Otvoreni oblak

Odabir cloud platforme izazov je za manje tvrtke koje nemaju odgovarajuće IT stručnjake
Autor: Mate Strgačić

Cloud je sigurno jedan od najeksploatiranijih pojmova u današnjem IT svijetu. Lokalni se servisi prebacuju na različite oblačne platforme čime se pokušavaju reducirati kapitalni troškovi implementacije složenih računalnih sustava. Takav model najviše odgovara manjim tvrtkama koje često nemaju početnog kapitala za ulaganje u takve sustave dok im je cijenate usluge plaćanjem mjesečne pretplate sasvim prihvatljiva.

Odabir odgovarajuće cloud platforme često može biti izazov za manje tvrtke koje nemaju zaposlene IT stručnjake iz tog područja, a željeli bi implementacijom takve platforme unaprijediti svoje interne procese. Tom se odabiru ni u kom slučaju ne bi smjelo prići olako jer jednom odabranu i u lokalno okruženje implementiranu cloud platformu, vrlo teško je zamijeniti nekom drugom s obzirom na to da je riječ o podlozi na kojoj leže svi drugi računalni resursi tvrtke.
Ako je ključni faktor u odabiru platforme otvorenost njenog koda, tada knjiga pada na tek nekoliko slova. Ukratko ćemo predstaviti tri cloud platforme koje zadovoljavaju uvjet otvorenosti i koje međusobno konkuriraju svojim mogućnostima. Možda vam imena platformi koje ćemo navesti ne govore mnogo, ali velika je vjerojatnost da ih svakodnevno koristite kroz web-usluge različitih providera, a da toga niste ni svjesni.

Cijeli članak pročitajte u novom broju Open InfoTrenda 197.
 
21.1.2015.