IT Konferencija na slavonski način

Piše: Antun Divald

Od 2-4 2016.. rujna održana je  tradicionalno najveća regionalna  IT konferencija na područje Slavonije i Baranje -  KulenDayz IT Innovation Conference .  KulenDayzi su inicijalno realizirani 2008. godine na inicijativu Bernardina Katića koji je svojim radom kroz MS Community zajednici, točnije MS Community Osijek iznio ideju da se organizira sasvim drugačija i posve netipična IT konferencija na području Slavonije i Baranje.

Ovogodišnje KulenDayz organizirali su MS Community, BIO, Osijek Software City i PMI Udruga Hrvatske potpomognuti brojnim mladim i veselim volonterima.

KulenDayzi za razliku od ostalih IT  konferencija svojim okruženjem i ambijentom, te ležernom atmosferom  i pružaju svim posjetiteljima nezaboravljivo iskustvo.

Ovogodišnji KulenDayzi održani su u Streljani Pampas, mirnoj lokaciji na desnoj obali Drave u osječkoj Retfali.

Konferencija je po danima podijeljena na:

·          Predconference day

·          Conference day

·          Adventure day


Predconference day
je dan treninga, odnosno dan radionica. KulenDayz tim nam je pripremio četiri paralelne sekcije iz sljedećih područja:  CloudDevelopment, ItPro, ProjectManagment i Development.


Tomislav Lulić (Hema Solutions d.o.o), Omar Kudović (Microsoft BiH) i Srđan Stević (Univerzitet u Beogradu, Učiteljski fakultet)
u CloudDevelopment sekciji održali su zanimljivu radionicu Office 365, gdje su pokrili kompletnu instalaciju i konfiguraciju te Microsoft platforme.


Romeo Mlinar (Ekobit), Luka Manojlović (MA-NO d.o.o.), Ljubo Brodarić (Siemens SVC), Predrag Jelisijević (Računski centar Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu), Aleksandar Nikolić i Marin Franković
održali su na ItPro sekciji radionicu „Hibridni podatkovni centar za Windows Server 2016“ te predstavili najvažnija poboljšanja i mogućnosti novog Windows Servera 2016 sa naglaskom na kontekst stvaranja hibridnog oblaka korištenjem ovog serverskog OS-a u kombinaciji sa Microsoft Azure. Svi polaznici radionice stekli su znanja kako nove funkcionalnosti iskoristiti u postojećim on-premise infrastrukturama, te kako istu proširiti sa Microsoft Azurom.


Stanislav Strešnjak (Siemens CVC, ETF Osijek)
  i  Nenad Bestvina (Spin informatika) na PM sekciji su detaljno objasnili  dvije trenutno najkorištenije PM metodologije - Waterfall i Agile. Kroz mnoštvo konkretnih primjera, korak po korak uz sudjelovanje publike prezentirali su prednosti i  nedostatke pojedine metodologije u stvarnim situacijama te pokazali kada treba koristiti koju u cilju konačnog uspjeha projekta.


Dobriša Adamec (CITUS) i Ivan Curić (CITUS)
napravili su detaljnu prezentaciju nove ASP .NET Core tehnologije, Angulara 2 i već dobro poznatog Reacta. Dobriša nas je u vrlo kratkom  vremenu naučio kako od početka, uz pomoć Visual Studio Code, napraviti svoju prvu ASP.Net Core aplikaciju. Ivan nas je proveo kroz „drugačiji“ Angular 2 te nas u kratkom vremenu  jednostavno i intuitivno naučio koristiti novi framework. Igor Horvat (Hammer) iskustvenim je primjerima upozorio na sve dječje bolesti navedenog frameworka.

Nakon  Ivanovog predavanja, Dobriša je održao završi dio FrontEnd radionice te nas podučio kako svoje stare projekte vrlo jednostavno možemo modernizirati koristeći React.


Conference day (konferencijski dan)
započeo je svečanim otvaranjem, pozdravnom riječi direktora konferencije Bernardina Katića, nastavio je Bela Ikotić iz Osijek Software City-a prezentirajući rezultate poznatog istraživanja http://softwarecity.hr/istrazivanje/osijek-software-landscape-2016/ o razvoju IT industrije u Gradu Osijeku. Uz njega, uvodne riječi držali su još i Tomislav Jakopec i Tomislav Bronzin.

Konferencijski dan je ponudio 7 paralenih sekcija za sve posjetitelje konferencije: Data, CloudDevelopment, ItPro, ProjectManagement, Development, Design, OpenSession.

U fizičkoj nemogućnosti praćenja svih sekcija na osnovu predkonferencijskog dana odlučili smo posjetiti sljedeća predavanja:


Dobriša Adamac (CITUS) započeo je Development sekciju predavanjem: Obračun kod FrontEnd korala gdje je svojim iskustvom pokušao riješiti nas čestih dvojbi: Kojih frontend framework odabrati za koji tip problema i projekta?


Nenad Trajkovski  (Crodux-Derivati d.o.
)  održao je vrlo uspješnu prezentaciju na temu koja je često najbitniji dio razvoja jednoga softverskog proizvoda – Kako napraviti ispravnu funkcionalnu specifikaciju za developere? Predavanje je bilo vrlo poučno i u navratima duhovito potkrepljeno stvarnim situacijama sa naglaskom na odgovornošću pojedinih rola i  potrebnih koraka za ispravnu specifikaciju zahtjeva.


Mirna  Koričan (ZSEM)
održavala je predavanja na temu:  Poslovni i privatni život – ravnoteža, neravnoteža ili konflikt koja je na ležeran način pokušala objasniti kojim mehanizmima možemo uskladiti work life balance i work life conflict situacije te prepoznati uzroke i posljedice pojedinih metoda. Važnost uspostavljanja ravnoteže privatnih i poslovnih obveza postao je primarni problem u IT koji dovodi do velikog stresa te smanjuje efikasnog u radu.


Davor Šimek (Inchoo)
na Development sekciji objasnio je i konkretnim primjerima pokazao kako pomoću PHP Built in web servera možemo brzo i jednostavno uspostaviti API server za mobilne aplikacije.     

Paraleno sa Davorom, na CloudDevelopment sekciji, Tomislav Bronzin (CITUS) secirao je Microsoft Business Application Platform i konkretnim primjerima prikazao kako uz minimalno ili ništa programiranja je moguće razviti konkretna IT rješenja u Cloudu korištenjem PowerBi, PowerApps & Microsoft Flow koja uz Microsoft Common Data modul za mogu koristiti konkretne gotove komponente. .

Nakon Davora i Tomislava na CloudDevelopment sekciji Tomislav Tipurić (Microsoft) održao je predavanja Open Source i Azure – što je novo?  Govorio je o OSS tehnologijama u Azureu, suradnji Microsofta i RedHat-a radi pokretanja SQL servera i svemu ostalo što nas čeka u sve većoj tendenciji sudjelovanja Microsofta u Open source zajednici.


Paralelno sa Tomislavom, Andrej Radinger
(Mobendo),  je na PM sekciji,  kroz svoju životnu priču,  za koju je nedavno dobio priznanje u USA, prikazao napore i teškoće prilikom pokretanje Startupa, odnosno ulaska u poduzetničke vode.


Andrej se nakon svog predavanja  pridružio  Borisu Raušu (Bamboo Lab), Vlatku Vlaheku (Prototyp), Nini Šindija (Microsoft Hrvatska) i Siniši Perović (Microsoft Srbija) na PM panelu koji je moderirao Nenad Bestvina. Panel  je prezentirao publici izazove koji ih u prilikom početka startupa čekaju. Formulirane su i preporuke kako da Republika Hrvatska postane uspješna zemlja startupa.


Project Managment sekciju nastavio je Stanislav Strešnjak (Siemens CVC)
, te uz pomoć Mirne Koričan Lajtman u MarchMallow kreativnoj radionici dodatno opustio veliku cijelu dvoranu. Uz ležeran i duhovit pristup svi su mogli naučiti da su djeca u slaganju modela uz zadane uvjete daleko uspješnija nego odrasli I da im to omogućuje njihove neizmjerena urođena kreativnost .

Za kraj Conference day-a posjetili smo ponovno CloudeDevelopment sekciju gdje je Hrvoje Kusolja (3 PRO) objasnio i praktičnim primjerima prikazao  što su to CloudPBX, LockBox, Delve Analytics i ostali servisi dostupni kroz novi Office 365 ES paket.

Uz predavanja za IT stručnjake  KulenDayza ugostili su i KulenDayzKidz konferenciju. Ova konferencija ja namijenjena za male lumene i buduće IT-evce. Zamišljena je kao radionica gdje djeca kroz igru razvijaju svoje sposobnosti. KulenDayzKidz je vodila Željka Knezović (Mobendo) koja je koristeći veselje, znatiželju, razigranost i neiscrpnu energiju  svih mladih sudionika usmjerala ih kroz radionice.


Oton Lucić
održao je predavanja na teme: „Surfanje po internetu može biti korisno i zabavno“ te „Kako provesti vrijeme bez računala“. Krešimir Lulić educirao je najmlađe kako iskoristiti sve potencijale računala u glazbi. Leo Tot prikazao je prve korake u izradi video igara. Marin i Toni Ivanković prikazali su korištenje tehnologija uz Pokemone.

Dora Jakopec je kroz radionicu prikazala tehnologije i alate za izradu aplikaciju.

Stanislav Strešnjak animirao je djecu igrom Izazov sljezovog kolačića.


Za kraj KulenDayzKidza Pavel Strešnjak educirao je najmlađe polaznike o Arduino programiranju.

Nakon dva dana radionica i predavanja, KulenDayzi su krenuli putem svojeg ležernijeg pristupa.


Speaker Idol
, natjecanje u kratkim predavanjima na slobodnoj temi vodio je Adis Jugo koji je  uz pomoć tročlanog žirija i publike koja je uživala u In the Sofa ambijentu odlučio pobjednicu natjecanja. 

Conference day završio je KulenDayz Party-em čiji je vrhunac bio nastup MS Community banda.

Zadnji dan konferencije, Adventure Day održan je u  Zlatnoj Gredi. Adventure day ne sadržava radionice niti predavanja nego je u potpunosti posvećen druženju i zabavi svih sudionika konferencije.

Nakon dva dana posjeta KulenDayzima moramo istaknuti da su  uz minimalne resurse svi članovi i volonteri KulenDayz teama prezentirali ljepotu slavonske prirode, opuštenost, inovativnost, druželjubivost  uz istodobno veliki broj kvalitetnih predavanja i radionica kojima se ne bi posramile niti najveće IT konferencije.

Ostaje nam samo za pitati se, kad će sljedeći KulenDayzi?

14.9.2016.