Zaba nagradila pet najboljih IT rješenja u 2016. godini

Od 80 prijavljenih projekata na oba Natječaja: Mobilne komunikacije, AdoptoTech, Async pobjednici Natječaja Start app, Vladimir Puškaš i Mladen Župančić pobjednici Natječaja Start IT up. Ukupan fond donacija za sve nagrađene i finalne projekte iznosi pola milijuna kuna.
Na svečanoj dodjeli održanoj u Laubi u Zagrebu, predstavnici Zagrebačke banke – predsjednik Uprave Miljenko Živaljić te članica Uprave Dijana Hrastović uručili su nagrade pobjednicima natječaja Start app i Start IT up.

Oba natječaja dio su projekta MOJ ZABA START, ove godine posebno posvećenog poticanju IT poduzetničkih rješenja. Pobjednici natječaja – Start app za najbolje projekte iz područja razvoja aplikacija koje nude rješenja za jednostavnije poslovanje malog poduzetništva su tvrtke Mobilne komunikacije d.o.o. s mobilnom rješenjem „Gooma“ za lakšu obradu loko vožnje i putnih naloga, AdoptoTech d.o.o. za aplikaciju „Adopto“ koja pomaže lakšem zapošljavanju kod poduzetnika te Async j.d.o.o za cloud aplikaciju “MyBeeLine” za lakši rad pčelara.

Sva tri pobjednika odnijela su finalnu nagradu u pojedinačnom iznosu od 100.000 kuna. U sklopu Natječaja Start IT up, prvo i drugo mjesto po izboru stručne komisije Zabinog odjela Informatike osvojio je Vladimir Puškaš iz Zagreba s projektima „E-mail odobravanje dokumenata“ (s nagradom od 30.000 kuna) i „Brzored“, kojima je ponudio rješenja na zadatke Jednim klikom do odobrenja i Virtualni asistent (s nagradom do 20.000 kuna). Trećeplasirana (s nagradom od 10.000 kuna) je aplikacija „Asistent“ Mladena Župančića.

Prilikom uručenja nagrada, predsjednik Uprave Zagrebačke banke g. Miljenko Živaljić je izjavio: „Veza između IT, digitalne tehnologije i bankarstva je izuzetno važna. Primjenom digitalne tehnologije ispunjavaju se očekivanja klijenata, pružaju se usluge prilagođene njihovim potrebama, usluga je brza, pouzdana i dostupna. U isto vrijeme, transformiraju se operativni modeli banaka, koji postaju sve više inovativni i globalni. U današnjem je okruženju potrebno puno odvažnosti da se pokrene vlastito poslovanje. No zato nam je drago da je više od 80 IT poduzetnika predstavilo i prijavilo svoje inicijative u samo mjesec dana trajanja natječaja. Kao društveno odgovorna Banka i dalje ćemo poticati razvoj tehnološki naprednih kompanija. Uvjeren sam da će većina od nagrađenih rješenja dobiti našu daljnju podršku, bilo u komercijalizaciji na tržištu ili kao partneri banke. Veselim se svakom koraku u tom smjeru koji ćemo napraviti zajedno.“ Natječaji su raspisani u ožujku ove godine, na natječaj Start app zaprimljeno je 70 prijava, od kojih su najbrojniji prijedlozi aplikacija bili vezani uz turizam – 32 prijave, prijedloga kako unaprijediti mikro poduzetništvo - 26, dok je za poljoprivredu došlo 12 prijava.

Stručna komisija sastavljena od partnera natječaja – HGK Sektora za turizam, Sense Consulting, HAMAB BICRO, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika i predstavnika Zagrebačke banke odabrala je 10 finalista koji su dobili potporu od 10.000 kuna. Finalni pobjednici odabrani su nakon dodatnih priprema i prezentacije projekta. U sklopu Natječaja Start IT up koji je tražio odgovore na određene izazove za IT rješenja u poslovanju Zabe, uz 3 dobitnika – i dodatnih 7 finalista nagrađeno je iznosom od 5.000 kuna. Ukupan fond donacija za sve nagrađene i finalne projekte u ovoj godini iznosi gotovo pola milijuna kuna.

Izvor: Zagrebačka banka
8.6.2016.