim se služi oko 55.000 građana, a sad mu se može pristupiti i mobilnim aplikacijama iOS i Android koje je dosad  preuzelo oko 3500 korisnika.

Početkom godine predstavljena je i novost u sustavu e-Građanin - pristup usluzi e-Matica tako da građani mogu doći do osobnih podataka iz državnih matica i knjiga državljana i dobiti ispis dokumenata u elektroničkom obliku.

To je iskorak u reformi državne administracije i pozitivan primjer u kojem bi smjeru trebala ići komunikacija građana s tijelima državne uprave. Iako je to mali korak prema možda i idealističkom elektroničkom sustavu koji će građanima omogućavati da najveći dio poslova zbog kojih se danas čeka na šalterima obavljaju od kuće, zasad je dnevno prijavljenih korisnika ipak premalo za sustav koji bi im kao svakodnevni servis olakšao život. Problem možda leži u činjenici da nije provedena marketinška kampanja na nacionalnoj razini pa građani nisu potaknuti da iskoriste taj e-servis.

Iako Mađarska Hrvatskoj vrlo rijetko služi kao zemlja koja bi nam mogla biti uzor, već sažeti pogled na uspostavljeni sustav eGovernment pokazuje da je riječ o rješenju koje je mnogo naprednije od primijenjenog u Hrvatskoj. Uvođenjem tog sustava u Mađarskoj smanjen je broj institucija, a time i broj zaposlenih u tijelima javne uprave. To je bila prepreka koju su Mađari očigledno uspješno svladali, dok je to kod nas još u domeni znanstvene fantastike. Možda bi ipak mogli malo češće pogledati kako se stvari rade na sjevernoj strani rijeke Mure.

LB


Cijeli članak pročitajte u novom broju Open InfoTrenda 198.
26.5.2015.