Otvorena konferencija o elektroničkom poslovanju u gospodarstvu i upravi „e-biz2015“

U organizaciji tvrtke Case d.o.o. iz Rijeke, danas je u Zagrebu otvorena konferencija o elektroničkom poslovanju e-biz2015  koja je okupila više od 200 posjetitelja.
Božo Zeba, Voditelj Službe za podršku korisnicima iz Ministarstva uprave predstavio je projekt eGrađani čiji je cilj modernizirati, pojednostaviti i ubrzati komunikaciju građana i javne uprave te povećati transparentnost javnog sektora. Zeba je naveo e-usluge koje su trenutno u pripremi: e-Savjetovanje (Ured za udruge VRH), Metaregistar (Ministarstvo uprave), e-Pomorac (Ministarstvo pomorstva,prometa i infrastrukture) , e-Obrt (Ministarstvo poduzetništva i obrta) i e-Potvrde o braniteljskom statusu (Ministarstvo branitelja). „Daljnji planovi su pristupanje definiranju uvjeta i načina za dobivanje ovlasti za korištenje sustava za vlastitu maloljetnu djecu, pristupanje definiranju mogućnosti registracije korisnika u inozemstvu radi izdavanja vjerodajnica ePass i mToken, pristupanje definiranju mogućnosti provođenja elektroničkog plaćanja upravnih pristojbi te daljnje operativno uključivanje novih usluga“, naglasio je Zeba.

Uslijedilo je predavanje Marija Potlačeka i Zlatka Čovića koji su predstavili Metaregistar kao kolaboracijski alat u razvoju e-uprave čiji je voditelj Ministarstvo uprave. Metatregistar predstavlja alat za inventuru svih gotovih javnih registara s njihovim podacima i već realiziranim načinima povezivanja. Popisuje i službene evidencije koje se vode na papiru radi pružanja cjelovitog pregleda informacija koje se prikupljaju te kao takav prikuplja podatke samo jednom i to u elektroničkom obliku kako bi se što lakše i učinkovitije donijele informirane odluke o sustavu javnih registara i državnoj informacijskoj infrastrukturi.

Portal otvorenih podataka predstavio je Zoran Luša iz Ministarstva uprave koji je naveo razloge za otvaranje podataka poput transparentnosti i odgovornosti u smislu osnaživanja građana da koriste svoja demokratska prava, povećanja odgovornosti javne uprave i donošenja boljih odluka u javnom interesu kao i uklanjanja neravnoteže u odlučivanju zbog nedostatka informacija. Da podsjetimo, portal otvorenih podatka predstavljen je 19. ožujka, tako da se podaci s portala već mogu koristiti. Više saznajte na https://data.gov.hr .

Prof. dr. sc. Slavko Vidović
iz tvrtke InfoDom koja je ujedno bila i zlatni pokrovitelj konferencije održao je predavanje na temu „Open4Smart: od e-Business usluga do sveopće inteligencije i agilnosti“ „Era inicijalne digitalizacije procesa povezanih sa dokumentima i podacima završila je e-Uslugama čiji je rezultat veliki broj Open-X sustava i Open inicijativa. U tu svrhu i za ubrzani razvoj digitalne ekonomije, poslovni modeli postaju ključno sredstvo, a „business process execution“ ključna sposobnost sustava.“, naglasio je  Prof. dr. sc. Slavko Vidović.  „Novi tipovi znanja i usluga služe za više razine djelovanja povezanih za tumačenje kompleksnosti iz velikih količina podataka. Cloud Computing, Mobile Computing, Big Data, Social Networks i Internet of Things danas su u širokoj implementaciji, ali donose i jedan novi svijet baziran na digitalizaciji. Sve postaje Smart: Smart Enterprise, Smart Government, Smart City, Smart Society „ dodao je Vidović.  „Vrlo povezana i sinkronizirana suradnja vlada, gospodarstva i sveučilista postaje kritično pitanje za nacionalni razvoj i često se prikazuje kao Triple Helix model. Oko tih subjekata javljaju se i  ostali subjekti te se time kreira ambijent Smart Society kao osnovice za gospodarstvo temeljeno na inovacijskim faktorima te za Smart Government, Smart City, što znači da smo od Open prešli na Smart sustave“, zaključuje Vidović.

Damir Sušanj
, viši stručnjak za informacijsku tehnologiju iz HAKOM-a predstavio je HAKOM-ov projekt eAgencija koji donosi transformaciju nastupa i načina rada HAKOM-a primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije uz osiguranje jedne pristupne točke s atraktivnim servisima za korisnike, a s ciljem postizanja što veće učinkovitosti, optimalnog korištenja sredstava i kvalitetnog pružanja raspoloživih usluga. 

Projekt eŠkola
predstavila je Andrijana Prskalo Maček iz Carneta te prisutnima izložila o digitalnoj zrelosti naših škola koja iznosi trenutno 10%, a cilj je dostići 50% razine digitalne zrelosti osnovnih i srednjih škola.

Darko Gulija
se u svom izlaganju osvrnuo na EU Direktivu o eRačunu u javnoj nabavi te EU i HR aktivnostima na izradi Europske norme eRačuna.
"Ukupni efekti integriranog procesa javne nabave mjere se u milijardama kuna i njihovo propuštanje također predstavlja potpuno nepotreban trošak. Svi preduvjeti za uspostavu integriranog procesa javne nabave u sljedećih nekoliko mjeseci već postoje: potrebna je samo politička odluka da se krene, ostvare efekti te potakne gospodarstvo na brži izlazak iz recesije", izjavio je Gulija.

Ranko Smokvina
iz InfoExperta govorio je o osnovnim segmentima ePoslovanja (B2B, B2G i C2G) kao ključnog segmenta razvoja digitalne ekonomije i digitalnog društva.

O stanju i iskustvima vezanim uz eposlovanje i eRačun govorili su su Igor Zorko, direktor slovenske tvrtke ZZI, vodećeg ponuđača elektroničke mreže razmjene dokumenata (EDI) i elektroničkih usluga te solution provider za eLogistiku i razmjenu e-Računa za tvrtke u Sloveniji i  Aleksandra Miklavčič iz Uprave za javna plaćanja Slovenije.

Nakon predavanja održan je panel „Mogućnosti razvoja digitalne ekonomije“ kojeg je moderirao Darko Gulija iz tvrtke InfoDom.

U drugom dijelu konferencije bilo je riječi o eZdravstvu.
Ozren Pezo iz HZZO je govorio o stanju i razvoju eZdravstva te naglasio kako je Hrvatska u infromatizaciji primarne zdravtsvene zaštite s nacionalnom pokrivenošću eReceptom i eNaručivanjem jedna od naprednijih zemalja Europe. „Integriranost informacijskih sustava između primarne i sekundarne zdravtsvene zaštite još nije zadovoljavajuća“, dodao je Pezo.

Dr.sc. Tamara Poljičanin, dr.med iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavila je CroDiab registar, alat za unaprijeđenje zdravstvene skrbi.

Od stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje moglo se čuti o nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja raka (Maja Vajagić) i povezivanju bolničkih informacijskih sustava na CEZIH (Andreja Matkun).

Nove eUsluge za bolnice predstavila je Kristina Topčić iz tvrtke IN2.
prvi dan konferencije zaključen je predavanjem Vedrana Papeša iz Visoke škole za primjenjeno računarstvo „Traganje za definicijom otvorenog zdravstva“ u kojem tvrdi da definicija otvorenog zdravstva treba obuhvatiti sve razine, konvencije uzimajući u obzir da otvoreni podaci ne sadrže osobne podatke te također treba uskladiti terminologiju.
Ana Mišić 
30.3.2015.