Otvoreni podaci iz izvornih registara

Interoperabilnost javnih registara temelj je uspostave elektroničkih javnih usluga i učinkovitog rada državne uprave. Otvorenost javnih podataka građanima i gospodarstvu preduvjet je da se te usluge iskoriste za uspostavu umreženog gospodarstva temeljenog na znanju te otvorenog informacijskog društva.
Svrha uvođenja Europskog okvira interoperabilnosti (EIF 2.0) je pružanje elektroničkih  usluga javne uprave građanima, gospodarskim subjektima i institucijama na svim razinama, čime će javna uprava modernizirati poslovanje, povećati efikasnost, sniziti troškove, povećati transparentnost poslovanja te povećati stupanj zaštite i povjerenja u podatke koje vodi.

Cilj uspostave informacijskog sustava metaregistra je omogućiti planiranje i upravljanje informacijama o državnoj semantičkoj imovini što će ujedno osigurati transparentnost upravljanja državnom informacijskom infrastrukturom te pridonijeti interoperabilnosti i koordinaciji u njenoj izgradnji i razvoju, posebno sustava javnih registara.

Autor: Darko Gulija (InfoDom)

Više pročitajte u novom broju Open InfoTrenda 198.
19.5.2015.