Klub 100 daje sve od sebe - Darko Gojanović

Razgovarali smo s prof. dr. sc. Darkom Gojanovićem, istaknutim članom plejade hrvatskih stručnjaka i znanstvenika koji predlaže kako reformirati zastarjelo i beskorisno visoko obrazovanje mladih da bi se što spreminje uključili u digitalnu i tehnološku budućnost.
Provjeravajući osnove za uspješnost mnogih ljudi uključujući i sebe došao sam do osnovne formule koja se zove klub sto. Što to znači? Raditi osamdeset do sto sati tjedno. To je najmanje dvostruko od regularnog radnog vremena. Zamislite raditi šesnaest sati dnevno! Pa, još vam ostaje osam sati da nešto pojedete i odmo- rite se. Uspjeh traži potpuni angažman, potpunu predanost poslu, apsolutnu ljubav prema onome što radite. Posao treba postati vaš život.

Ostvarite li vrhunski proizvod to će vas nositi kroz život, sretat ćete izvanredne ljude koji će vam obogatiti život, putovat ćete cijelim svijetom... samo tako se dolazi do uspjeha. Ti bezbrojni uloženi sati jamče kontinuitet rada i misli. Ako se tako ne radi onda imate start-stop model s puno praznog hoda gdje se čovjek ohladi. A čovjek kao i stroj treba biti u stalnom pogonu inače se puno vremena izgubi na zagrijavanje i podsjećanje gdje ste jučer stali.
Razgovarao sam o tome s jednim inže- njerom koji je u Silicijskoj dolini radio na razvoju novog računala i pitao ga što ga motivira, koji mu je cilj? Odgovorio je -želim promijeniti svijet.

Koncept otvorenog izvora je fundamentalan za ubrzani i kvalitetniji razvoj tehnologija kroz sudjelovanje mnoštva ljudi. Primjerice, mi u Hrvatskoj trebamo svima otvoriti što više projektnih dokumentacija. To je počelo s Linuxom koji je u svoje doba napravio velik utjecaj na kvalitetu i cijenu računalstva.

Naša poduzeća i sveučilišta trebaju sudjelovati u tom procesu otvorenosti. Treba se umrežiti i dijeliti znanja pa makar u nekom ograničenom obujmu. Htio bih, primjerice, vidjeti ostvarenje distributivnog centra za robotiku i automatizaciju između naših vodećih fakulteta i industrije gdje će se ostvariti maksimalna otvorenost dijeljenja znanja kako bi se omogućio ubrzani razvoj, rast i konkurentnost na svjetskom tržištu.

Cijeli intervju možete pročitati u novom izdanju Open InfoTrenda 197.
15.1.2015.