Regionalno okupljanje bankara i predstavnika IT tvrtki

Asseco SEE Hrvatska, je predstavnike banaka i IT tvrtki uključujući međunarodne FinTech-e okupio na sedmoj New Banking Vision konferenciji.
Iako najavljena kao lokalna, konferencija je privukla sudionike iz 8 zemalja, a glavne teme o kojima se raspravljalo bile su digitalna transformacija i moderne tehnologije. Namjera je bila učesnike upoznati s mogućnostima novih, inovativnih rješenja i iskustava za bankarsku industriju. New Banking Vision konferenciji, jedna od danas najvećih regionalnih bankarskih konferencija. Prvi put je organizirana prije 13 godina. Za sudionike šest do sada organiziranih konferencija predstavljala je mjesto susreta na kojem su dobivali informacije o zadnjim trendovima u bankarskoj industriji i razmjenjivali znanja i iskustva.
Od ove godine mijenja se koncept konferencije – umjesto jedne velike regionalne organizira se 6 manjih lokalnih konferencija. Hrvatska New Banking Vision konferencija prva je u nizu lokalnih konferencija u organizaciji Asseca SEE.

Sudionici, njih više od 180, ipak nisu bili samo iz Hrvatske. Uz domaće bilo je i dosta sudionika iz drugih zemalja, a najviše iz Slovenije, Srbije i Poljske. Keynote govornik Michał Panowicz iz Nordee u svojoj prezentaciji o digitalnoj transformaciji govorio je o iskustvima razvoja digitalnih strategija na jednom od najnaprednijih bankarskih tržišta – skandinavskom. Panowicz smatra da je digitalizacija žila kucavica bankarskog poslovanja te da je digitalna transformacija neophodna za opstanak na tržištu i moguća u periodu od 18-24 mjeseci, ako je temeljena na pravom pristupu. Smatra da su osnova transformacije računi, plaćanja, depoziti, krediti i investicije na kojima treba biti fokus u početnim fazama. Korisničko iskustvo, lojalnost, privlačenje novih generacija klijenata poput millennials-a, novi distribucijski modeli i cool inovacije su alati koji pomažu u transformaciji, posebno kod određenih produkata.

U FintTech dijelu konferencije, sedam-minutnim prezentacijama, svoje tehnologije koje nalaze primjenu u financijskoj industriji predstavilo je šest tvrtki inovatora iz Hrvatske, Italije, Izraela, Poljske, Slovenije i Švicarske. Publika je najboljim ocijenila PayKey rješenje izraelske tvrtke Decentralized Mobile Applications koje je proglašeno za FinTech Of The Day.

U drugom dijelu konferencije, u paralelnim dvoranama, održane su prezentacije organizatora konferencije Asseca SEE, njihovih partnera te sponzora konferencije, iz područja omnichannel bankarstva, sigurnosti, plaćanja, ATM i POS poslovanja, kontakt centara i poslovnih procesa. „Veliki odaziv sudionika pokazao je da smo izabrali dobre teme i općenito pogodili koncept konferencije koji je ove godine bio nešto drukčiji nego na našim prethodnim konferencijama“ istaknuo je Dražen Pehar, predsjednik Uprave Asseca SEE Hrvatska i dodao: „Održane prezentacije, case study-ji, demonstracije i rasprave, kroz koje su prikazane i raspravljane postojeće i neke potpuno nove tehnologije, ispunile su glavni cilj konferencije – potaknule su sudionike na razmišljanja o idejama i rješenjima izvan postojećih granica, kako bi bolje mogli pozicionirati svoje proizvode i usluge za uspjeh. Dokaz za to su rasprave kojih nije nedostajalo. Nadamo se da će dobivene informacije sudionicima konferencije pomoći da budu bolji i uspješniji, a nama su smjernice za daljnji razvoj postojećih i novih rješenja.“
8.4.2016.