Predstavljen VoLTE poziv

Vipnet je danas na konferenciji za medije demonstrirao VoLTE poziv i najveće brzine u mobilnoj i fiksnoj mreži.
Predstavljena je brzina od 300 Mbit/s za mobilnu 4G+/LTE mrežu i pomoću novog Docsis 3.1 standarda brzina od 2,1 Gbit/s za fiksnu mrežu što je trenutno u Hrvatskoj najveća brzina i za jedan i za drugi segment, ali građani će moći korstiti do 1Gbit/sec u prvoj fazi razvoja.

Jedini problem je što trenutno na tržištu ne postoje takvi mobiteli koji podržavaju tako velike brzine, a iz neslužbenih izvora saznajemo da bi se novi flagship uređaji vodećih brendova (primjerice Huawei, HTC, Samsung Note..) koji bi mogli podržavati tu funkcionalnost mogli pojaviti krajem godine. Koliko ste samo puta izgubli živce čekajući da se uploada youtube što je pokazatelj da se korisničko iskustvo konstantno mora poboljšavati, a tu činjenicu potvrđuje i nedavno istraživanje koje je za Vipnet provela agencija Prizma, a prema kojem su brzina interneta i kvaliteta mreže bitni za gotovo 75 posto ispitanika.

Zanimljivo je istraživanje Ericssona u kojem se navodi da je razina stresa koja nastaje prilikom mobilnog kašnjenja usporediva s gledanjem horor filma ili rješavanjem matematičkog zadatka. Porast podatkovnog prometa na globalnoj razini podrazumijeva snažne investicije u mrežne kapacitete kako bi bilo moguće održati i poboljšati razinu korisničkog iskustva. U Vip mobilnoj mreži danas gotovo 35 posto prometa otpada na LTE, a razvoj mobilnih mreža prati eksplozija podatkovnog prometa. Kako Vipnet konstantno ulaže u poboljšanje svojih usluga te nastoji zadržati vodeću poziciju po zadovoljstvu korisnika u Hrvatskoj današnjom demonstracijom je pokazao spremnost za primjenu najnovijih globalnih trendova u mobilnim i fiksnim mrežama. Saznali smo kako će do kraja godine Vipnet implementirati brzine do 300 Mbit/s najprije u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, a potom i u ostalim gradovima. U fiksnom segementu, cjelokupna je mreža spremna za nadogradnju na Docsis 3.1 standard jer očekuju se još samo modemi koji će to moći podržavati, a konkretnije količine terminala pomoću kojih ćemo moći surfati brzinama do 1Gbit/s možemo očekivati tijekom 2017. godine. VoLTE poziv (Voice over LTE poziv) demonstriran je konkretno na Samsung uređaju. LTE mreže su inicijalno bile predviđene samo za podatkovni promet dok bi se prilikom uspostave poziva, mreža modificirala na 3G ili 2G kvalitetu. Razvojem 4G tehnologije omogućena je i uspostava poziva u 4G okruženju što omogućava značajno bržu uspostavu poziva, gotovo u realnom vremenu, još bolju akustičku kvalitetu govora, ali i veći kapacitet mreže odnosno mogućnost apsorpcije većeg broja korisnika po pojedinoj baznoj stanici. A kada ćemo moći uspostavljati VoLTE ovisi o razvoju tržišta i terminala, odnosno o dovoljnom broju adekvatnih uređaja, drugim rječima i primatelj poziva i pozivatelj moraju imati uređaje koji podržavaju ovu funkcionalnost.

 
Ana Mišić
9.9.2016.