Šok budućnosti

Robotska revolucija koja će obilježiti 21. stoljeće omogućit će potpuno drukčiji način života i dalje produbiti jaz između bogatih i siromašnih. Trebat će vremena da se te promjene prihvate, ali neće ga biti, jer razvoj ide naprijed sve bržim koracima.
Autor: Gojko Nikolić

Jedan od pravaca razvoja čovječanstva u 21. stoljeću je stvaranje humanoidnih robota koji neće samo pomagati čovjeku u radu i životu već ga i zamijeniti u mnogim poslovima. Zbog toga se mnogo raspravlja o daljnjim pravcima razvoja humanoidnih robota i sve se više prihvaća podjela na:
  • ANDROIDE - nežive strojeve (slika 11a), čija je ženska inačica nazvana GINOLDA (slika 5b)
  • KIBORGE - organizme od umjetnih i prirodnih dijelova, tj.žive kreature s bioničkim ili mehatroničkim implantantima (slika 11c)
  • AVATARE - biološke humanoide stvorene genetskim inženjeringom (?) daljinski povezane s ljudskim umom čovjeka (slika 11b), a možda i virtualne robote.
Na pitanje hoće li prirodni čovjek nestati za nekoliko desetljeća, prof. dr. sc. I. Čatić je rekao:
"Predvidio sam da će prirodni čovjek potpuno nestati u roku od nekoliko desetljeća, tj. da će postati prošlost. Ono što se prije događalo u znanstveno-fantastičnim romanima, danas je stvarnost i teško je reći kuda će nas to dovesti."

Znanstvenik David Levy stručnjak za umjetnu inteligenciju predviđa da će do 2050. godine ljudi imati emocionalne i seksualne veze s androidima.

Cijeli članak pročitajte u novom broju Open InfoTrend 197.
30.1.2015.